петък, 22 юли 2016 г.

Борисов: Кандидатът на ГЕРБ за президент, трябва да е обединител

Премиерът Бойко Борисов заяви, че преосмисля решението си за бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ, който по думите му трябва да бъде обединител. Самият Борисов не отговори на въпросите дали би се кандидатирал.

"В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява в новия световен ред", заяви премиерът и описа много кратко качествата, които трябва да има номинираният.


"Една дума – обединител", заяви премиерът, според когото кандидатът трябва "да бъде приет от всички, когато бъде избран". "Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от човек, който да опита да балансира между партиите, изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели", каза той и отново посочи, че кандидатурата ще бъде обявена през септември. Попитан дали самият той се чувства като обединител, заяви, че е "много тежко човек да си припише титла, която не му е дадена от хората". Премиерът на няколко пъти изтъкна, че президентските избори са далече предвид сложната геополитическа обстановка в момента.

"Президентските избори са толкова далече спрямо събитията в света, че са ми последна грижа към този момент. Ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси", заяви той. От думите му се разбра, че е готов и на сближаване на позициите по темата за президентския вот и с Радан Кънев, като каза, че ще забрави някои разногласия. "Когато си говорим с него не пред медиите – изключително разумен човек, когато ми излезе и види камерите и започне да ги говори едни неща – изтръпвам", обрисува премиерът лидера на ДСБ. Борисов каза и че след вчерашната среща с министъра на отбраната Николай Ненчев той му е казал, че трябва да седнат и да мислят за президентския вот.

Борисов заяви, че при загуба на претендента на ГЕРБ, ще изтегли партията си от управлението. По думите му след вота ще има и смени на министри.


0 коментара:

Публикуване на коментар