вторник, 22 януари 2013 г.

"Алфа Рисърч": БСП догонва ГЕРБ, предстои политически сезон с риск от резки обрати
Напрегнат и зареден с риск от резки обрати политически сезон прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч" в новото си изследване на обществените нагласи. Две интриги се очертават на парламентарните избори през лятото - дали ГЕРБ или БСП ще има повече гласове и колко партии ще успеят да прескочат бариерата.


Управляващите засега са първа политическа сила с 20.9% въпреки спада от 0.5% спрямо септември. БСП, която успява максимално да мобилизира симпатизантите покрай предстоящия референдум, е скъсила разстоянието благодарение на ръста от 2 на сто и електоралната й подкрепа е 18.5%. Ако в Народното събрание изпратят депутати сигурните към момента четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС (5.4%) и движение "България на гражданите" (5.6 на сто), тежестта на първите две ще е достатъчно голяма, за да се състави правителство в коалиция с една от по-малките, коментират от "Алфа Рисърч".

Ако обаче други четири формации, които сега са малко над или под бариерата от четири процента, успеят, картината ще стане по-сложна. Малко над прага, ако изборите бяха днес, би бил действителният вот за "Синята коалиция" и "Атака" - ВМРО. Малко под него, но с потенциал да го атакуват, са СДС и НФСБ на собственика на СКАТ Валери Симеонов, отбелязват социолозите.

С подкрепа между 2.8 и 3% от всички избиратели, двете потенциални коалиции на десни и националисти биха постигнали малко над 4-процентната бариера от действителните гласове в урните. Равна подкрепа (по 1.6%) имат СДС и НФСБ на Валери Симеонов, но докато първата е в процес на спад, то втората – на ръст. За момента те остават под чертата, но при евентуални коалиции или мобилизация, биха могли и да преминат 4-те процента. Под 1% събират останалите националистически партии, както и РЗС, НДСВ, "Лидер", "Зелените".

Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то народно събрание, така и вариантът, че ще останат извън него. Освен до високо напрежение това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него, коментират от "Алфа Рисърч" като отбелязват, че при шест-седемпартиен парламент коалиционната формула би била много по-широка и политически много по-размита.

dnevnik.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар