вторник, 1 януари 2013 г.

Бюлетина за гласуване

Раздел VI
Бюлетина за гласуване

 Съдържание
  Чл. 371. (1) Бюлетината за гласуване е обща и на лицевата страна съдържа:

 1. наименованието и номера на района по чл. 356, ал. 2;

 2. пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието "Инициативен комитет", като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", а за коалиция – с "КП";

 3. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет;

 4. (изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) кръгчета с изписани в тях поредни номера, броят на които отговаря на броя на членовете на Европейския парламент от Република България, за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за кандидат от кандидатска листа на партия или коалиция; номерът, изписан във всяко отделно кръгче, означава поредния номер, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция;
 5. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого".
 (2) Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Наименованието и номерът на района по чл. 356, ал. 2 се изписват на най-горния ред в бюлетината. Реквизитите по ал. 1, т. 2, 3 и 5 се изписват в лявата част на бюлетината последователно от ляво надясно на отделен хоризонтален ред за всяка партия, коалиция или инициативен комитет. След имената на независимите кандидати се изписва означението "независим". В бюлетината за гласуване извън страната наименованието и номерът на района се заместват с текста "Бюлетина за гласуване извън страната".

 (4) Реквизитът по ал. 1, т. 4 се изписва в дясната част на бюлетината.

 (5) На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.

 (6) (Изм. – ДВ, бр. 57 от 2016 г. , в сила от 22.07.2016 г.) Извън страната се гласува с бюлетини за партии, коалиции и инициативни комитети, които съдържат реквизитите по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5.
 Жребий за определяне на номер в бюлетината
   Чл. 372. (1) Поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и инициативните комитети се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите, коалициите и инициативните комитети не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2.

 (2) Партиите, коалициите и инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.
 Раздел VII
Гласуване

 Прилагане на раздел VII от глава петнадесета
   Чл. 373. За гласуването в изборния ден се прилагат съответните разпоредби на раздел VII от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Идентифициране на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз
 Чл. 374. Избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, удостоверява самоличността си с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване.
 Декларация от български гражданин, живеещ в друга държава – членка на Европейския съюз
  Чл. 375. (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Български гражданин, който живее в друга държава – членка на Европейския съюз, когато гласува в дипломатическо или консулско представителство на Република България или в място по чл. 14, ал. 2 и 3, представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място в същите избори за членове на Европейския парламент.
 Вписване на данните на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, в избирателния списък
 Чл. 376. (1) Избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на личния му номер, номера на личната му карта или паспорт и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него. Избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал в същите избори за членове на Европейския парламент.

 (2) Когато се установи разлика в някое от имената на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, и според личната карта или паспорта, съответно удостоверението за пребиваване, при съвпадане на адреса за пребиваване данните от личната карта или паспорта, съответно от удостоверението за пребиваване, се записват в графата "Забележки" на избирателния списък.

 (3) Удостоверението за пребиваване на гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, остава при председателя, съответно при члена на секционната избирателна комисия, до полагането на подпис от избирателя в избирателния списък (списъка).

 (4) След полагане на подпис в избирателния списък избирателят получава удостоверението си за пребиваване.
 Гласуване от гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз
 Чл. 377. Избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, гласува, като отбелязва по еднозначен начин своя вот за кандидатска листа и ако желае, изразява своето предпочитание (преференция) за кандидат от избраната от него кандидатска листа на партия или коалиция.
 Раздел VIII
Преброяване на гласовете

 Прилагане на раздел VIII от глава петнадесета
   Чл. 378. За преброяването на гласовете се прилагат съответните разпоредби на раздел VIII от глава петнадесета, с изключение на чл. 278, ал. 5, и разпоредбите на този раздел.
 Вписване на данни в протокола според части I и II на избирателния списък преди отваряне на избирателната кутия
  Чл. 379. Преди отваряне на избирателната кутия в протокола се вписва и броят на избирателите според части I и II на избирателния списък. Данните се вписват с думи и числа.
 Изпращане на резултатите от гласуването извън страната
 Чл. 380. Изборните книжа и материали от гласуването на плавателните съдове под българско знаме се изпращат на Централната избирателна комисия и се съхраняват до следващите избори.
 Раздел IX
Определяне на резултатите от изборите от районната избирателна комисия

 Прилагане на раздел IX от глава петнадесета
  Чл. 381. За определяне на резултатите от изборите от районната избирателна комисия се прилагат съответните разпоредби на раздел IX от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Отчитане на резултатите от гласуването
 Чл. 382. (1) Въз основа на данните от протоколите на секционните избирателни комисии районната избирателна комисия отчита резултатите от гласуването в района по чл. 356, ал. 2 и съставя протокол.

 (2) Гласовете от плавателните съдове, на които е образувана избирателна секция, се прибавят с решение на районната избирателна комисия към гласовете за кандидатски листи на района по чл. 356, ал. 2.
 Вписване на данни в протокола
 Чл. 383. (1) В протокола на районната избирателна комисия последователно се вписват броят на секционните избирателни комисии в района по чл. 356, ал. 2, броят на секционните избирателни комисии, представили протоколи за гласуването, данните по чл. 275, ал. 1, чл. 281 и чл. 379.

 (2) Данните по ал. 1 се вписват в протокола с думи и числа.
 Създаване на база данни
  Чл. 384. Районната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии в района по чл. 356, ал. 2 и от протокол-грамите от плавателните съдове под българско знаме.
 Раздел X
Определяне на резултатите от изборите от Централната избирателна комисия

 Определяне на мандатите
   Чл. 385. (1) Броят на членовете на Европейския парламент от Република България се определя съгласно процедурата, предвидена в чл. 14, параграф 2 от Договора за Европейския съюз.

 (2) Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя от Централната избирателна комисия въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер по методика съгласно приложение № 3.

 (3) Право на участие при разпределяне на мандатите имат партиите, коалициите и независимите кандидати, получили действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота.

 (4) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите по ал. 3, е равен на броя на членовете на Европейския парламент от Република България, намален с броя на избраните независими кандидати.
 Определяне на избраните кандидати според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата
   Чл. 386. (1) Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането на кандидатите в листата по методика съгласно приложение № 3.

