петък, 9 януари 2015 г.

кризата в коалицията заради пенсионната реформа е смекчена

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че след дълъг разговор с премиера Бойко Борисов кризата в коалицията заради пенсионната реформа е смекчена. Той дори призна, че между двамата има изградено доверие, защото ангажиментите, които лидерът на ГЕРБ поел досега, ги е изпълнил. Кънев обяви ДПС за заобиколим и дори заобиколен фактор.

Напрежението в управляващата коалиция се изостри в края на миналата година, когато ГЕРБ прокара промени в Кодекса за социално осигуряване, с които разреши прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ. Това разсърди Реформаторите, АБВ и Патриотите, които не застанаха зад поправката, а изменението мина с гласовете на ДПС.

„Това не е абсурдно и е напълно законно, но със сигурност не е правилно и е опасно за управлението“, каза снощи Радан Кънев в „Шоуто на Слави“, където беше гост. Лидерът на ДСБ цитира Борисов, който припомнил, че мандатът е свободен и всеки депутат може да гласува по съвест.

В същото време той е категоричен, че гласуването на ГЕРБ с ДПС е лош знак и можело да вкара страната в неприятна криза на мнозинството преди празниците.

„В един доста спешен и продължителен разговор с Борисов успяхме да смекчим остротата на тази криза и да създадем предпоставки след празниците да излезем с разумно решение“, каза Кънев. Той обясни, че в близките дни ще се случи това, което е трябвало да се направи още преди внасянето на поправката – да се съберат партиите в коалицията и да вземат дългосрочно решение за посоката на пенсионната реформа. Лидерът на ДСБ обясни, че взетото решение няма да се отменя, защото „хората се смеят на такива предложения“.

Кънев отново разясни позицията на Реформаторите в подкрепа на оставането на средствата за пенсии в частните пенсионни фондове. Той беше категоричен, че ако го няма втория стълб, тоест спестените лични средства, сегашното поколение 40-годишни няма как да може да разчита на пенсии след време.

„Това е борбата и ние трябва да я водим срещу популизма, който казва да излеем всичко сега, за да изкараме годината“, каза още Кънев.

На въпроса на Слави Трифонов не се ли притеснява, че Борисов може да го излъже, Кънев отвърна: „Не съм доверчив, но ако кажа, че между мен и Борисов има изградено доверие, няма да излъжа. Това, което е поел като ангажименти в краткия ни път заедно в политиката, е изпълнил“.

Радан Кънев нарече поведението на ДПС изнервено и арогантно. Той припомни думи на Ахмед Доган отпреди време, че движението му е незаобиколим фактор. „Ще цитирам един приятел, който казва, че ДПС не само са заобиколим, но и са заобиколен фактор“, каза лидерът на ДПС. Според него именно поради тази причина партията на Лютви Местан толкова нервничи и е така публично арогантна, упражнявайки натиск върху ГЕРБ и Борисов да управляват заедно. „Бих се обзаложил, че няма да успеят“, каза още Кънев.

dnes.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар