сряда, 27 март 2013 г.


Спорно обновление със спорен ефект - и за изборния резултат на БСП, и за личната отговорност на партийния лидер Сергей Станишев

Спорно обновление със спорен ефект - и за изборния резултат на БСП
 Това е изводът, който може да се направи за утвърдените със 113 гласа "за" и 7 "въздържал се" водачи на листите на БСП за предсрочните парламентарни избори на 12 май, пише dnevnik.bg.


Без Овчаров и Петков, но с други "доказани имена"

Макар Станишев да отчете 50% обновление спрямо заемащите първи места на вота през 2009 г. и от тях да отсъстват емблематични за левицата лица като Румен Овчаров и Румен Петков, както и бивши министри от кабинета "Станишев", в челните места попадат зам.-министри от тройната коалиция (Емил Райнов в Ловеч и Светла Бъчварова в Пловдив-област), местни партийни лидери (Емил Костадинов в Благоевград, Марияна Бояджиева във Велико Търново, Милко Багдасаров в Кърджали) и партийни функционери от централата на "Позитано" 20 (шефът на организационния отдел Валери Жаблянов в Сливен и началникът на кабинета на председателя на БСП Татяна Буруджиева в Разград - и двамата политолози).

Станишев обеща в кампанията да обяви и премиера на БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който преди месец обяви, че ако БСП спечели изборите, той няма да е премиерът, днес обеща в хода на предизборната кампания да каже кого левицата ще излъчи за министър-председател. В последните месеци Станишев застъпва тезата, че следващото правителство трябва да е национално-отговорно с програма за "спасяване на България" от наследството на ГЕРБ. В кулоарите на партийната централа се споменава името на бившия финансов министър в тройната коалиция Пламен Орешарски, той обаче отрича.

"Да не се окаже, че това "обновление" ще ни изиграе лоша шега", предупредил другарите си на пленума, продължил повече от 4 часа, предишният президент Георги Първанов, разказаха социалисти. Той, както и знаковите за БСП фигури Овчаров и Петков подчертали, че БСП вместо да се възползва от протестите за разобличаване на провалите на ГЕРБ, се фокусирала върху искането на улицата за "обновяване и подмладяване".

Задочно Станишев им отговори на пресконференция, че това е сериозен знак, че БСП е чула гласа на обществото. "Ние не сме партия на калинките, не започваме от нулата", каза той и допълни, че част от "новите лица" са доказани имена.

Станишев обаче не беше убедителен в аргументите си защо от листите отпадат министри от правителство му, макар че на няколко пъти спомена колко тежко е било това решение. "Когато си активен, поемаш удари, понасяш най-голяма злоба, което е много несправедливо", опита се деликатно да обясни, че се лишава от Румен Овчаров заради негативите, което името му носи на партията. Самият Овчаров пък казал на съпартийците си, че неговото оттегляне се приема като промяна в партията и попитал "докога все аз", разказаха участници в заседанието.

Първото място в 23-ти район в София, което традиционно от години е за Овчаров и за което и сега той има най-много номинации от партийните организации, се поема от Жельо Бойчев, посочен лично от Овчаров. Според социалисти мястото на Бойчев, както и първата позиция на евродепутата Илияна Йотова в Пазарджик, са "сделката", на която Овчаров се съгласил, за да се оттегли. Станишев пък съобщи след пленума, че ще го покани в националния предизборен щаб на партията.

На заседанието Овчаров предупредил още, че изглежда, че водачите на листи са посочени лично от Станишев, за което той следва да носи цялата отговорност. Затова и посъветвал от тук насетне заместниците му да споделят тази отговорност, защото при провал на вота през май другари можело да се възползват от това и "да поискат главата на лидера".

"Силни национални фигури"

В същото време Станишев отхвърли обвиненията, че превръща БСП в партия от лидерски тип. БСП никога не е била, не е и няма да бъде такава, заяви той. "Лидерът не може да избяга обаче от своите отговорности", каза Станишев и мотивира предложенията си за част от водачите като Валери Жаблянов и Татяна Буруджиева с това, че на места са нужни "силни национални фигури". За Жаблянов каза, че е авторитетен политолог, който е предложен от тясното партийно ръководство с "голямо мнозинство". Отрече да е имал "лични номинации".