 (2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 5 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

 (3) Кандидатите по ал. 2 се подреждат според броя на получените предпочитания (преференции), като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни предпочитания (преференции). Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б.

 (4) Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

 (5) Когато няма кандидати с валидни предпочитания (преференции), избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа.

 (6) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

 (7) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати.

 (8) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е равен на броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А.
 Обявяване на резултатите от гласуването
   Чл. 387. (1) Централната избирателна комисия обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите при избори за членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от три дни след изборния ден.

 (2) Централната избирателна комисия обявява имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от 5 дни след изборния ден.

 (3) Резултатите от гласуването се обявяват след обявяване приключването на изборния ден във всички държави – членки на Европейския съюз, в рамките на изборния период, определен от Съвета на Европейския съюз.
 Уведомяване на председателя на Европейския парламент
  Чл. 388. След отчитането и официалното обявяване на резултатите от изборите председателят на Народното събрание уведомява председателя на Европейския парламент за избраните членове на Европейския парламент от Република България.
 Несъвместимост
  Чл. 389. Не може да бъде член на Европейския парламент лице, което:

 1. е народен представител в национален парламент;

 2. е член на правителство на държава – членка на Европейския съюз;

 3. е член на Европейската комисия;

 4. е съдия, генерален адвокат или секретар на Съда на Европейския съюз;

 5. е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка;

 6. е член на Сметната палата на Европейския съюз;

 7. е Европейски омбудсман;

 8. е член на Икономическия и социален комитет на Европейския съюз и на Европейската общност за атомна енергия;

 9. е член на Комитета на регионите;

 10. е член на комитети или други органи, учредени въз основа на Договорите за създаване на Европейския съюз и на Европейската общност за атомна енергия, с цел да управляват фондовете на Европейския съюз или с оглед изпълнението на постоянни административни задължения;

 11. е член на Съвета на директорите, на Управителния комитет или служител на Европейската инвестиционна банка;

 12. е служител или работещ в институциите на Европейския съюз или в специализираните органи, прикрепени към тях, или в Европейската централна банка;

 13. изпълнява друга служба или извършва дейност, която е несъвместима с положението на народен представител.
 База данни
  Чл. 390. (1) Централната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии от страната, данните от машинното гласуване и сканираните екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии извън страната.

 (2) В Централната избирателна комисия се извършва повторно въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии по ал. 1. Извършва се компютърно сравняване на данните от протоколите на секционните избирателни комисии и данните от машинното гласуване, въведени в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия, и се разпечатват различията.

 (3) В Централната избирателна комисия се извършва въвеждане и повторно въвеждане на постъпилите сканирани екземпляри от протоколите с резултатите от гласуването извън страната. Получените гласове за отделните кандидатски листи и предпочитанията (преференциите) за кандидатите от всяка листа се прибавят към получените гласове за съответната листа и предпочитанията (преференциите) за отделни кандидати от страната.

 (4) При наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

 (5) Резултатите от изборите се определят според актуализираната база данни.

 (6) Когато разликите или грешките по ал. 4 са от естество да променят резултата от изборите, Централната избирателна комисия съобщава за тях на заинтересованите кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

 (7) Бюлетинът на Централната избирателна комисия се публикува според актуализираната база данни.

 (8) Актуализираната база данни на Централната избирателна комисия на технически носител се предоставя на президента на републиката, на председателя на Народното събрание, на Министерския съвет, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, на социологически агенции, на библиотеки, на университети, на Българската академия на науките и на други организации.

 (9) Базата данни по ал. 8 не може да се променя без разрешение на Централната избирателна комисия.
 Раздел XI
Предсрочно прекратяване на пълномощия

 Предсрочно прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент
  Чл. 391. Пълномощията на член на Европейския парламент от Република България се прекратяват предсрочно при подаване на оставка пред Европейския парламент, при смърт, при установяване на неизбираемост или при несъвместимост по чл. 389.
 Действия на Централната избирателна комисия
  Чл. 392. (1) При предсрочно прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент от Република България, избран от листата на партия или коалиция, Централната избирателна комисия обявява за член следващия в листата кандидат.

 (2) Когато в листата няма повече кандидати, мястото остава незаето до края на мандата на Европейския парламент.

 (3) Когато има кандидат, получил валидни предпочитания (преференции) при условията на чл. 386, ал. 2, но не е обявен за избран, в случаите по ал. 1 той заема мястото на члена на Европейския парламент от Република България, чиито пълномощия са прекратени.

 (4) При предсрочно прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент от Република България, избран като независим кандидат, мястото му се заема от кандидат на партията или коалицията, представена в Европейския парламент с най-голям неоползотворен остатък. При еднакви остатъци кандидатът се определя чрез жребий.
 Раздел XII
Оспорване на резултатите от изборите

 Компетентен орган
   Чл. 393. Споровете относно законността на избора на член на Европейския парламент от Република България се решават от Конституционния съд.
 Право на оспорване
   Чл. 394. (1) Кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, може да оспорят законността на избора на член на Европейския парламент от Република България пред орган по чл. 150, ал. 1 от Конституцията в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

 (2) В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия органът по чл. 150, ал. 1 от Конституцията въз основа на постъпилото оспорване по ал. 1 или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.
 Разглеждане на искането
   Чл. 395. (1) Искането по чл. 394, ал. 2 се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му.

 (2) Конституционният съд разглежда искането и се произнася в двумесечен срок от постъпването му. Искането не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

 (3) Решението за незаконност на избора на член на Европейския парламент от Република България се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и заинтересованите лица.

 (4) При оспорване на незаконност на избора на член на Европейския парламент от Република България и установяване на съществени нарушения, които са повлияли върху крайния резултат, Централната избирателна комисия по методика съгласно приложение № 3 с решение определя резултатите от изборите, като обявява разпределението на мандатите и имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България. Решението на Централната избирателна комисия не подлежи на обжалване.
 Глава осемнадесета
ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ

 Раздел І
Избирателно право

 Право да избират
   Чл. 396. (1) Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

 (2) Всеки гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин.
 Право да бъдат избирани
   Чл. 397. (1) Право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

 (2) Право да бъде избиран за общински съветник има и всеки гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин.
 Приложими разпоредби
   Чл. 398. За изборите за общински съветници и кметове се прилагат разпоредбите на тази глава и съответните разпоредби на част първа и на раздел VII от глава петнадесета.
 Раздел II
Изборни системи. Правомощия на Централната избирателна комисия. Методика

 Пропорционална изборна система за общински съветници
   Чл. 399. (1) Изборите за общински съветници се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на:

 1. партии и коалиции;

 2. инициативни комитети.

