неделя, 25 май 2014 г.

Най-много са жалбите за показването на вота

80 сигнала и 40 жалби са постъпили в ЦИК
80 сигнала и 40 жалби са постъпили в ЦИК, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

От тях са разгледани 63 сигнала и 32 жалби, като в момента на заседание на ЦИК се разглеждат и останалите жалби, пише dnes.bg.


Най-много са жалбите за нарушения на секционните избирателни комисии по изборния процес, а именно показването на вота.

В Стара Загора, Хасково и Видин са постъпили сигнали за купуване на гласове, като сигналите са препратени към прокуратурата за извършване на проверки.

В една от секциите на район Видин е говорено на влашки, постъпили са сигнали и за нарушение на предизборната кампания и неправомерна агитация в деня на вота. Съответният РИК е разпоредил да се снемат агитационните материали.

Получени са 12 сигнала за обявяване на резултати в различни интернет сайтове, като в 5 от тях са установени нарушения. Изпратени са писма до сайтовете да се свали информацията.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че има много сигнали за затруднения на избирателите при сгъването на бюлетините. Тя отново припомни, че бюлетината трябва да се сгъне така, че да не се разкрива тайната на вота и в същото време да е достъпен номерът в долния десен край на бюлетината, за да бъде откъснат. Членът на СИК, който откъсва бюлетината, трябва да я сгъне, преди да я подаде на избирателя, а избирателят, след като отбележи вота си, може да я сгъне още веднъж, като добре притисне краищата. Важното е вотът да остане таен, отбеляза говорителят, цитиран от БТА.


0 коментара:

Публикуване на коментар