петък, 17 март 2017 г.

ГЕРБ пише нова конституция, предлага по-малко депутати и без имунитет

Обявяваме се за постигане на политическо съгласие за изготвяне на нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това е записано в програмата за правосъдие на ГЕРБ представена от бившия правосъден министър Екатерина Захариева. В програмата е заложено още намаляване на броя на депутатите и отпадане на имунитета на народните представители, което щяло да гарантира равенство пред закона на всички български граждани.


ГЕРБ поема ангажимент и да завърши съдебната реформа така, че правосъдие да е равно на справедливост, каза Захариева. Според нея ГЕРБ е направила важни промени в конституцията и в Закона за съдебната власт - разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, промяна в начина, по който се избира ВСС, и начина на гласуване в самия съвет, повишаване на контрола над съдебната власт. Захариева смята, че баланс в правосъдието ще се постигне с намаляване на парламентарната квота във ВСС. Парламентарната квота всъщност е гражданската квота, затова тя не трябвало да се намалява драматично.

Конфискуване на имоти без наказателно производство

Конфискуване на имотите на хората от високите етажи на властта с недоказани доходи в полза на държавата и без да е образувано наказателно производство, е заложено още програмата на партията на Бойко Борисов. Партията залага и на продължаване на борбата с корупция на всички нива, приемане на нов Антикорупционен кодекс.

ГЕРБ поема ангажимент електронно правосъдие да заработи до края на 2018 година. Според Бойко Борисов няма по-добра мярка срещу корупцията от минимизиране на контакта с администрацията. "Електронни услуги - чиновникът ще събира сам документите, които иска от гражданина", зарече се Борисов.

Антикорупционен орган

Борисов каза, че ГЕРБ ще се съобразят с всички препоръки от доклада на Европейската комисия за правосъдие. "Това са именно безкомпромисните мерки срещу корупцията, местене на делата за корупция по високите етажи на властта в специализирания съд и създаване на единен и силен антикорупционен орган, конфискуването на имуществото на хора, които не могат да докажат произхода му, като не е необходимо срещу тях да има и наказателно производство", допълни Борисов. Друга мярка според него трябва е бързият и ефективен съдебен процес и край на безкрайното връщане на делата, заради дребни технически грешки, както и незабавно задържане в съдебна зала, при постановяване на ефективна присъда. "В момента има абсолютно независима съдебна власт. Никой не може да им повлияе", отбеляза Борисов.

Изборът на нов ВСС - първа задача

Изборът на нов Висш съдебен съвет (ВСС) ще е една от първите задачи на новия парламент. "Никой не вярваше, че той ще се раздели на две, това го нямаше в нито една програма и въпреки всичко го направихме. Тук гарантираме, че ще направим така, че публично и ясно парламентарните квоти да бъдат от най-добрите специалисти", каза Бойко Борисов.

На ред са и инвалидните пенсии

Борисов отбеляза успехите на неговия кабинет с борбата с контрабандата, която била "най-лесната и голяма корупция" и дела на контрабандните цигари е спаднал от над 30% до 7%. Бившият премиер се закани, че по същия начин ще се атакуват и фалшивите инвалидни пенсии и фалшивите болнични. "Там според мен загубата на държавата е поне 500 милиона лева", отбеляза лидерът на ГЕРБ.


Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар