четвъртък, 8 декември 2016 г.

Реформатори и патриоти правят правителство

Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ) ще правят правителство. Това обяви пред журналисти в парламента патриотът Валери Симеонов след срещата с реформаторите. Според него имало воля за такъв ход. Имало и мнозинство.

Припомняме, че патриотите и реформаторите се срещнаха, за да обсъдят възможностите за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание.


Разговорите идват, след като държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че в понеделник ще връчи третия проучвателен мандат на Реформаторския блок. Той обяви, че остава оптимист, че макар и с 1 % шанс ще може да бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание и призова политическите сили да опитат да го направят.

Първите две по големина политически партии в парламента - ГЕРБ и БСП, вече върнаха мандата.

Патриотите не веднъж заявиха желанието си да има правителство, но поставиха условия в замяна на подкрепа за неизлъчен от тях кабинет - охрана на границата, повишаване на пенсиите и справяне с битовата престъпност.

Реформаторите обявиха, че ще търсят подкрепата на ГЕРБ и още вчера направиха заявка, че ще разговарят и с патриотите.

Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и парламентарна криза. България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, заяви Валери Симеонов.

Той не иска "такива глупости" като служебен кабинет за 20 дни. Ще подкрепим мандата на Реформаторския блок, увери Симеонов.

Все пак патриотите настояват за включване на техните приоритети в програмата за управление. Патриотичният фронт настоява за повишаване на пенсиите, решаване на проблема с мигрантския поток. Те искат реформи в икономиката и енергетиката, както и справяне с битовата престъпност.

От своя страна здравният министър в оставка и представител на РБ Петър Москов е убеден, че усилието за реформи трябва да продължи в този парламент. Разговорът бил предварителен, за да се проучи възможността за управление и щяло да има още диалози.

Между ПФ, РБ и ГЕРБ има общо разбиране, че е по-добре страната да не влиза в изборна спирала. Между реформаторите и патриотите имало много близки позиции, но и много пречки.

Според Красимир Каракачанов не е обсъждано днес дали кабинетът да е политически или експертен. Той настоява да се приеме предложението им за ръст на пенсиите.


0 коментара:

Публикуване на коментар