 (2) При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа за общински съветници, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

 (3) В разпределението на мандатите участват партиите, коалициите и независимите кандидати, получили действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота.
 Изборна система за кметове
 Чл. 400. Изборите за кметове се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони кандидатски листи на:

 1. партии и коалиции;

 2. инициативни комитети.
 Право на глас
   Чл. 401. (1) Всеки избирател има право на един глас за кмет на община и един глас за кандидатска листа за общински съветници.

 (2) В градовете с районно деление избирателите имат право и на един глас за кмет на района.

 (3) В кметствата избирателите имат право и на един глас за кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор.
 Правомощия на Централната избирателна комисия по тази глава
  Чл. 402. Централната избирателна комисия:

 1. упражнява контрол върху регистрацията на партиите, коалициите, инициативните комитети и кандидатите в общинската избирателна комисия;

 2. констатира и обявява за недействителна регистрацията на кандидатите, които не отговарят на изискванията на чл. 413, ал. 1 – 4;

 3. организира и провежда чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин разяснителна кампания относно условията, при които гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, може да избират общински съветници и кметове и да бъдат избирани за общински съветници; разяснителната кампания започва не по-късно от 15 дни преди изтичането на съответния срок, от който произтичат права и задължения за гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, във връзка с изборите;

 4. при поискване от компетентните органи на държавите – членки на Европейския съюз, извършва проверка на обстоятелствата, посочени в декларациите на българските граждани, подадени в съответната държава, и изпраща информацията до 5 работни дни от получаване на искането;

 5. предлага на президента на републиката да насрочи в 14-дневен срок от получаване на предложението избори за общински съветници или кметове:

 а) (изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) в случаите по чл. 465, т. 1, 2, 4, 5, 6 и 7;

 б) при предсрочно прекратяване пълномощията на кмет.
 Методика
  Чл. 403. Резултатите от гласуването и разпределението на мандатите по кандидатски листи се извършва по методика съгласно приложения № 4 и № 5.
 Раздел III
Изборни райони. Брой на мандатите

 Определяне на изборните райони
   Чл. 404. (1) За произвеждане на избори за общински съветници територията на общината представлява един многомандатен изборен район.

 (2) За произвеждане на избори за кмет на община, район или кметство територията на общината, района или кметството представлява един едномандатен изборен район.
 Определяне броя на мандатите
 Чл. 405. Броят на мандатите, които се разпределят при пропорционалната изборна система между партиите и коалициите, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, е равен на броя на членовете на общинския съвет, намален с броя на избраните независими кандидати.
 Раздел IV
Избирателни списъци

 Проверка на адресни регистрации
  Чл. 405а. (Нов – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Кметовете на общини и областните управители извършват 6 месеца преди общи избори за общински съветници и за кметове проверка по реда на чл. 99б от Закона за гражданската регистрация на всички адресни регистрации, извършени в последните 12 месеца. Проверката приключва не по-късно от три месеца преди произвеждането на общите избори.
 Съставяне на списъците
   Чл. 406. (1) Част I на избирателните списъци се съставя по постоянния адрес на гражданите на Република България.

 (2) Част II на избирателните списъци се съставя по заявените от гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, адреси на пребиваване в Република България.
 Ред за съставяне на части I и II на избирателните списъци
   Чл. 407. (1) В част I на списъците се вписват всички български граждани, които отговарят на условията по чл. 396, ал. 1.

 (2) Част II на избирателните списъци се съставя въз основа на подадените по чл. 408 декларации от гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз. В част II на списъците се вписват по азбучен ред имената на избирателите, данните за гражданството им на друга държава – членка на Европейския съюз, и адресът на пребиваване на територията на съответното населено място. Графите за вписване на личния номер, на номера на личната карта или паспорта и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него, остават празни и не се попълват и се обособява графа "Забележки".
 Декларация от гражданин от друга държава членка
  Чл. 408. (1) Гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 и желае да бъде вписан в избирателен списък, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място не по-късно от 40 дни преди изборния ден, в която декларира:

 1. гражданството;

 2. адреса на пребиваване през последните 6 месеца преди изборния ден на територията на съответната община или кметство;

 3. данните от личната карта или паспорта и личен номер.

 (2) Гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който веднъж е подал декларация по ал. 1 и е бил включен в избирателния списък част II, при следващи избори за общински съветници и кметове се вписва служебно в част II на избирателния списък, без да подава нова декларация. Нова декларация по ал. 1 се подава само при промяна на някое от декларираните обстоятелства.

 (3) Декларациите по ал. 1 се съхраняват за следващите избори за общински съветници и за кметове от съответната общинска администрация.
 Заличаване от избирателните списъци
  Чл. 409. От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес през последните 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите извън Република България.
 Изпращане на копие от част II. Извършване на проверка
   Чл. 410. (1) Органите по чл. 23, ал. 1 не по-късно от 30 дни преди изборния ден изпращат копие от част II на избирателните списъци на Централната избирателна комисия.

 (2) Проверка на обстоятелствата по чл. 396 се извършва от Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието по искане на органите по чл. 23, ал. 1. За гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, искането се придружава с копие от декларациите по чл. 408.
 Вписване в списък при втори тур
   Чл. 411. При произвеждане на втори тур на изборите за кмет в избирателните списъци се вписват и имената на гражданите, които в периода между двата тура са придобили избирателно право.
 Раздел V
Регистриране на кандидатските листи

 Кандидатски листи
   Чл. 412. (1) Партиите, коалициите и инициативните комитети подреждат кандидатите в кандидатски листи по едномандатни и многомандатни изборни райони. Кандидатите за общински съветници на партии и коалиции се вписват в регистъра на кандидатските листи и се регистрират с номера, под които са подредени в кандидатската листа.

