понеделник, 11 март 2013 г.

Преглед на печатните новини за деня

Плевнелиев готов с избора на премиер, от утре имаме правителство
Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващото правителството утре, а не както бе казал по-рано - в сряда, пише "24 часа". Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече "отстрел на кандидатите".


Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше.

Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Президентът Росен Плевнелиев ще си внесе служебен премиер от чужбина, пише от своя страна "Стандарт". На таен обяд през уикенда държавният глава и най-доверените му хора са направили окончателния избор след совалката от срещи и преговори.

Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще е мъж, икономист без политическа принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, довериха още запознати. В момента заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст.

Пред "24 часа" Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, коментира: "Оставам с впечатлението, че зад всеобщото истерично искане на партиите да се бърза с изборите стои страхът от промяната на статуквото."

В интервю за "Стандарт" бившият социален министър Иван Нейков изрежда бъдещите проблеми, с които служебният кабинет ще трябва да се справи: "Няма да има почивни дни за министрите в този кабинет. Той ще има около 60 дни живот и те трябва да ги минат на един дъх. Като махнем основната задача - провеждането на изборите - с най-големи очаквания ще бъде натоварена социалната сфера. Да му мисли министърът на труда и социалната политика, защото от него ще се иска всичко - работа, доходи, увеличаване на пенсии, нов стандарт на живот. А за 60 дни това няма как да се постигне.

Но в същото време не значи, че той трябва да стои със скръстени ръце. Има много неща, които може да се започнат. Първо, да се направи анализ на предложенията на протестиращите. А те са от "Осанна" до "Разпни го". Но покрай многото плява има и хубаво зърно, което трябва да бъде подбрано", коментира Нейков. По думите му трябва да се тръгне от създаване на обоснован икономически модел за формулиране на минималната заплата. "Сега по-скоро липсва механизъм - една сума стои и я увеличаваме, ей така, гледайки в тавана, без да има връзка между размера й и труда", посочва бившият министър. "Целта е да бъде изработен механизъм, с който да има логика в размера на минималната заплата. Това, което изкара хората на улицата, не е сметката за тока. Това беше последица, беше фитилът. Големият проблем е, че в България расте броят на работещите бедни. Защото у нас няма никаква гаранция, че като имаш работа, няма да си беден и ще можеш да си плащаш сметките. Затова трябва да се тръгне от модел на формиране на минималната заплата, който максимум до две години трябва да доведе дотам, чеработещият на минимална работна заплата да може да покрива елементарните си разходи за живот", апелира Нейков.

"На този етап е невъзможно протестиращите да се самоорганизират за участие в предстоящите избори, освен ако не използват похвата на НДСВ от 2001 г. - тогава царското движение нямаше регистрация и се опря на коалиция от две незначителни, но регистрирани партии", прогнозира в интервю за "Труд" политологът Огнян Минчев. Според него протестът все още е във фаза на съзряване. "Очаквам от него да се породят по-устойчиви граждански движения, които ще продължат да оказват натиск върху институциите на властта за промени в политическата и стопанскатасистема за дълъг период от време. Пълноценното им политическо представителство може би ще се реализира на следващ етап - най-вероятно при следващи предсрочни избори", посочва още Минчев.

"Витошка" грейва на чисто нова на 11 май, заявява в интервю за "Преса" главният архитект на София Петър Диков. Целта ни е булевардът да стане елегантен и красив. Ремонтът на последната отсечка - от "Солунска" до "Алабин", ще го започнем през октомври с идеята да се свърши до Нова година. А ремонта на канализацията "Софийска вода" ще го извърши през април и май", казва още Диков.

Вероятно разчитайки на суматохата около падането на правителството, военното министерство е решило без много шум и бързичко да се отърве от един от най-апетитните имоти в София, алармира "Сега". Става въпрос за терена на бившата военна киностудия в Зона Б-17, която се намира в съседство с Централния софийски затвор. Преди десетина дни е била създадена специална комисия, която спешно да реши къде да бъде изместен архивът с военните филми и целият имот да бъде прехвърлен към дирекция "Инфраструктура на отбраната", твърди изданието. Това е станало изненадващо и без много обяснение.

