вторник, 31 януари 2017 г.

На 24 или 25 февруари ще започне предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот

На 24 или 25 февруари ще започне предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот. Това обяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Тя припомни, че предизборната кампания е 30 дни, а февруари месец е кратък.


Приемането на документи за регистрация за участие в изборите започва в 9.00 часа на 2 февруари и ще продължи до 17.00 часа на 8 февруари. Кандидатските листи за народни представители ще се регистрират в Районните избирателни комисии (РИК). Срокът за регистрация е до 23 февруари, което е 32 дни преди изборния ден. Самите РИК-ове трябва да бъдат назначени до 3 февруари.

Относно решението на ЦИК да няма машинно гласуване в цялата страна, а само в 500 избирателни секции и жалбата на "Нова република" срещу това решение, Нейкова каза, че ако Върховният административен съд го отмени, те ще го изпълнят. Служебният кабинет също е изразил готовност за увеличаване на план сметката, ако има нужда.

Камелия Нейкова коментира, че членовете на комисията са изразили различни становища по време на обсъждане на решението. Една част са били на мнение, че машинно гласуване трябва да има в 500 секции, а други, че трябва да има във всички секции. Имало и становища, че законодателят е записал, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции при редовни избори. Камелия Нейкова подчерта, че законодателят не е имал предвид при предсрочни избори да се използва машинно гласуване. Редовни парламентарни избори трябвало да има през 2018 г. и тогава машинното гласуване щяло да бъде факт в цялата страна. В крайна сметка ЦИК е решила машинното гласуване да бъде в 500 секции.

Очаква се днес ВАС да разгледа жалбата срещу решението на избирателната комисия. Ако съдът се произнесе срещу него, от ЦИК ще трябва да обявят обществена поръчка за машини, така че машинното гласуване да се организира във всички избирателни секции. Самата Камелия Нейкова има резерви за изпълнение в разумен срок, за да се осигури машинно гласуване навсякъде заради краткото време.

На въпрос защо не са обявили обществената поръчка веднага след президентските избори, тя отговори, че няма как да бъде обявена поръчката преди изборите да бъдат насрочени.

Машинното гласуване не е експериментално, а вотът от него ще бъде зачетен, както и на президентските избори, посочи говорителят на ЦИК.

Камелия Нейкова призова избирателите да не чакат последния момент, за да упражнят правото си на глас, за да се избегне струпването на опашки. Все пак тя отчете, че на последните избори в страната сериозни струпвания не е имало.

Друга беше обаче ситуацията в чужбина, където на места се образуваха големи опашки и се стигна до създаване на напрежение.

Камелия Нейкова отправи съвет към избирателите, които желаят да упражнят правото си на глас в чужбина, да подадат навреме заявление за гласуване в чужбина. То може да бъде изпратено по електронен път, в писмен вид в дипломатическа служба или по пощата. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари. Подавайки заявление, че ще гласуват извън страната, те ще бъдат включени в списъка за гласуване. Ще се спести технологично време, защото данните му вече ще бъдат включени, а няма да се вписват в деня на изборите.

ЦИК има готовност и за разкриване на допълнителен брой секции в страните от ЕС, ако има достатъчен брой заявления - над 60.

Подавайте заявления за гласуване извън в страната в срок, призова Нейкова.

Тя обърна внимание, че на тези избори в бюлетината отново ще присъства квадратчето "Не подкрепям никого". То ще се зачита за действителен глас, но няма да участва в разпределянето на действителните гласове по партии и коалиции и при определянето на мандатите.


0 коментара:

Публикуване на коментар