 (2) Коалициите участват в изборите с обща кандидатска листа във всеки отделен едномандатен и многомандатен изборен район.

 (3) Броят на кандидатите в една кандидатска листа за общински съветници на партии или коалиции не може да надхвърля броя на членовете на общинския съвет.
 Действителност на регистрацията
   Чл. 413. (1) Кандидат за общински съветник може да бъде предложен за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един изборен район.

 (2) Кандидат за кмет може да бъде предложен за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един изборен район. Кандидат за кмет на община не може да бъде и кандидат за кмет на кметство или кмет на район.

 (3) Кандидат за кмет от инициативен комитет не може да бъде кандидат за общински съветник от партия или коалиция, а кандидат за общински съветник от инициативен комитет не може да бъде кандидат за кмет от партия или коалиция.

 (4) Кандидат за кмет от партия или коалиция може да бъде и кандидат за общински съветник само от същата партия или коалиция. В случай че бъде избран за кмет, той отпада от кандидатската листа за общински съветници.

 (5) Когато кандидат за общински съветник или кмет бъде регистриран от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет или в повече от един изборен район или в нарушение на изискванията на ал. 3 или 4, действителна е първата по време регистрация.

 (6) Нарушаването на изискванията по ал. 1 – 4 води до недействителност на регистрацията, а когато то бъде открито след произвеждането на изборите – до недействителност на избора, ако кандидатът е избран.

 (7) Централната избирателна комисия констатира и обявява за недействителни регистрациите, извършени в нарушение на ал. 1, 2, 3 или 4. Решението се обявява незабавно и се уведомяват общинската избирателна комисия и съответните кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

 (8) Решението на Централната избирателна комисия за обявяване недействителността на регистрацията на кандидатите по ал. 7 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.
 Документи и срок за регистрация
   Чл. 414. (1) Регистрирането на кандидатските листи се извършва от общинската избирателна комисия след представяне на:

 1. предложение от партията или коалицията с имената, единния граждански номер и постоянния адрес – настоящ адрес или адрес на пребиваване, на кандидатите; предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица;

 2. предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес – настоящ адрес или адрес на пребиваване, на кандидата; предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет;

 3. (изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) заявление-декларация по образец от всеки един от кандидатите, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия, коалиция или инициативен комитет и че отговаря на условията по чл. 397, ал. 1 или 2 и по чл. 413, ал. 1, 2, 3 и 4;

 4. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 5. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 6. кандидатът за общински съветник – гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, представя и декларация по образец, в която декларира:

 а) гражданство и адрес на пребиваване в съответното населено място;

 б) че не е поставен под запрещение;

 в) данните от личната карта или паспорта и личен номер;

 7. кандидатът по т. 6 представя удостоверение от компетентните органи на държавата членка, на която е гражданин, че не е лишен от правото да бъде избиран и че на тези органи не им е известно да съществува такова лишаване от права; в случай че кандидатът не може да представи удостоверението, в декларацията по т. 6 декларира, че не е лишен от право да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин;

 8. пълномощно на лицата, упълномощени да представляват партията или коалицията пред общинската избирателна комисия, в случаите когато документите се подават от упълномощени лица.

 (2) Общинската избирателна комисия проверява служебно и отбелязва данните от личната карта или личния паспорт за страната на кандидата, единния граждански номер (личния номер), постоянния и настоящия адрес (адрес на пребиваване) и датата на адресната регистрация.

 (3) Регистрирането на кандидатските листи в общинските избирателни комисии се извършва не по-късно от 32 дни преди изборния ден.

 (4) Документите по ал. 1 се завеждат в отделен регистър с пореден номер. Последователността на постъпването на документите определя поредността на вписване в регистъра на общинската избирателна комисия.

 (5) Общинската избирателна комисия извършва проверка на заявения от кандидата – гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, адрес на пребиваване чрез Министерството на вътрешните работи.

 (6) Проверка на обстоятелствата по чл. 397 се извършва от Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието по искане на Централната избирателна комисия.

 (7) Общинската избирателна комисия изпраща незабавно на Централната избирателна комисия извлечение от регистъра по ал. 4 за кандидати за общински съветници, които са граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, но не са български граждани.
 Ограничение при регистриране на листи или кандидати
  Чл. 415. Партиите или коалициите, които участват в състава на местни коалиции за определен вид избор, не може да регистрират самостоятелно свои кандидатски листи или кандидати за същия вид избор.
 Списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на независим кандидат
   Чл. 416. (1) Право да посочват и регистрират независим кандидат за общински съветник или кмет имат:

 1. за общински съветник в общини с население:

 а) до 10 000 жители – най-малко 100 избиратели от общината;

 б) до 20 000 жители – най-малко 200 избиратели от общината;

 в) до 50 000 жители – най-малко 250 избиратели от общината;

 г) до 100 000 жители – най-малко 500 избиратели от общината;

 д) над 100 000 жители – най-малко 1000 избиратели от общината;

 2. за кмет на община с население:

 а) до 10 000 жители – най-малко 200 избиратели от общината;

 б) до 20 000 жители – най-малко 400 избиратели от общината;

 в) до 50 000 жители – най-малко 500 избиратели от общината;

 г) до 100 000 жители – най-малко 1000 избиратели от общината;

 д) над 100 000 жители – най-малко 2000 избиратели от общината;

 3. за кмет на кметство – една пета от избирателите на кметството, но не повече от 500;

 4. за кмет на район – една пета от избирателите на района, но не повече от 500;

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Избирател, който подкрепя участието в изборите на независим кандидат за общински съветник или кмет, удостоверява това с подписа си пред член на инициативния комитет. Избирателите български граждани посочват имената, постоянния си адрес в общината, съответно в кметството или района, единния си граждански номер, а гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, имащи статут на постоянно или продължително пребиваващи у нас – имената, личния номер, номера на личната карта или паспорта, номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него, и адреса на пребиваване в съответната община, кметство или район. Всеки избирател може да участва само в един списък. Списъкът се предава и в структуриран електронен вид, като съдържа имената, единния граждански номер (личен номер) и постоянен адрес (адрес на пребиваване) на избирателите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в списъка.

