сряда, 17 юни 2015 г.

"Медиана": Проучване постави среден 3.42 на управлението
ФотографНадежда Чипева, Капитал
Двете основни противостоящи си политически формации ГЕРБ и БСП не бележат значим ръст или срив на потенциални избиратели. Двете партии се намират на приблизителна дистанция от 5 %, като в последното тримесечие и двете леко са увеличили избирателите си.

Ако парламентарните изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23.3%, за БСП – 18.7%, за ДПС – 8.9%, за Патриотичния фронт – 5.0%, за Атака – 4.3%, за Реформаторския блок – 4.0%, за АБВ – 2.8%, сочат данните на "Медиана".


За разлика от нея други агенции дадоха 10 на сто разлика между двете партии при последните си изследвания.

Това показва последното проучване на агенция "Медиана", оповестено днес.

То показва, че отношението към правителството продължава да е силно скептично. Половината от избирателите са по-скоро разочаровани от него срещу 25 %, които смятат, че то вдъхва доверие. В основата на този скептицизъм е усещането, че нищо няма да се промени към по-добро, а е възможно и влошаване, е анализът на социолозите.

Средната оценка (по шестобалната система) на управлението досега леко се покачва до "Среден" 3.42, но продължава да бъде ниска ( 3.32 през март). Този скептицизъм се пренася и върху основния аргумент на управляващите – "Реформи".

Едва 22 % от хората смятат, че възможните реформи (в правосъдието, пенсионна, здравна, в енергетиката) ще доведат до позитивни промени. Близо 60 % са на мнение, че реформите ще бъдат или във вреда на хората или просто нищо няма да променят.

Този скептицизъм и дори негативизъм по отношение на "Реформи" дава своето отражение и върху потенциала на "Реформаторски блок" Те продължават да са след Патриотичен фронт и Атака като изборен потенциал, отбелязват от агенцията.

Външната политика на страната продължава да е обект на сериозни критики от страна на избирателите, според изследването. Две трети от тях я определят като "подчиняване на страната на чужди икономически и политически интереси".

Очакванията, че възможен референдум (заедно с местните избори) ще повиши чувствително изборната активност, не намират потвърждение. Една четвърт (24 %) дори не са чували за референдум, а 57 % не знаят за какво ще бъде той.

"На практика, към момента референдумът е безразличен за близо половината от избирателите. Логично и заявеното желание да се участва в него е значително по-ниско от това на местните избори", посочват от "Медиана".

В изследването са участвали 1004 човека на 18 и повече години./dnevnik.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар