сряда, 20 март 2013 г.

Кастинг за депутати, или за флирта на партии с протестиращи
"Влез в политиката. Смени системата" - кани кандидати за депутати лидерът на РЗС Яне Янев и отваря широко вратите към парламента в предизборен клип, пише dnevnik.bg. И граждански обединения, нароили се след протестите, вече показват амбиция да прекрачат прага.


Въпреки отвращението от партийната система към политиката се насочват Общобългарско движение на протестиращите "Освобождение" и "Движение 20 април". А от "Българска пролет" дори са в преговори със социалдемократи и зелени. Новите движения активно търсят в квотата на чия листа да се наместят, защото вече нямат време за отделна регистрация. А оферти към тях не липсват.

На прослушване

В клипа Янев, застанал пред парламента, предлага: "Стани депутат. Промени България." Обещава до 60% от местата в листите на граждани. Партията дори е създала на сайта си форма за кандидатстване, в която всеки желаещ да стане народен представител попълва личните си данни, прикачва автобиография, мотивационно писмо, три препоръки от работодател или познат и снимка.


Лидерът на РЗС Яне Янев търси депутати сред гражданите.
На снимката: Янев на митинг пред парламента в предизборната кампания през 2011 г.
Фотограф: Анелия Николова


Следват подбор по документи и устно събеседване с комисия, което може и да е онлайн за претендентите в чужбина. Те трябва да са комуникативни, с интелект и способност за сближаване с хората и работа в екип и с лидерски качества. Нужно е и да имат убеждения, но не е задължително да познават платформата на РЗС. Допълнително щели да бъдат обучени в дясноконсервативните принципи.

На харесаните от партията на Яне Янев, но неодобрени за депутати от комисията, все пак ще се предлага политическа реализация - като координатор, застъпник, модератор или експерт. Само в понеделник вечер са препитани 50 желаещи, уведомява сайтът на РЗС.


Гражданската квота в листите на партиите е едно от исканията на протестиращите.
Гражданската квота в листите на партиите е едно от исканията на протестиращите.
Фотограф: Юлия Лазарова
Гражданската квота в листите на партиите е едно от исканията на протестиращите.
Фотограф: Юлия Лазарова


Първия опит за приобщаване на протестиращите направи президентът с предложението си за обществен съвет към служебния кабинет. Идеята беше, ако той функционира добре, такива структури да се създадат към всяко министерство и дори към редовното правителство. Още на предварителните консултации представителите на протестиращите напуснаха демонстративно и съветът на практика не се сформира. Друго предложение на Плевнелиев - създаването на изборен борд, е в процес на реализация. Той ще следи за гарантирането на честността на вота на 12 май в състав от представители на партии и граждански организации.

На търг

И ГОРД се предложи като партия на исканията на протестиращите и наддаде с обещание за 70% гражданска квота в листите си. "Ние искаме това, което искат и те - свободна икономика, достойно съществуване и действащо правораздаване", аргументира се лидерът на партията Слави Бинев в неделя, когато постави началото на кампанията си.

СДС, който ще се явява на изборите като нова партия със стари партньори от "Синята коалиция", "Гергьовден" на Любен Дилов и отцепници от "Атака", също отваря място за гражданско участие в списъците с кандидати за парламента. Грижата за това щял да има обществен съвет към формациите в коалицията, който да излъчи номинации. Идеята дойде от лидера на "Обединени земеделци" Петя Ставрева, но беше прегърната и от председателя на СДС Емил Кабаиванов.

Ставрева е автор на идеята и за поредния обществен съвет - този път аграрен. Подробности не са известни, но по замисъла в него ще се дискутират националните приоритети в областта на земеделието.

Отляво алтернативният глас на БСП Татяна Дончева практично предложи социалистите да привлекат 2-3 лица от протестите на избираеми места в листите. Георги Първанов намери идеята за твърде радикална и поиска да запълни "огромното неудовлетворено пространство" с лица от гражданската квота на левицата през 2001 г. като Стефан Данаилов, Огнян Сапарев, Весела Лечева и Ирина Бокова.


На предишни избори

Колкото по-големи са партиите, толкова по-условно е гражданското участие. Меглена Кунева по-скромно обяви, че две трети от листите на "България на гражданите" ще са за нови лица, незаемали досега властови пост. Организационният секретар на партията Калин Томов стигна и по-далеч. Според него гражданските квоти не вършат работа, както са показали подобни формирования около президента Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

Без "Атака" официално да е обявила гражданска квота, към много от местните й структури прииждат по 50 души на ден, казаха за "Дневник" от пресцентъра на партията. Формацията и преди включвала кандидати извън членовете си. Най-яркият пример е Слави Бинев, който стана евродепутат с листите на "Атака", но сега има своя формация.

Още миналото лято от ДСБ обявиха, че ще издигнат за народни представители и граждани. Но тяхното разбиране е малко по-различно от всеобщото. Това ще са изявени личности с десни ценности и ще водят листи. "Няма да са хора, събрани от улицата", уточни пред "Дневник" зам.-председателят на партията Радан Кънев.

И сред кандидатите на ГЕРБ досега имало хора, които се ползват с голямо обществено доверие. "Не сме определили процент", каза пред "Фокус" координаторът на партията за София Цветомир Паунов и добави: "Даваме възможност на всеки един, който оценява направеното от правителството на ГЕРБ през изминалия мандат и иска да бъде по един или друг начин съпричастен." Кандидатите извън членовете можели дори да бъдат водачи на листите. Такъв е случаят с Вежди Рашидов в Кърджали на миналите избори. Скулпторът не само влезе в парламента, но стана и министър.

И така: Стани депутат, промени България.


0 коментара:

Публикуване на коментар