 (3) Членът на инициативния комитет по ал. 2 обработва и предоставя личните данни при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и носи отговорност като администратор по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за защита на личните данни.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъкът се предава на общинската избирателна комисия заедно с документите по чл. 414, ал. 1, т. 2, 3, 6 и 7 не по-късно от 32 дни преди изборния ден.
 Условия за регистрация. Отказ за регистрация
   Чл. 417. (1) Общинската избирателна комисия извършва проверка дали са изпълнени изискванията на този раздел и взема решение за регистрацията на кандидатските листи.

 (2) При установяване на непълноти или несъответствия общинската избирателна комисия дава незабавно указания и срок за отстраняването им. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определения срок, общинската избирателна комисия отказва регистрация.

 (3) Отказът по ал. 2 може да се оспорва пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 88.

 (4) При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат от листа на партия или коалиция партията или коалицията може не по-късно от 30 дни преди изборния ден да предложи за регистриране друг кандидат.

 (5) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 7 дни преди изборния ден. Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 30 дни преди изборния ден.
(6) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) В случаите по ал. 4 или 5 новият кандидат по предложение на партията или коалицията заема освободеното или последното място в кандидатската листа, като във втория случай останалите кандидати се преподреждат с едно място напред.
 Проверка на списъците. Служебно заличаване на регистрация
   Чл. 418. (1) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г., доп., бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъците по чл. 416, ал. 2 в структуриран електронен вид и на хартиен носител се предават незабавно от общинската избирателна комисия на съответното териториално звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проверка.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Съответното териториално звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството извършва проверката не по-късно от 27 дни преди изборния ден.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) За резултата от проверката съответното териториално звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството съставя протокол в два екземпляра, единия от които предоставя на общинската избирателна комисия. Данните от проверката се съхраняват в срок до 6 месеца от произвеждане на изборите.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Общинската избирателна комисия установява резултата за списъците по чл. 416, ал. 2 въз основа на извършената от съответното териториално звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверка. При поискване от инициативния комитет общинската избирателна комисия му предоставя в писмен вид данните от протокола по ал. 3 и установения резултат за представените от инициативния комитет списъци по чл. 416, ал. 2.

 (5) Когато общинската избирателна комисия установи, че независим кандидат не е подкрепен от необходимия брой избиратели, регистрацията му се заличава с решение, което незабавно се изпраща на инициативния комитет.

(6) Решението на общинската избирателна комисия по ал. 5 може да се оспорва пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 88.
 Справка в списъка по чл. 416, ал. 2
  Чл. 419. Общинската избирателна комисия осигурява възможност всеки избирател – български гражданин или гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, имащ статут на постоянно или продължително пребиваващ, може да прави справка в списъка по чл. 416, ал. 2 по единен граждански номер или личен номер, включително на безплатен телефонен номер.
 Раздел VІ
Бюлетини за гласуване

 Видове бюлетини
   Чл. 420. (1) Гласуването се извършва с общи бюлетини за:

 1. общински съветници;

 2. кмет на община;

 3. кмет на район;

 4. кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор.

 (2) Отделните видове бюлетини са с различни размери.
 Бюлетина за общински съветници
   Чл. 421. (1) Бюлетината за гласуване за общински съветници на лицевата страна съдържа:

 1. името на общината и номера на изборния район;

 2. наименованието "Бюлетина за общински съветници";

 3. пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието "Инициативен комитет", като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", а за коалиция – с "КП";

 4. квадратче за поставяне на знак "Х" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет;

 5. (изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) кръгчета с изписани в тях поредни номера, броят на които отговаря на броя на членовете на общинския съвет, за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за кандидат от кандидатска листа на партия или коалиция; номерът, изписан във всяко отделно кръгче, означава поредния номер, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция;
 6. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого".

 (2) Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Името на общината и номерът на изборния район се изписват най-отгоре на бюлетината над наименованието "Бюлетина за общински съветници". Реквизитите по ал. 1, т. 3, 4 и 6 се изписват в лявата част на бюлетината последователно от ляво надясно на отделен хоризонтален ред за всяка партия, коалиция или независим кандидат. След имената на независимия кандидат се изписва означението "независим".

 (4) Реквизитът по ал. 1, т. 5 се изписва в дясната част на бюлетината.

 (5) На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.
 Бюлетина за кмет
   Чл. 422. (1) Бюлетината за гласуване за кмет на лицевата страна съдържа:

 1. името на общината, района или кметството и номера на съответния изборен район;

 2. наименованието "Бюлетина за кмет на община", "Бюлетина за кмет на кметство" или "Бюлетина за кмет на район";

 3. пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието на инициативния комитет, като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", за коалиция – с "КП", а за инициативен комитет – с "ИК";

 4. квадратче за поставяне на знак "Х" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или независимия кандидат;

 5. имената на кандидата за кмет;
 6. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого";
 7. (предишна т. 6 – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) празен ред между имената на кандидатите.

 (2) Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Името на общината и номерът на изборния район се изписват най-отгоре на бюлетината над наименованието "Бюлетина за кмет на община", "Бюлетина за кмет на район" или "Бюлетина за кмет на кметство". Реквизитите по ал. 1, т. 3, 4, 5 и 6 се изписват последователно от ляво надясно на отделен хоризонтален ред за всяка партия, коалиция или независим кандидат. След имената на независимия кандидат се изписва означението "независим".

 (4) На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.
 Жребий за номер в бюлетините
   Чл. 423. (1) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2. При идентичност партиите и коалициите, регистрирали кандидати за общински съветници или кметове в общинската избирателна комисия, имат еднакъв номер на бюлетините за всеки вид избор, за който са регистрирали кандидати.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Номерата на местните коалиции и инициативните комитети следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на местната коалиция и на независимия кандидат от общинската избирателна комисия.

 (3) В бюлетината не се изписва номерът на и не се оставя празен ред за партия или коалиция, която не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Партиите и коалициите, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината. На местните коалиции и инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи на територията на общината, не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.
 Раздел VII
Гласуване

 Прилагане на раздел VII от глава петнадесета
   Чл. 424. За гласуването в изборния ден се прилагат съответните разпоредби на раздел VII от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Идентифициране на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз
 Чл. 425. Избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, удостоверява самоличността си с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване.
 Вписване на данните на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, в избирателния списък
   Чл. 426. (1) Избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на личния му номер, на номера на личната му карта или паспорт и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него.

