четвъртък, 24 април 2014 г.

ЦИК изхвърли един зелен и един независим кандидат от евроизборите
Централната избирателна комисия
Централната избирателна комисия обяви за недействителни регистрациите на двама кандидати за български представители в Европейския парламент, стана ясно от съобщение на сайта на комисията, пише news.bg.


Експертите порязаха Татяна Грибинча от кандидатска листа на ПП „Зелените" и независимия кандидат Александър Алексиев. Причината и в двата случая е сходна - желаещите поста притежават адресни регистрации в страни извън ЕС.

Грибинча не може да участва в надпреварата, тъй като въпреки че притежава постоянен адрес в гр. София, има регистриран настоящ адрес в Молдова, нарушавайки изискванията на чл. 351, ал. 1 от Изборния кодекс.

Случаят на Алексиев е още по-фрапиращ, тъй като и двата му адреса - настоящ и постоянен - са на територията на САЩ, поради което не може да се приеме, че през последните шест месеца независимият кандидат е живял в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз.

И двете решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването им.


0 коментара:

Публикуване на коментар