сряда, 1 февруари 2017 г.

Ще има машинно гласуване във всички секции, решено е
Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".


При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.


0 коментара:

Публикуване на коментар