четвъртък, 29 септември 2016 г.

Бум на инициативните комитети (ИК), регистрирали се за участие в предстоящите президентски избори.

Бум на инициативните комитети (ИК), регистрирали се за участие в предстоящите избори за Президент. Общият брой на формациите, подали документи в ЦИК, е 37. Гражданските комитети са 23 на фона на 10 м.г., а почти всички останали са извънпарламентарни партии и коалиции, пише в. "Сега".

Например регистрирана е партията "Българско национално обединение", издигнала Митьо Пищова за президент и Радо Шишарката за вице. В агитацията за референдума ще участва и Българска демократична общност на бившия зам.-шеф на СДС Господин Тонев. Някогашният заместник на Ахмед Доган, който бе изключен от ДПС, Осман Октай също ще агитира чрез Балканска демократична лига.


Ако ЦИК одобри всички разходи, бюджетът на информационната кампания ще доближи 1.5 млн. лв. Съгласно Закона за референдумите партии и коалиции, които не получават държавна субсидия, имат право на 40 000 лв. под формата на медийни пакети за участие в разяснителната кампания. Сумата се полага и на ИК.

По-голямата част от имената на представляващите 23-те ИК са на неизвестни в обществото хора. На сайта на ЦИК засега липсват адресите, на които сдруженията са регистрирани, заради изискването за защита на данните. М.г. такава информация имаше и от нея стана ясно, че голяма част от сдруженията са създадени в градове, които не се отличават с висока гражданска активност, като Видин и Самоков. Много от комитетите и извънпарламентарните партии тогава насочиха 40-те си хиляди лв. към почти неизвестни сайтове с ограничена аудитория. От банковите сметки на някои от сега регистрираните сдружения личи, че и през т.г. положението няма да е по-различно. Най-малко един от ИК е регистриран в Пирдоп, а друг - в Плевен.

Представител на едно от гражданските сдружения е бившият кандидат за общински съветник от БСП Петър Кичашки. През м.г. фирма на съпругата на Кичашки - Милена, с която тя управлява сайта "Хаштаг", получи около 150 000 лв., предвидени за рекламата на е-вота. Сумата представляваше над 10% от общия бюджет в предишната агитация. Сега в комитета на Кичашки е и бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, който е съдружник на Милена Кичашка в друга фирма. С основания от Цеков Институт за модерна политика (ИМП) се оказаха свързани много от участниците в регистрираните тогава комитети. Кадър на ИМП е и самият председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Тя бе член на управителния съвет на института и досега фигурира на сайта му. Алексиева бе издигната за поста си в ЦИК именно от неправителствената организация на Цеков.


0 коментара:

Публикуване на коментар