сряда, 13 юли 2016 г.

Депутатите окончателно приеха промените в Изборния кодекс

Парламентът окончателно одобри таван от 35 изборни секции във всяка държава извън България. За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления. Това предвижат текстове от Изборния кодекс, които бяха приети на второ четене днес със 100 гласа "за", 25 "против" и 8 "въздържал се".


Броят на изборните секции в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи зад граница заради първоначалните ограничения и вето на президента Росен Плевнелиев, което в крайна сметка бе преодоляно.

Против текстовете днес се изказаха депутати от ДПС и независими народни представители около Лютви Местан и нерегистрираната нова партия ДОСТ с мотив, че те ограничават правата на българите в чужбина и най-вече - на тези в Турция. Според Местан текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм, заради който историята ще осъди управляващите. Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев се обърна към ГЕРБ с думите: "Когато се навеждаш - и ти, и гръбначният ти стълб губят част от благородството си."

Според лидера на ДСБ Радан Кънев 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни.

"За съжаление, днес НС тесногръдо загърби интереса на българите, живеещи в чужбина. За пореден път през последните месеци. И така накърни основен национален интерес - единството на българската нация и усилието за включване на повече български граждани в обществения, политически и икономически живот", коментира Кънев във Фейсбук след приемането на поправките.

"Показателен за тъпото упорство на ГЕРБ/ПФ е фактът, че никой не обърна внимание на ефектите на Брекзит върху новите ограничения в изборния закон. Той въвежда различна процедура за откриване на секции в страните от ЕС и другите чужди държави. А междувременно, докато течеше пазарлъкът 20 или 35 секции да бъде бариерата, 200 000 българи вече попадат в нови условия - те живеят, учат и работят в страна, "напускаща ЕС"", изтъква лидерът на ДСБ.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот.

Друга промяна в Изборния кодекс, по която има консенсус, предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет. Сегашното ограничение е за 400 жители.


0 коментара:

Публикуване на коментар