четвъртък, 8 септември 2016 г.

Татяна Дончева и Минчо Спасов - кандидат-президентска двойка на Движение 21 и НДСВ

Татяна Дончева и Минчо Спасов са кандидат-президентската двойка на Движение 21 и НДСВ. Инициативата е отворена. Комитетът за подкрепа на кандидат-президентската двойка е с председател проф. Камелия Касабова.

„За мен е чест да бъда начело на комитета в кандидат-президентската двойка, значими български общественици, представители на науката, културата, правораздаването, спорта. Листата е отворена, всеки желаещ може да я подкрепи”, заяви проф. Касабова.


„Познавам Таня и Минчо от години”, заяви Касабова, изтъквайки, че като председател на Народното събрание неизменно е присъствала на всички оживени дебати, в които са се отстоявали. „Таня и Минчо са били неизменни участници в тези дебати. С гордост съм наблюдавала в пленарна зала техния професионализъм, подготвеност”, заяви проф. Касабова.

„Струва ми се, че няма опасност да ни сбъркате с другите, много отдавна ни познавате. Ние с Минчо сме извоювали правото да не бъдем мразени от българския народ, след като сме напуснали доброволно българския парламент”, заяви Дончева.

Тя посочи, че са политици, които са защитавали каузи, обществено ясни и обусловени. „Бих искала противно на всякаква логика да започна с въпроса защо от възможностите за вицепрезидент избрах Минчо Спасов”, посочи Дончева и припомни, че когато е трябвало да се правят промени във вътрешното министерство, Минчо Спасов бе избран за председател на вътрешната комисия и е удържал на натиска, на съблазните. Той е дал всичко от себе си, за да може докладът на комисията за определени държавни нередности да види бял свят.

„Направи го с риск за себе си. За мен това е проверен човек, принципен и честен”, заяви Дончева. Присъствието на НДСВ и на Минчо Спасов достатъчно добре говори, че ние ще вземем всички възможности. От нас като президентска двойка ще се очаква ясна задълбочена позиция, предвиждане на ходове, позициониране на България и никакви изхвърляния по отношение на Великите сили. За нас това е президент-българофил.

Национални приоритети за президентската двойка са образованието и културата. Татяна Дончева бе категорична, че те са разпознаваеми не защото защитават оръжейното лоби. Тя заяви, че не са съсловни кандидати. „Не сме кандидати, посочени от партийни лидери – това е двойка на каузата. Нашият противник са проблемите в държавата. България има нужда от проверени водачи, а не от нови поредни импровизации”, заяви Дончева.

Формално тя заяви, че регистрацията им ще бъде като коалиция Д21 – НДСВ. Дончева заяви, че е необходима дълбока ревизия на наследството на прехода, конституционна реформа и изтъкна, че президентския екип в тяхно лице – са с доказан капацитет да направят законодателната рамка на конституционната реформа.

„Съществен елемент и първа стъпка на такава конституционна реформа е съдебната реформа”, посочи Дончева. Тя завия, че те биха искали президентът да поеме отговорност за назначаването и уволняването на главния прокурор, тъй като всякакви колективни органи размивали отговорността за държавното обвинение. „Всички кандидати ще ви кажат, че са патриоти – ние с колегата Спасов си мислим, че не сме по-малки патриоти”, заяви Дончева.

Относно кампанията, която по думите й се свързва с височината на оградата по южната ни граница, кандидатът за президент Татяна Дончева заяви, че сигурността на България няма да се мери с височината на оградата. „Това иска дипломатически усилия. Темата с мигрантите и бежанците е важна тема. Правителството допусна груба грешка като сляпо прие немската позиция. Това изкуствено разделяне от Висшеградската четворка не е добър вариант”, коментира Дончева.

Тя обеща социален минимум за обикновените граждани – свързани със здравни и социални услуги. По думите й не е нормално да има порцион за кучета в кучешки приюти, порцион за бежанците, порцион за затворниците, а да няма – за обикновения човек.

Сред имената, подкрепили Дончева и Спасов са д-р Дечо Дечев, д-р Коста Костов, Илко Димитров, заместник-министър на отбраната в периода 2001-2005, езиковедът проф. Тодор Балански, режисьорът Борис Панкин, проф. Иван Ничев – кинорежисьор, проф. Снежана Начева – конституционалист и др.

Татяна Дончева е завършила следно образование в Националната математическа гимназия и висше в Юридическия факултет на Софийски университет. От 1985 г. до 1992 г. е прокурор в Габрово и София. Народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-то НС. Председател на постоянната подкомисия върху работата на службите.

Минчо Спасов завършва 18 ЕСПУ – София и висше в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по административно право. В периода 1990 – 1994 г. оглавява групата на общинските съветници на съюза на демократичните сили в Общински съвет –Ямбол. Бил е областен управител на Ямбол в периода 2001 -2004 г. Народен представител от групата на НДСВ в 39-то и 40-то НС.


0 коментара:

Публикуване на коментар