понеделник, 27 март 2017 г.

Сценариите - 6: Кабинет на ГЕРБ, на БСП, на Патриотите, нови избори

12 са математически възможните управленски коалиции според резултата от вчерашните предсрочни избори. Степента на вероятност обаче на всяка от тях е различна.

Данните от изборите засега очертават 6-партийно Народно събрание - двете големи партии ГЕРБ и БСП, следвани от "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" на Веселин Марешки.

В парламента най-вероятно отново ще бъдат и реформаторите като коалиция РБ – Глас народен.


Трансформирани в мандати процентите от изборите изглеждат така: ГЕРБ - 88 места, БСП - 79, ОП - 24, ДПС - 25, "Воля" - 13, РБ - 11.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че ще се нагърби със задачата да състави правителство. Броят на депутатите му обаче не е достатъчен, за да може да управлява сам, пресмята "24 часа".

Какви са възможните коалиции, ако и РБ е в парламента?

ГЕРБ + ОП + РБ – управляващата коалиция от миналия мандат, която имаше мнозинство и в Народното събрание.

ГЕРБ + Обединени патриоти + "Воля" - макар и да съществува теоритично като възможност, такава коалиция трудно би се съставила. Самият Борисов даде да се разбере преди изборите, че не би управлявал с Марешки.

ГЕРБ +Обединени патриоти + ДПС . И тази коалиция е математически възможно, но трудно би се осъществила политически. Въпреки че преди изборите Ахмед Доган даде заявка за участие в патриотична коалиция, Борисов вече изключи движението му като възможен партньор след изборите.

Парламентарно мнозинството излиза като механичен сбор и при формули:

ГЕРБ + ДПС + РБ
ГЕРБ + ДПС + "Воля"
ГЕРБ + Воля + РБ.

Тези варианти изглеждат взривоопасни, но не и невъзможни.

Съществува и сценарий Борисов да не търси коалиция, а да оглави правителство на малцинството, както го съветва Георги Марков. Аргументът му е, че Мариано Рахой в Испания управлява 2 мандата с правителство на малцинството без особени трусове.

Така управлява и Борисов от 2009 до 2013 г., но имаше 117 депутати. Сега са по-малко и при този сценарий властта ще е крехка и изборите ще чукат всеки ден на вратата.

Ако ГЕРБ не успее да състави коалиционно мнозинство, рулетката ще се завърти отново и стига до БСП.
Социалистическата партия вече обяви, че ще положи усилия да направи правителство. Кои са възможните червени коалиции:

БСП + ОП + "Воля".

Възможна, но трудно постижима коалция. Макар Нинова вече да посочи, че би се коалирала с Обединените патриоти, а Марешки – с БСП, соцлидерката вече даде да се разбере, че не би управлявала с "Воля".

БСП + ДПС + "Воля"

И това е математически възможен, но трудно постижим вариант, заради отказа на БСП да прави отново коалиция с ДПС.

БСП + ОП + ДПС

Само в краен случай БСП ще играе с ДПС. Не само защото едва 13% от социалистите искат близост с партията на Ахмед Доган. Просто Нинова не иска да повтаря грешките на Станишев и Миков.

Колкото до вариантите

БСП + ОП + РБ и
БСП + ДПС + РБ,

те съдържат взривоопасни съставки и едва ли са възможни.

ГЕРБ + БСП

Този вариант винаги е изглеждал малко вероятен. След изказването на Корнелия Нинова от снощи обаче той вече е невъзможен.

Ако първите две сили не успеят с кабинет, съществува вариант за експертно правителство с мандата на трета политическа сила. Най-вероятно президентът Румен Радев не би посочил ДПС и "Воля" като мандатоносители и правото да редят правителство ще получат патриотите.

Те вероятно ще опитат да направят правителство. То задължително ще е с гръмко заглавие – на спасението, съгласието, достойнството. Теоретично е възможно такъв кабинет да се създаде.

Последният сценарий е нови избори - независимо дали след извъртане на парламентарната рулетка, или ако Борисов приеме съвета на кандидат-депутата от ГЕРБ Георги Марков партията веднага да напусне парламента, ако не се приемат мажоритарните избори. В този случай екипът на Герджиков ще продължи да подготвя председателството, а партиите пак ще правят избори.


Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар