понеделник, 19 септември 2016 г.

В сайта на ЦИК можем да проверим дали не злоупотребяват с данните ни

От днес всеки може да провери дали партиите, които се регистрират за участие в изборите, не злоупотребяват с личните му данни.

На сайта на ЦИК в раздел "За избирателите" има линк, на който можем да направим справка дали не фигурираме в списъците за подкрепа на кандидати, партии или комитета за референдума.


След като влезем в системата, ще получим персонален идентификационен код на посочен от нас e-mail.

Ако установим, че неправомерно са използвани данните ни, можем да се обърнем към Комисията за защита на личните данни, обяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от "Дарик".

При едни от последните избори се оказа, че някои формации масово са използвали лични данни на българи за подкрепа за регистрация без хората да знаят това.

Ако пък подкрепяме кандидат, трябва да проверим дали в края на страницата е написано името на човека, който е упълномощен да събира подписката, както и неговият ЕГН. За да сме сигурни, че именно това е човекът, можем да поискаме той да покаже личната си карта, посъветваха още от ЦИК.

Същата проверка можем да направим и на хората, занимаващи се с подписките за референдума, които трябва да са членове на съответните инициативни комитети. Имената на тези хора могат да бъдат открити и на страницата на ЦИК.

"Хората не трябва да се притесняват от събирането на лични данни за изборите и за референдума, но следва да защитят интереса и правото си на обработване на лични данни, и да поискат да проверят дали политическите субекти за спазили закона при събирането им", каза председателят на Комисията за защита на лични данни Венцислав Караджов.

По данни на Комисията за една година са били проверени 54 субекта - партии и инициативни комитети, като са били съставени наказателни постановления за различни нарушения за над 50 000 лева.


Categories: ,

0 коментара:

Публикуване на коментар