В интервю за "Сега" инженер Божидар Митев посочва основания за отнемане на лицензии и на трите ЕРП-та. "Това са договорите, възлагани без обществени поръчки на свързани фирми. Дъщерното дружество "ЧЕЗ Разпределение" е прехвърлило свои дейности на майката "ЧЕЗ България", а тя на свой ред намира изпълнители. ЕВН има договори за изнасяне на услуги с плеяда фирми с един и същи управител - Мирена Колева Петрова. Всичките фирми на Колева са с австрийско участие. Консултантски услуги, обучения, всичко е изнесено, включително отчитането на електромерите. Защо се получи гафът с отчитането за по-дълъг период, което допълнително натовари декемврийските сметки? Ако бяха служители на ЕВН, щяха да седнат ръководство и синдикати да се разберат - това са официални празници, трябва да се извърши отчет, плаща се извънреден труд плюс бонуси. Само че в онази, третата фирма, не им пука - защо да карат хората да работят на официален празник и да им плащат допълнително. Като отиде един стар инкасатор, той само с поглед ще разбере, ако се краде. А сега отчитат всякакви хора, фризьори, филолози. Има доста кражби, незаконни прикачвания, необходими са непрекъснати проверки и опитни хора", аргументира се Митев.

През последните две години ДКЕВР е проверявала редовно доставчиците на ток, за това дали отговарят на условията, заложени в лицензите им, информира по темата "Труд". Направените през този период проверки са 19.

Близо половин милион лева от дарения са постъпили в сметката на инициативния комитет в подкрепа на "Белене", организирал подписката за референдума, показва проучване на "Сега". Синият комитет "Не на измамата Белене", оглавяван от депутата от ДСБ Иван Иванов, е похарчил около 63 000 лв. за популяризиране на каузата си. Хората около ЕНП и Мария Капон, които също се регистрираха като противници на проекта под името "БеляНЕ", са вложили в кампанията си близо 20 000 лв.

Държавен фонд "Земеделие", около който постоянно възникват скандали, финансовото министерство и ДАНС са с най-високите бюджети за допълнително материално стимулиране /ДМС/ на служителите през 2013 г., показа проверка на "Сега". Трите структури ще могат да раздадат крупни суми след края на всяко тримесечие за разлика от по-бедни институции, които не разполагат с толкова свободни средства за бонуси. Повече от половината министерства ще имат проблеми с допълнителното стимулиране на служителите, защото не са се съобразили с новите правила за изплащане на ДМС.

Малко повече от три месечни заплати ще получи премиерът в оставка Бойко Борисов заради неизползвани отпуски, допълва по темата "24 часа". За близо четирите години начело на страната той е почивал само 16 дни - 12 през 2010 г. и четири през 2011 г. Заплатата на премиера е 55 процента над депутатската, която е замразена от 2009 г. и е 2196 лв. Това означава, че Борисов се разписва срещу 3403 лв. За натрупаните 74 дни отпуска премиерът би трябвало да вземе 11 440 лв., пресмята изданието.

Точно 90 000 лв. и 10 стотинки командировъчни е получил премиерът в оставка от поемането на властта на 27 юли 2009 г. до 13 февруари 2012 г., съобщава "Труд". В сумата са включени дневните, квартирните пари, както и самолетните билети.

Инфлацията топи парите за втора пенсия в частните фондове, показва справка на Комисията за финансов надзор, отразява на първа страница "Труд". За 8 години и половина доходоността е 38,56 процента, а потребителските цени са скочили с 58,7 на сто, отчита националната статистика.

"Всеки българин с депозит в банка ще загуби, ако валутният борд в България бъде разклатен. Аз обаче не вярвам, че ще се намерят безотговорни политици, които да допуснат подобно нещо." Така вицепремиерът в оставка Симеон Дянков коментира пред "24 часа" лансираните в последните дни от различни посоки тези за т.нар. проход във валутния борд чрез девалвация на лева.

Създаваме БВП по 14 лв. на час, но вземаме 1/3 от него, пресмята в своя анализ за "24 часа" Красен Йотов от "Индъстри Уоч". Икономистът сравнява производителността на труда у нас, с тази в повечето европейски страни. "Дори и при еднаква професионална квалификация западоевропейците са по-производителни, защото разполагат с по-модерни машини, оборудване и технологии. Затова, за да догоним повечето страни в Централна и Западна Европа, България се нуждае от повече инвестиции в частния сектор, които биха ни направили по-конкурентни на глобални пазар", смята Йотов.

Малката Лара е отвлечена заради пари на фамилията Добринови.Това е най-новата версия на разследващите, станала основна на петия ден след похищението на 10-годишното дете, твърди "Труд". Ченгетата са стигнали до този извод, след като в петък в Милано премина заседанието по делото срещу бащата Евелин Банев-Брендо.

Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители и тормозят длъжниците по телефона, като ги плашат с опис и разпродажба на вещите им, алармира под глава "Телеграф".

Столичният КАТ започва от днес ров на дрогирани и пияни шофьори, съобщават на първа страница "Преса" и "Новинар". Заселени проверки в нощна София е имало още в петък вечерта и през уикенда. За няколко часа катаджиите успели да хванат петима надрусани и десетима пияни зад волана, уточнява "Преса".


0 коментара:

Публикуване на коментар