събота, 16 март 2013 г.

ЦИК започна официално подготовката за предсрочния вот

ЦИК започна официално подготовката за предсрочния вот
Предсрочните избори на 12 май ще бъдат изключително оспорвани, сочи последно проучване на "Галъп Интернешънъл", цитирано от bTV.


След оставката на правителството и последвалата политическа криза няма категоричен победител в намеренията за гласуване: ГЕРБ води с около 1% спрямо БСП. В сравнение с дните отпреди протестите и двете партии губят по около 2%, пишат dnes.bg

Значителен ръст бележи Атака. Партията на Меглена Кунева остава на границата за влизане в парламента.

Социолозите коментират, че обществените нагласи са противоречиви. Оценката за управлението на ГЕРБ е негативна, но избирателите са гневни и на бившите управляващи - и леви, и десни.

Действията на президента за овладяване на кризата се подкрепят от повече от половината българи, сочат още данните.

Междувременно ЦИК официално започна подготовката за изборите, като днес в Държавен вестник бяха обнародвани изборните книжа.

Партиите трябва да са се регистрирали за изборите до 27 март, а коалициите - не по-късно от 1 април. В тези срокове трябва да депозират и вноската за участие от 10 000 лева и да съберат нужните по закон 7000 подписа за регистрация.

„За ДСБ няма да ни затруднят, защото ние сме готови за различните варианти. Лошата новина е, че не е въпрос на Конституция, а за това че Изборния кодекс фактически не успява да извърши достатъчно ясно нещата и се нуждаем от решения на ЦИК”, заяви Веселин Методиев от ДСБ.

Левицата също се закани да следи действията на изборната администрация. „Разбирам екстрената ситуация за изборната администрация, но те са длъжни да спазят разпоредбите на Изборния кодекс, особено в частта му до честност и прозрачност на вота”, каза Мая Манолова.

Най-голямото предизвикателство в по-кратките срокове е да се подредят листите и да се проверят хората в тях. „Каквото е за всички, това е за нас. За всички сроковете са къси. Ние тази седмица ще приключим всички събрания на структурите, където ще получи техните номинации. Трябва ни малко време да ги проверим една седмица”, уточни Красимир Велчев от ГЕРБ.

ДПС и „България на гражданите” също редят листите си и нямат притеснения да съберат подписите за регистрация в срок.


0 коментара:

Публикуване на коментар