 (2) Когато бъде установена разлика в някое от имената на избирателя, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, и съгласно личната карта или паспорта, съответно удостоверението за пребиваване, при съвпадане на адреса за пребиваване данните от личната карта или паспорта, съответно от удостоверението за пребиваване, се записват в графата "Забележки" на избирателния списък.

 (3) Удостоверението за пребиваване на гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, остава в председателя, съответно в члена на секционната избирателна комисия до полагането на подпис от избирателя в избирателния списък (списъка).
 Произвеждане на гласуването с хартиени бюлетини
   Чл. 427. (1) След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина за всеки вид избор от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването й и я подпечатва с печата на комисията. С получените бюлетини избирателят отива в кабината да гласува.

 (2) В кабината може да има само един избирател.

 (3) Избирателят гласува за общински съветници, като:

 1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

 2. (изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) ако желае, поставя в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от избраната от него листа на партия или коалиция, знак "Х" или "V", който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат;

 3. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание (преференция);

 4. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

 (4) Избирателят гласува за кмет, като:

 1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

 2. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет;

 3. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

 (5) Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

 (6) При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

 (7) След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си, включително удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2 и удостоверението за пребиваване на гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, и напуска помещението.

 (8) Вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

 (9) Забранява се върху кочана да се вписват специални символи, като букви, цифри или други знаци.
 Машинно гласуване
 Чл. 428. При машинно гласуване избирателят гласува за общински съветници и за кметове, като отбелязва по еднозначен начин своя вот.
 Раздел VІІІ
Преброяване на гласовете

 Действия преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 429. (1) След края на изборния ден председателят на секционната избирателна комисия обявява гласуването за приключило.

 (2) Неизползваните и сгрешените бюлетини се преброяват преди отваряне на избирателната кутия, опаковат се поотделно, запечатват се с хартиена лента и се отстраняват от масата за броене. Отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията.
 Отчитане на машинното гласуване
 Чл. 430. (1) След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 29.

 (2) При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.
 Лица, които имат право да присъстват в изборното помещение
   Чл. 431. При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети съгласно чл. 117, ал. 6 и чл. 124, ал. 1, наблюдатели – при спазване изискването на чл. 114, ал. 2, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване, като им се осигурява пряка видимост при преброяване на гласовете.
 Протоколи на секционната избирателна комисия
   Чл. 432. (1) Секционната избирателна комисия установява резултатите от гласуването с хартиените бюлетини и от машинното гласуване и ги вписва в протоколи.

 (2) Секционната избирателна комисия съставя следните протоколи за отчитане резултатите от гласуването:

 1. за избиране на общински съветници;

 2. за избиране на кмет на общината;

 3. за избиране на кмет на район;

 4. за избиране на кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор.

 (3) Всеки протокол на секционната избирателна комисия е в три идентични екземпляра и е изработен на трипластова индигирана хартия. Протоколът е защитен с полиграфическа защита, определена с решение на Централната избирателна комисия. Протоколът съдържа наименованията на партиите, коалициите и инициативните комитети, така както са регистрирани за участие в изборите. Наименованията се отпечатват в протокола според поредния номер в бюлетината на съответната партия, коалиция и инициативен комитет.

 (4) Всеки екземпляр на протоколите по ал. 2, т. 2, 3 и 4 е на един лист с обособени страници.

 (5) Всеки екземпляр на протокола по ал. 2, т. 1 е на два листа с обособени страници. На първия лист се вписват общите данни за гласуването в секцията и гласовете за партиите, коалициите и независимите кандидати. На втория лист се вписват предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат на партия и коалиция.

 (6) Преди попълването на протоколите по ал. 2 се съставя чернова, която по форма и съдържание е еднаква с тях.
 Сгрешен протокол
   Чл. 433. (1) Ако при попълването в единия формуляр на протокола бъде допусната грешка, секционната избирателна комисия унищожава сгрешения протокол с надпис "сгрешен" и протоколът се подписва от всички членове на секционната избирателна комисия. Секционната избирателна комисия връща на общинската избирателна комисия сгрешения протокол, когато предава протокола с резултатите от гласуването, като фабричният номер на сгрешения протокол се сверява с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа по чл. 215, ал. 4. Когато и в двата формуляра на протокола бъде допусната грешка, унищожените протоколи се връщат в общинската избирателна комисия след сверяване на фабричните им номера с номерата на протоколите, вписани в протокола за предаването и приемането на изборните книжа по чл. 215, ал. 4.

 (2) В случаите по ал. 1 секционната избирателна комисия получава нов протокол. Това обстоятелство се описва в протокол за предаването и приемането, в който се вписва фабричният номер на новия протокол. Протоколът за предаването и приемането се подписва от всички членове на секционната избирателна комисия.
 (3) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Ако при попълването на данните за установените резултати от изборите в протокола по ал. 2 бъде допусната грешка, грешката се поправя, като сгрешеното се задрасква, а над него се вписват действителните данни. Възможно най-близо до поправката в полето на протокола отстрани се пише "поправка" и се подписват всички членове на секционната избирателна комисия.
 Вписване на данни в протокола преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 434. (1) Преди отваряне на избирателната кутия в протокола последователно се вписват:

 1. данните за избирателната секция, включително имената на членовете на комисията и на присъствалите други лица;

 2. часът на откриване на изборния ден и на приключване на гласуването;

 3. (доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на избирателите според части I и II на избирателния списък;

 4. броят на избирателите, вписани в допълнителната страница на избирателния списък;

 5. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 6. броят на гласувалите избиратели според положените в избирателния списък подписи;

 7. броят на избирателите, гласували машинно според отбелязванията в графа "Забележки" на избирателния списък;

 8. броят на недействителните бюлетини по чл. 227;

 9. броят на недействителните бюлетини по чл. 228;

 10. броят на недействителните бюлетини по чл. 427, ал. 6;

 11. броят на сгрешените бюлетини;

 12. броят на неизползваните бюлетини;

 13. броят на получените бюлетини по реда на чл. 215;

 14. броят на унищожените от секционната избирателна комисия бюлетини;

 15. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.).

