вторник, 10 декември 2013 г.

Той видя "добре бетонирано" мнозинство в НС

Той видя "добре бетонирано" мнозинство в НС
Като „символично” определи президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов свиването на държавните субсидии на партиите с един лев, пише dnes.bg. Той категорично отхвърли аргументите, с които политиците обясниха защо не режат парите за партиите с повече.


Аз съм бил председател на партия във време,в което нямаше никакви субсидии. Не е аргумент това, че ако се свият малко повече субсидиите, партиите може да се обърнат към спонсори, да се създаде сив сектор в политиката, каза още президентът, цитиран от БТА. Аргументите за сиво финансиране на партиите бяха лансирани от премиера Пламен Орешарски и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Според Първанов в бюджета за 2014г. има амбициозни цели, но въпросът е до колко е реалистичен и изпълним.Той допълни, че като президент е следвал принципа да не налага вето на бюджета, тъй като правителството отговаря за бюджетната и данъчна политика.

Според него в кадровата политика на управляващите има "откровени недоразумения, гафове, има в същото време бавни, мудни решения в редица сектори, има пристрастия в един тесен кръг". Той допълни, че не работят легитимните механизми за формирането на политиките изобщо.

Първанов определи мнозинството в НС като „добре бетонирано” и отхвърли възможността за предсрочни избори преди евровота през май догодина.

Според него парламентът и институциите не се занимават с това, което очакват хората. "Всяко следващо управление страда от е дефицит на лидерство по отношение на промените, които са неизбежни. Всеки чака да издрапа до края на мандата, без да предприема адекватни мерки", заяви още Първанов.

Според президента /2002-2012/ Георги Първанов нацията ни в годините на прехода се развива по драматичен сценарий. "Основната вина е на политиците, държавата, която абдикира от правенето на системна демографска политика", заяви Първанов в Ловеч в началото на дискусия по проблемите на училищното образование.

Той каза още, че целта на срещата е да се види до къде са стигнали нещата в образованието, започнали преди години, как една или друга законодателна идея се реализира в конкретните управленски действия.

Първанов припомни, че в президентската институция на срещи между синдикатите, представляващи българските учители и изпълнителната власт се е решил не само въпросът с доходите на учителите, но е била приета идея за реформи в българското училищно образование.

"За мен сега е важно да върнем лентата назад и да видим какви са резултатите от оптимизиране на училищната мрежа - делегирани бюджети, матури, външно оценяване, материална база и др. Ще имаме амбицията да отстояваме разбирането на образованието като един от ключовете приоритети за развитието на нацията. Ние нямаме кой знае колко природни богатства, но имаме богатството на човешкия капитал, който ако добре реализираме, тогава можем да претендираме за едно по-предно място в европейските и световни класации", заяви още президентът.


0 коментара:

Публикуване на коментар