Решението шефът на социалната комисия в последния парламент и активен участник в подготовката на социалната програма на БСП Драгомир Стойнев да смени в последния момент първото място от София-област с Хасково Станишев аргументира с това, че в южния град се очаква водач на листата на ГЕРБ да е бившият икономически министър Делян Добрев и така там ще се получи добра кампания и интересен сблъсък. В София-област, в която БСП била с добри позиции, първа ще е Корнелия Нинова, която обаче пък е искана от благоевградската организация, където водеше листата през 2009 г. Тя е и единствената, за която се повдигнал дебат на пленума днес.

Станишев, който ще и първи в 25-ти избирателен район в София и в Стара Загора, се очертава да влезе в сблъсък с лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов в столицата и с Цветан Цветанов. Лидерът на БСП обаче не коментира как ще приеме евентуалната лична загуба от тях, каза само, че от три мандата е първи в 25-ти район, а в Стара Загора отива, за да консолидира местната структура.

Спор за местата на партньорите и недоволство срещу парашутистите

Въпреки очакванията за сериозни спорове за водачите, продължителните дискусии на пленума бяха за местата на партньорите на БСП в "Коалиция за България", тъй като повечето от предвидените места са втора или трета позиция в листите. Една пета от избираемите места в листите ще са за другите партии в коалицията - Движението за социален хуманизъм на Александър Радославов, Комунистическата партия в България на Александър Паунов, "Български социалдемократи" на Георги Анастасов, "Евророма" на Цветелин Кънчев, преименуваната партия "Рома" на Тома Томов, "Нова зора" на Минчо Минчев и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев.

"Ако БСП спечели изборите и от парламентарната група десетина депутати бъдат изтеглени в изпълнителната власт, тогава трябва да влязат коалиционни партньори. Ами, ако бъдат купени и групата се разцепи? Никой не мисли в тази посока", коментира бивш министър от тройната коалиция.

Представители на местните структури недоволствали и срещу "спускането на парашутисти". Мнозина от водачите на листите не са познати в съответния район, заради което партийните организации губят желание за работа за изборите. "И аз съм бил парашутист", отвърна им задочно Станишев.

На пленум след седмица БСП ще утвърди и окончателната подредба на листите си за изборите на 12 май. Срокът за регистрацията им в районните комисии изтича на 6 април.

Водачите на листите, утвърдени от Националния съвет на БСП:

Благоевград - Емил Костадинов, областен лидер и неуспешен кандидат за кмет през 2011г.

Бургас - Димчо Михалевски, зам-министър на регионалното развитие в кабинета "Станишев"

Варна - Пламен Орешарски, финансов министър в кабинета "Станишев"

Велико Търново - Марияна Бояджиева, местен лидер на БСП

Видин - Михаил Миков, вътрешен министър в кабинета "Станишев"

Враца - Янаки Стоилов, депутат

Габрово - Йордан Стойков, бивш кмет на Севлиево

Добрич - Явор Гечев, председател на младежкото обединение в БСП

Кюстендил - Мая Манолова, депутат

Кърджали - Милко Багдасаров, местен лидер на БСП

Ловеч - Емил Райнов, бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Станишев"

Монтана - Младен Червеняков, бивш депутат и министър в кабинета "Виденов"

Пазарджик - Илияна Йотова, евродепутат

Перник - Ангел Найденов, депутат

Плевен - Стефан Данаилов, министър на културата в кабинета "Станишев"

Пловдивград - Стефан Данаилов

Пловдив-област - Светла Бъчварова, бивш зам.-министър на земеделието в кабинета "Станишев"

Разград - Татяна Буруджиева, политолог и началник на кабинета на Сергей Станишев

Русе - Янаки Стоилов, депутат

Силистра - Антон Кутев, депутат

Сливен - Валери Жаблянов, шеф на организационния отдел на "Позитано"

Смолян - Дора Янкова

23 МИР - София - Жельо Бойчев, общински съветник

24 МИР - София - Петър Курумбашев, депутат

25 МИР - София - Сергей Станишев

София - област - Корнелия Нинова, депутат

Стара Загора - Сергей Станишев

Търговище - Георги Божинов, депутат

Хасково - Драгомир Стойнев, депутат

Шумен - Димитър Дъбов, депутат

Ямбол - Атанас Мерджанов, депутат


0 коментара:

Публикуване на коментар