събота, 16 февруари 2013 г.

Амбицирани да сме фактор за следващото правителство, казаха от ДПС

Амбицирани да сме фактор за следващото правителство, казаха от ДПС
"ГЕРБ отдавна загубиха предстоящите парламентарни избори, те нямат право на втори управленски мандат. Знаехме това още след като ГЕРБ спечелиха президентските избори. Още тогава прогнозирахме, че тогава започва началото на края на управлението на Бойко Борисов". Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан и допълни, че змията хапе най-страшно, преди да умре.


Той започна от Гоце Делчев национална обиколка заедно с екипа си.

"Не трябва да им позволяваме да откраднат изборите. Улицата кипи и това са протести срещу Борисов и неговата провалена политика", каза лидерът на ДПС.

Според Местан ДПС може да оцелее и в опозиция, но са амбицирани да бъдат фактор, който ще има отношение при съставянето на следващото правителство.

"Яне Янев е един маргинал, проява на беса на аутсайдера в политиката. Той вече не ръководи комисиите, загуби си парламентарната група, уволняваше Бойко Борисов, накрая понеже не може да живее без комисии, премиерът му даде статут едва ли не на главен прокурор на 41 Народно събрание, за да си придава тежест", каза още Местан.

Според него дори и след промените в ръководството ДПС ще остане единен организъм, сплотен и още по-силен, за да даде своя принос - ГЕРБ да бъде свалена от власт като партия на това монополно управление.

По думите му, когато се говори, че демокрацията при ГЕРБ е болна, се има предвид и малко "по-екзотичните герберски идеи" на местна почва - едно естествено свещено право на всеки човек и на всяка общност да строи свой храм, в който да се моли, се оспорва. ГЕРБ иска да обвърже това свещено право с референдум - дали да се строи джамия в Гоце Делчев или не

"Питам - ако повечето граждани кажат „Не“, какво следва оттук, ще се наруши едно свещено право. Има теми, които не могат да бъдат подложени на референдум. Ние смятаме, че има нужда периодически да се провеждат такива, защото това е оздравително за демокрацията. Въпросът е, че не може да има референдуми по теми, които засягат естествени права и свободи на човека и на малцинствата“, посочи Местан.
Междувременно в Пловдив вътрешният министър Цветан Цветанов коментира обвиненията на Лютви Местан за анти-ДПС настроения, които се прокарват чрез „героизирането“ на младежа, насочил пистолет срещу Ахмед Доган.

Винаги съм се разграничавал от подобен подход и действия, като тези, които предприе Октай Енимехмедов, посочи Цветанов.

Може би Лютви Местан е доста изнервен от отговорността, която пое, оглавявайки като лидер ДПС, допълни министърът.

„В момента те усещат, че вече има пробив на политическата сила, а ГЕРБ вече има определено присъствие и затова смятам, че повод за това изказване на Местан е неговото емоционално състояние“, обобщи Цветанов.


1 коментар:

  1. Ще му се на този да го няма Герб. След изборите ще гледа като натровен.

    ОтговорИзтриване