понеделник, 12 септември 2016 г.

Румен Радев: Вековното приятелство между България и Русия ще надживее всяка политическа зима

"Вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима". Това заяви кандидатът за президент, издигнат от БСП ген. Румен Радев на 13-тия национален събор на приятелите на Русия "Копринка", цитиран от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че на събора една силна емоция обединява всички събрали се хора, без значение от коя партия са или дали са безпартийни, както и от кой регион на България са те.


"Това е нашата историческа признателност към хилядите руски войни, които заедно с българските опълченци донесоха свободата на България", подчерта Радев.

Събралите се на събора хвърлиха знамето на Европейския съюз (ЕС) на земята и го тъпкаха с крака, после го набучваха на коловете с българското знаме, съобщи Нова телевизия. Главна причина за действията им били икономическите санкции на съюза срещу Русия.

Иначе според Радев отношенията между Европейския съюз, в това число и България от една страна, и Русия от друга са в труден период. "Убеден съм, че волята на България е да съдейства за преодоляването на този проблем. Крайно време е отношенията ни с Русия да стъпят на една открита, ясна и патриотична основа, лишена от всякакви идеологии", категоричен бе генералът.

По думите му България трябва да възстанови диалога и доверието и да предотврати всякакви ескалации на напрежението между НАТО и Русия. "България е лоялен член и на ЕС, и на НАТО, но нашата външна политика трябва да се разработва в София, да бъде съобразявана с нашите национални интереси и да бъде отстоявана навън в тези съюзи, в които членуваме, а не да става обратното", заяви той.

Според него в никакъв случай не трябва да се обявява Русия за враг в тази сложна световна обстановка. Радев допълни, че в последните години тя е станала непреодолим фактор в решаването на множество проблеми от съвременния глобален свят.

"Санкциите срещу Русия да бъдат премахнати,

защото те вредят еднакво и на руската и на европейската икономика. Никой няма полза от тях и няма да видим нищо добро от тях", категоричен бе генералът.

Той коментира, че България трябва да се стреми да възстанови търговските си отношения с Русия, които са пропилени с лека ръка през 90-те години на 20-ти век. "Културната и духовна връзка между нашите два народа е капитал и за България, и за Русия, и вие днес, събрани тук, сте проводник на тази връзка. Наш дълг като българи, като родолюбци е да предадем на следващите поколения топлотата и човечността в отношенията между нашите два народа", заключи генерал Радев.

В събитието участие взеха и народни представители от БСП, както и членове на изпълнителното бюро и националния съвет на партията и членове и симпатизанти на левицата.


0 коментара:

Публикуване на коментар