четвъртък, 9 март 2017 г.

Христо Иванов към Нинова и Борисов: Заигравките ви изваждат България от НАТО

Председателят на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов се обърна към лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов, казвайки, че благодарение на тях България е "най-бедната и корумпирана, най-незащитената страна в Европа".


"Заигравките на всеки един от двама ви де факто изваждат България от НАТО и общата европейска външна политика. Не можем да очакваме, че ще се борите трансформацията му да съответства максимално на българския национален интерес. Говорите за промяна и реформи, но единственото, за което някога сте работили, е укрепването на мафиотския модел в страната ни. Вие сте вградени в темелите му като моми в мост. И неговото разрушаване може да означава единствено вашия край", се казва в писмото.

В началото Иванов отбелязва, че избира да се обърне с писмо, защото "в нашата фасадна демокрация липсва дебат по най-важните за страната ни въпроси".

"Без такъв дебат българските граждани няма как да вземат информирано решение на предстоящите избори. А от тези избори зависи положението ни в Европейския съюз. Гласите се един от вас двамата да стане премиер на България. Най-важното, което хората трябва да знаят, за да направят избора си, е, че

Вие лично и вашите партии сте сериозният риск пред европейското бъдеще на страната ни.

Бъдеще, за което всички мечтаем", пише Иванов.

Той пише, че хората трябва да бъдат информирани, че в момента се случва най-голямата трансформация на Европейския съюз от десетилетия. "Преди броени дни Европейската комисия заговори официално за "Европа на много скорости", а Германия и Франция вече обявиха, че обсъждат създаването на ядро от държави. Ако един от вас двамата наистина стане премиер, рискуваме изобщо да изпаднем от бъдещето на евросъюза", пише бившият правосъден министър.

Според него ГЕРБ и БСП, Борисов и Нинова, са прахосали цялото първо десетилетие на българското членство в Европейския съюз. "Отказахте се да направите съдебна реформа. Вместо да чистите гнилите ябълки от съдебната власт, вие лансирахте хора като Сотир Цацаров, Владимира Янева, Георги Колев, Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Вие си ги избрахте. Вместо да изградите здрави и независими регулатори и служби, вие назначихте Пеевски в ДАНС, Филип Златанов с тефтерчето в антикорупционната комисия, хора без имена и биография в КЗК и КФН. Назначихте и преназначихте Искров и компания в БНБ и те удобно проспаха КТБ, а сега Европейската комисия ги изобличи, че си затварят очите и за ПИБ.

Вие тровехте медиите, мачкахте свободната инициатива в икономиката, фалшифицирахте демократичния процес, тъпкахте конституцията

Иванов пише, че само подкрепата за "Да, България" ще доведе до запазването и надграждането на българското европейско членство. "Защото само така можем да реализираме мечтата на поколения българи за демократична и европейска България, която може повече и застава високо. Нито един от вас двамата не е част от тази мечта и българските граждани разбират това все по-ясно. Това е реалният избор пред всички нас днес и вие, г-жо Нинова и г-н Борисов, сте от грешната му страна", завършва писмото.


0 коментара:

Публикуване на коментар