петък, 20 декември 2013 г.

Ново социологическо проучване на "Екзакта Рисърч" поставя ГЕРБ на първо място при избори днес
Към средата на декември около една трета от българите не посочват партия, за която биха гласували. Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в средата на декември, ПП ГЕРБ би получила 23,5%, а БСП 22,3%. Това сочат данните от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната, пише actualno.com. Изследването е поръчано от Агенция „Фокус”.


ГЕРБ в момента може да разчита на гласовете на три четвърти от избирателите си през май тази година, а БСП на 86% от своите избиратели. Няма значими промени в социално-демографския профил на симпатизантите на двете основни политически формации.

Предвид неизвестната дата на следващия парламентарен вот, в момента е манипулативно да се изчисляват мандати, както и да се твърди със сигурност по данни от декември 2013 година, кои партии влизат и кои остават извън парламента.

От данните на „Екзакта рисърч груп” е видно, че освен двете големи партии, още няколко формации набират електорална подкрепа и имат своите шансове за парламентарно представителство. По данни от настоящото изследване Реформаторският блок получава 5,8%. За да се ориентираме относно потенциала на тази формация запитахме: ”В каква степен, според Вас, Реформаторският блок в момента успява да представлява дясномислещите избиратели в България?” 7,4% от всички интервюирани отговориха, че РБ в голяма степен представлява десния избирател у нас. Тези данни говорят, че формацията набира скорост и има потенциал, поне на декларативно ниво.

ДПС има електорален дял от 5,5%, а „България без цензура” и НФСБ набират по 3% избиратели. И ако подобен дял за НФСБ не е особена изненада, то за „България без цензура” е очевидно добра атестация за бъдещо развитие.


Партия „Атака” получава 2,7%.

Цитираните данни за електорални нагласи представляват дял от всички интервюирани.

Припомняме, че данните на "Екзакта" ясно контрастират с досегашните проучвания на останалите социологически агенции, които неизменно отреждат първото място на БСП. Според последните сондажи на "Сова Харис" и "Афис" БСП и ГЕРб взимат съответно 21,3% на 16,3% и 22% на 18%.

Изследването на „Екзакта" регистрира и невисока популярност на основните държавни институции. За последните месеци парламентът губи 7% одобрение, а правителството - 5%. Най-висока е подкрепата за работата на парламента сред привържениците на ДПС - 58% и сред симпатизантите на БСП - 57%.

Спадът в доверието към работата на полицията през декември е с 13% от лятото насам. Критични към работата на полицията са хората в активна трудова възраст, високообразованите и заможните респонденти, както и жителите на столицата.

Подобна негативна тенденция за полицията е свързана с действията на институцията по време на протестите, уточняват от социологическата агенция. Расте и общественото усещане за слабо противодействие на престъпността. 53% от българите са на мнение, че напоследък борбата с организираната престъпност у нас не е особено ефективна. И в тази оценка няма как да доминират политически мотиви, тъй като тя е достатъчно масова.

Последните седмици изобилстват от скандали свързани с Българската православна църква. Това се отразява на доверието към тази институция, която губи над 20% от одобрението си. Постепенно преминава еуфорията от избора на новия български патриарх и надеждите на вярващите са поставени на изпитание след поредните скандали.

Особено критични към ситуацията в Българската православна църква са възрастните и образовани българи, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Патриарх Неофит също се оказва потърпевш от скандалите, като губи 12% от одобрението си.

Основните държавни медии печелят позиции, за разлика от повечето държавни институции. 69% от българите одобряват работата на БНТ, 59% на БНР и 52% – на БТА.Профилът на подкрепата за БНТ показва наличието на обществен консенсус по добрата работа на тази държавна медия. Не откриваме политическа обагреност и в мненията за добрата работа на БНР и на БТА.


0 коментара:

Публикуване на коментар