петък, 24 март 2017 г.


До решаващия ден на избора, 26 март, остават броени часове и в последните дни почти всички социологически агенции излязоха с последните си резултати от допитване на общественото мнение.

Различията между тях са основно в позициите на първите две партии, но не и в процента, който ги отделя от първото място. В едните проучвания води БСП, в другите - ГЕРБ, но дистанцията остава перманентно около 1%.


Още преди месец с анкета News.bg попита своите читатели за кого ще гласуват на 26 март. Отговорите, които получихме за първите две партии покриват напълно официалните и национално представителните социологически допитвания.

При над 17 хиляди дали своите предпочитания, 26.6% са гласували за ГЕРБ, а 26.1% за БСП.

Така дори и в интернет - традиционно потребителите в мрежата гласуват в дясно-център - битката между двете първи партии ясно се очертава за всеки един глас и десети от процента до последно.

Битката за трета политическа сила, според социологическите агенции също стои и също се води до последно - Обединените патриоти и "Воля" са в съревнованието за евентуален коалиционен партньор. Читателите на News.bg дават повече гласове за обединението между лидерите Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров - 9.4%, а за Веселин Марешки далеч по-малко - 4.1%.

Не е изненада фактът, че ДПС имат изключително малко гласове при допитване в интернет - 2.2%. Тук впечатление обаче прави изключително малката разлика с гласовете, дадени за основния опонент на партията на Ахмед Доган - ДОСТ. Лютви Местан са избрали 1.9% от читателите ни.

Битката за всеки глас и тук е ожесточена, а и както самите социолози поставят винаги като уговорка - гласовете и за двете партии трудно могат да се преброят предварително, както заради табуирането в обществените нагласи на вота за тях, така и заради гласовете, които идват отвън с изборния туризъм и изнесените изборни секции в Турция.

Така остава открит въпросът за третата политическа сила, нуждата от която е предварително ясно, че крепи евентуалното създаване на правителство - стабилно или не чак толкова стабилно.

В анкетата ни четирипроцентната бариера прехвърлят и всички десни партии - "Реформаторски блок - Глас народен", "Нова република", "Да, България".

"Нова република" печели най-много гласове - 12.8%, а формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов се нарежда на второ място - 8.7%. На последно място се нареждат реформаторите, които обаче също минават в случая символичната бариера от 4%. Подреждането на тези партии в социологичните проучвания е точно в обратен ред, макар и дори "Реформаторски блок - Глас народен" да не събира винаги достатъчната подкрепа, за да влезе в 44-то Народно събрание.

Така въпросите остават и вотът се очертава като инфарктен до последния миг - 20 часа на 26 март. Битката за всеки глас ще продължи за всяка една банка в парламента - за първа политическа сила, за трета, както и за малкия партньор, чийто глас ще е нужен, за да се сформира коалиция.

На фона на политическата традиция на прехода двупартийна коалиция изглежда почти невъзможна, а тройната коалиция е натоварена с изключително негативни конотации.

Явно обаче партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание, ще трябва да обърнат именно тези обществени нагласи, тъй като за следващо правителство ще трябва да се договарят трима.


Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар