неделя, 9 август 2015 г.

Политолог: Стилът на втория кабинет "Борисов" е като на Сакскобургготски
Иван Кръстев
ГЕРБ безспорно е другото име на политическата стабилност в България. Но това, че Борисов може да се договори с всеки за всичко, е силата на правителството, но и част от проблема на ГЕРБ. Стилът на управление Борисов 2 прилича много повече на този на Симеон Сакскобурготски, отколкото на Борисов 1.


Това коментира в интервю за "24 часа" политологът Иван Кръстев.

Според него ако преди година премиерът е мразел самата идея за коалиционно управление, постепенно той открил дискретния чар на трудните коалиции.

Има риск Реформаторският блок да напусне управляващата коалиция, но според Кръстев той е малък.

Коментирайки отношениято между управляващите и партиите в опозиция политолотъ посочва, че е по-добре Местан да преговаря с Радан Кънев и Борисов, "отколкото преговорите да са между ДПС Ltd и хора, близки на правителството. РБ постигна пробив в статуквото в съдебната система. ГЕРБ спечели пространство за маневриране".

На въпрос, свързан с на практика бламирането на президента по отношение на референдума, Кръстев казва, че и в България, и в Гърция демокрацията не спечели от играта на референдум.

"Президентът направи това, което беше обещал да направи, това, за което се подписаха повече от половин милион българи. Той не подкрепи задължителното и електронното гласуване или повече мажоритарно избрани депутати, а правото на избирателите директно да отговорят на тези въпроси. И отговорът на парламентарното мнозинство беше, че изборните правила са твърде важни, за да могат гражданите да решават", анализира той.

По думите му Реформаторите не подкрепили предложението за мажоритарния вот, защото смятат, че повече мажоритарен вот ще убие малките партии и ще остави в парламента само ГЕРБ и ДПС. "Това е легитимен страх. Но гласуването на РБ беше глупаво, защото, ако БСП и ДПС решат да въведат мажоритарен вот, който да убие малките партии, за това не им трябва нито референдум, нито конституционно мнозинство".

На въпрос, свързан с "историческия компромис" по темата за референдума, Кръстев отбелязва, че компромисът е винаги в сивата гама и има нужда от време, за да се разнесе мъглата и да разберем кой и какво е спечелил, "а и още не знаем дали решението на Конституционния съд няма да превърне "историческия компромис" в "исторически фарс".

Кръстев коментира като странна позицията на премиера да уволни заместник-министър на туризма, защото е снимана пияна в бар, а партията му заедно с ДПС да преизбере в ръководството на БНБ хора, които са "проспали" срутването на КТБ.

Избирането на Мая Манолова за омбудсман по думите на Кръстев е факт, защото се вписва в желанието на Борисов за парламент без опозиция и в желанието на Михаил Миков за БСП без вътрешна опозиция.

Според Кръстев поведението на БСП "поразително напомня на поведението на СДС след идването на власт на НДСВ. Тогава десните се разцепиха и маргинализираха. При БСП идеята е: наляво и на Изток". Той допълва, че проблемът на лидера на БСП Михаил Миков обаче не е толкова политически колкото демографски заради невъзможността на партията да достигне до по-младите на фона на застарелия й твърд електорат.


0 коментара:

Публикуване на коментар