сряда, 23 януари 2013 г.

Томислав Дончев премиер
Колкото и да се тръшкат предизборно другите, горчивата истина за тях е, че Борисов отново ще спечели изборите. Нищо, че плещи каквото му дойде на езика. Така е, защото при Борисов го има най-важното - работи се. Народът вижда и въпреки обърканото му понякога поведение, неповредените партийно българи са склонни да му го простят и да гласуват за ГЕРБ. Защото от памтивека е така - именно безпартийните, а не твърдите ядра, печелят избори. Така е било, така и ще бъде.


На шега, на майтап, изборите чукат на вратата. И партиите, освен, че си спретват мръсотии от всякакъв вид и спектакли като съботния на Доган, вече чертаят изборните си стратегии.

Интересен разговор например тече в ГЕРБ. Там упорито се прокрадва идеята - тъй като са сигурни, че през юли ще спечелят изборите - следващият премиер (на очевидно пак правителство на малцинството) да бъде... Томислав Дончев. И което е най-изненадващото - не си мислете, че това е някакъв заговор срещу Борисов, точно обратното. Идеята е лично негова и той я обсъжда на първо време с най-приближените си в партията.

Всъщност, ако се замисли човек, идеята е разумна. Томислав Дончев пое поста министър за европейските фондове в правителството на Борисов и за около две години направи чудеса. Тях дори и Станишев се въздържа да оплюе. Усвояемостта им скочи до тавана и сега България е сред отличниците по този показател в Европейския съюз.

Бидейки европейският министър на България, Дончев е и европейският човек в правителството. Държи се посвоему - без да вдига шум, тихо и напоително, без непременно да набляга на завареното в ресора и на нулата, от която тръгна.

При Дончев нищо не става случайно. Преди да стане "европеецът" в правителството той беше кмет на Габрово, градът, който заедно със съседния Севлиево, беше (и е) изпреварил далеч напред останалите градове в страната, включително и София, в усвояването на външните пари. Борисов го провидя, натовари го със задачата и той храбро я (пре)бори.

Излезе даже и лаф - че пожарникарят в правителството не е Борисов, а Томислав Дончев. Закъса ли някъде държавата, викат Дончев. Командирован в Перник след земетресението и последвалия го там батак, "аварийният" министър само за няколко месеца свърши най-важното и най-належащото. Да е чул някой в последните месеци - вече зимни - хленч откъм Перник и селата? На сухо и топло са. Има още за вършене, разбира се, но важното е, че никой там не зъзне.

Борисов очевидно може да преглъща егото си. И нищо чудно за втория мандат на ГЕРБ наистина да отстъпи премиерското бюро. Всъщност, от него се иска само да потърпи. При добре изиграни карти, след четири години Плевнелиев ще му отстъпи президентското. Дотогава какво? Как какво! Малко ли е да си председател на партия на власт!

actualno.com


0 коментара:

Публикуване на коментар