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Данните в протокола по ал. 1, т. 3 – 14 се вписват с думи и числа.
 Отстраняване на вещи преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 435. (1) Преди отваряне на избирателната кутия от масата се отстраняват всички вещи с изключение на черновите.

 (2) Само един член по решение на комисията има достъп до бюлетините под наблюдението и контрола на останалите членове.
 Отваряне на избирателната кутия
   Чл. 436. (1) Избирателната кутия се отваря, бюлетините се изваждат една по една, поставят се с лицевата страна надолу и се броят.

 (2) Когато в гласуването е била включена втора избирателна кутия, тя се отваря заедно с първата кутия.

 (3) Бюлетините от подвижната избирателна кутия се изваждат на масата в помещението по чл. 8, ал. 3 и преброяването на гласовете, включително съставянето на протокола, се извършват по реда на този раздел.
 Действителен и недействителен глас
   Чл. 437. (1) При установяване на резултатите от гласуването една бюлетина съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен.

 (2) Гласът е действителен, когато:

 1. бюлетината е по установения образец за съответния изборен район;

 2. в бюлетината няма вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината съдържа два броя печата на съответната секционна избирателна комисия;

 4. в бюлетината за общински съветници само в едно от квадратчетата за гласуване за партия, коалиция или независим кандидат има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, който изразява по еднозначен начин вота на избирателя; гласът е действителен за кандидатската листа, независимо че не е отбелязано предпочитание (преференция) за кандидат от листата на партията или коалицията, за която е гласувано;

 5. в бюлетината за общински съветници само в едно от квадратчетата за гласуване за партия или коалиция има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, независимо че е отбелязано повече от едно предпочитание (преференция), отбелязано със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят – приема се, че бюлетината не съдържа предпочитание (преференция) и гласът се смята за подаден само за избраната кандидатска листа;

 6. в бюлетината за общински съветници само в едно от квадратчетата за гласуване за партия или коалиция има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, и е отбелязано само едно предпочитание (преференция), отбелязано със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят;

 7. поставеният от избирателя знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, излиза извън квадратчето на съответната кандидатска листа, но не навлиза в квадратчето на друга листа;

 8. в бюлетината има отклонения, дължащи се на дефекти и грешки при производството, или когато върху нея има механични увреждания или зацапвания;
 9. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) в бюлетината има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого".
 (3) Гласът е недействителен, когато:

 1. бюлетината не е по установения образец за съответния изборен район;

 2. в бюлетината има вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината не съдържа два печата на съответната секционна избирателна комисия;

 4. в бюлетината не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя;

 5. в бюлетината не е отбелязан вотът на избирателя;

 6. в бюлетината е отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да бъде установена еднозначно волята на избирателя;

 7. в бюлетината за общински съветници са отбелязани предпочитания (преференции) със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, който не пише със син цвят.

 (4) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) Избирателят има право на едно предпочитание (преференция) за кандидат за общински съветник в избраната от него кандидатска листа на партия или коалиция. Предпочитанието (преференцията) се зачита само когато е отбелязано със знак "Х" или "V", с химикал, пишещ със син цвят, както и когато знакът "Х" или "V" в кръгчето с номера, с който е регистриран кандидатът, излиза извън очертанията му, без да засяга другите кръгчета.

 (5) Когато избирателят не е отбелязал предпочитание (преференция) за кандидат в избраната от него кандидатска листа, се зачита предпочитание (преференция) за кандидата, посочен на първо място в листата.

 (6) Броят на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини е равен на броя на намерените в избирателните кутии бюлетини.
 Подреждане на бюлетините
   Чл. 438. (1) След отваряне на избирателната кутия и изваждането им бюлетините за всеки вид избор се подреждат на купчинки, както следва:

 1. купчинка от бюлетини, които не са по установения образец за съответния изборен район;

 2. купчинка от бюлетини с вписани в тях специални символи, като букви, цифри или други знаци; при избори за общински съветници и с отбелязани предпочитания (преференции) със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, който не пише със син цвят;

 3. купчинка от бюлетини по установения образец, в които не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя;

 4. купчинка от бюлетини по установения образец, в които не е отбелязан вотът на избирателя;

 5. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да бъде установена еднозначно волята на избирателя;

 б) с отбелязани предпочитания (преференции) за кандидат за общински съветник със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, който не пише със син цвят;

 в) в които не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя, или

 г) които не съдържат два броя печата на съответната секционна избирателна комисия; тези бюлетини се унищожават с надпис "унищожена" върху всяка бюлетина;

 6. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа за общински съветници, без предпочитание (преференция) или с едно или повече от едно предпочитание (преференция);

 б) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа за кмет;

 в) които съдържат два броя печата на съответната секционна избирателна комисия;

 7. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого";

 б) които съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия.
(2) Бюлетините се преглеждат една по една за преброяване на предпочитанията (преференциите), включително по чл. 437, ал. 5, за кандидатите за общински съветници на партиите и коалициите.

 (3) Когато действителността или недействителността на някой глас бъде оспорена, след решение на комисията случаят се описва в протокол. Протоколът се прилага към протокола на секционната избирателна комисия, като на гърба на бюлетината се отбелязва номерът на решението, основанието за недействителност и се подписва от председателя и секретаря.
 Общ брой на действителните и недействителните гласове
   Чл. 439. (1) Секционната избирателна комисия преброява подадените в секцията с хартиена бюлетина гласове за всеки вид избор и предпочитанията (преференциите) за кандидатите за общински съветници на партиите и коалициите.

 (2) Броят на недействителните гласове за общински съветници е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 438, ал. 1, т. 1 – 5.

 (3) Броят на недействителните гласове за кмет е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 438, ал. 1, т. 1 – 4 и т. 5, букви "а", "в" и "г".

 (4) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове за общински съветници е равен на броя на бюлетините по чл. 438, ал. 1, т. 6, букви "а" и "в" и 7.

 (5) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове за кмет е равен на броя на бюлетините по чл. 438, ал. 1, т. 6, букви "б" и "в" и 7.

