четвъртък, 15 май 2014 г.

"Медиана": "България без цензура" изпреварва ДПС

Социологическо проучване: БСП - 20.5%, ГЕРБ - 17.1%, ББЦ - 9.8%, ДПС - 7.3%
Социологическо проучване на агенция „Медиана“
Към момента БСП води с около 3% пред основния си политически опонент ГЕРБ в надпреварата за предстоящите на 25 май избори за евродепутати, пише dnes.bg. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, поръчано и финансирано от Национален фронт за спасение на България.

Ако изборите бяха днес, БСП ще събере 20.5% от гласовете на избирателите, а ГЕРБ - 17.1%.

Според проучването обаче причината за това е не толкова нарастване при БСП, колкото спад при ГЕРБ. Основният фактор за този спад е навлизането на "България без цензура" на политическата сцена. ББЦ е привлякла около 14% гласоподавателите на ГЕРБ на последните избори.

"България без цензура" вече има подкрепата на 9.8% от избирателите. ДПС събира 7.3% от гласовете.

С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%.

АБВ печели едва 2.9% от избирателите.

С наближаване на изборите обаче намалява и готовността, и желанието да се участва в тях.

Данните от изследването показват, че може да се очаква изборна активност сравнима с предходните избори (2009 г.) за евродепутати, от порядъка на 2,5–2,6 млн. избиратели.

Подобна относително ниска избирателна активност дава шанс на малките партии, но с твърд електорат. Изборната бариера за тези избори ще бъде около 150-160 хил. гласа, припомнят авторите на проучването.

Според тях вероятно събитията в Украйна също дават отражение както върху изборната активност, така и върху рейтинга на политиците.

Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна. В този смисъл ЕС и политическият елит в страната влизат в конфронтация с преобладаващото обществено мнение в страната и губят престиж и доверие.

Идеята за задълбочаване на санкциите срещу Русия се посреща подчертано негативно – 9% подкрепят санкциите, докато 41% считат, че България трябва да се противопостави на подобна идея.

Рейтингът на почти всички политици бележи сериозен спад. Спад с 9% има при рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение.

С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голяма пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.


0 коментара:

Публикуване на коментар