 (6) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) Броят на предпочитанията (преференциите) за кандидат за общински съветник на партия или коалиция е равен на общия брой на отбелязванията със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в кръгчето с номера, с който е регистриран кандидатът в кандидатската листа, включително на тези по чл. 437, ал. 5.
 Вписване на данни в протокола
   Чл. 440. (1) След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете на първия лист в протокола за всеки вид избор на секционната избирателна комисия последователно се вписват:

 1. броят на намерените в избирателните кутии бюлетини;

 2. броят на недействителните гласове по кандидатски листи;

 3. (доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове за всички кандидатски листи;
 3а. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове по чл. 438, ал. 1, т. 7;
 4. броят на гласовете, подадени за всяка кандидатска листа;

 5. броят на подадените заявления, възражения, жалби и взетите по тях решения.

 (2) На втория лист в протокола за избиране на общински съветници се вписва общият брой на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат за общински съветник на партия и коалиция.

 (3) Данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протоколите на секционната избирателна комисия по ал. 1 и 2.

 (4) Данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират, като общият брой на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини и на машинно гласувалите избиратели е равен на общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.

 (5) Данните по ал. 1 се вписват в протоколите с думи и числа.
 Подписване на протокола. Поправка
   Чл. 441. (1) Протоколът на секционната избирателна комисия за всеки вид избор след съставянето му се подписва от всички членове на комисията. След подписването председателят обявява резултатите от гласуването за всеки вид избор по партии, коалиции и независими кандидати, както и броя на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат за общински съветник на партия или коалиция.

 (2) Поправки в протокол след подписването му може да се правят преди обявяване на резултатите от гласуването. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише "поправка". Очевидни фактически грешки може да се поправят и след обявяване на резултата.

 (3) Член на комисията не може да откаже да подпише протокола за съответния вид избор. Член, който не е съгласен с отразеното в протокола, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се излагат в писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола.

 (4) Когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протокола, това се отбелязва, като се посочват и причините.

 (5) Неподписването на протокола от член на комисията не го прави недействителен.

 (6) Секционната избирателна комисия поставя на видно място пред сградата, в която се помещава, копие от подписания протокол за всеки вид избор, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря.
 Получаване на копие от протокола
   Чл. 442. Членовете на секционната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписаните протоколи за всеки вид избор, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря преди предаването в общинската избирателна комисия. Подписаните протоколи се копират в избирателната секция. Имената и единният граждански номер на лицето, получило копията, се вписват от секционната избирателна комисия в списък на лицата, получили копие от подписаните протоколи, след което лицето се подписва. Списъкът се подписва и от председателя и секретаря.
 Опаковане на изборните книжа и материали
   Чл. 443. След преброяването на гласовете изборните книжа и материали се опаковат и запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията.
 Предаване на протокола на секционната избирателна комисия и записващото техническо устройство в общинската избирателна комисия
   Чл. 444. (1) Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на общинската избирателна комисия екземплярите от протоколите за всеки вид избор, предназначени за общинската избирателна комисия и за Централната избирателна комисия, записващото техническо устройство от машинното гласуване и разпечатката от машината с данните от машинното гласуване. Предава се и вторият формуляр на протокола на секционната избирателна комисия, получен по реда на чл. 215, ал. 1, т. 7, като се сверява фабричният му номер с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали.

 (2) Протоколите на секционната избирателна комисия за всеки вид избор се предават в общинската избирателна комисия неразпластени.
 Раздел ІХ
Определяне на резултатите от изборите от общинската избирателна комисия

 Приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и останалите книжа и материали
   Чл. 445. (1) Общинската избирателна комисия приема и проверява протоколите за всеки вид избор на секционните избирателни комисии.

 (2) При приемане на протоколите на секционната избирателна комисия общинската избирателна комисия сверява фабричните им номера с номерата, вписани в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали по чл. 215, ал. 4 или в протокола по чл. 433, ал. 2.

 (3) Когато общинската избирателна комисия установи несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол от секционната избирателна комисия за съответния вид избор или съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия, секционната избирателна комисия заедно с общинската избирателна комисия извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии.

 (4) Членовете на секционната избирателна комисия по чл. 444, ал. 1 проследяват точността на въвеждане на данните от протоколите в изчислителния пункт на общинската избирателна комисия.

 (5) Когато общинската избирателна комисия установи очевидни фактически грешки в протоколите, те се отбелязват в тях и се подписват от членовете на секционната избирателна комисия по чл. 444, ал. 1.

 (6) При приемане на протоколите общинската избирателна комисия издава подписана разписка, която съдържа числовите данни от протоколите. След завръщането си в района на секцията членовете на секционната избирателна комисия по чл. 444, ал. 1 поставят разписката до копието на съответния протокол по чл. 441, ал. 6.

 (7) След приемане на протоколите от общинската избирателна комисия бюлетините, кочанът с отрязъците с номерата, екземплярът от протоколите, предназначен за общинската администрация, и останалите книжа и материали се предават от членовете на секционната избирателна комисия по чл. 444, ал. 1 в общинската администрация на комисия в състав, определен със заповед на кмета на общината. В състава на комисията се включват длъжностни лица от общинската администрация.

 (8) Бюлетините, екземплярите от протоколите, предназначени за общинската администрация, и останалите книжа и материали се съхраняват до следващите общи избори. Помещенията, в които се съхраняват, се определят от кмета на общината и се запечатват с хартиени ленти, подпечатани с печат, върху който е поставен уникален знак, и подписани от членовете на комисията. Образецът на печата, съхраняването на бюлетините, на екземплярите от протоколите, предназначени за общинската администрация, и на останалите книжа и материали и достъпът до помещенията се определят с решение на Централната избирателна комисия.
 Прехвърляне на данните от записващото техническо устройство
   Чл. 446. (1) Членовете на секционната избирателна комисия по чл. 444, ал. 1 проследяват прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласуване в изчислителния пункт на общинската избирателна комисия.

 (2) Данните от записващото техническо устройство се сверяват с данните от машинното гласуване в протоколите на секционната избирателна комисия.
 Отчитане на резултатите от гласуването в изборния район
   Чл. 447. Въз основа на данните от протоколите на секционните избирателни комисии общинската избирателна комисия отчита резултатите от гласуването в изборния район и съставя протоколи за всеки вид избор.
 Определяне на избраните независими кандидати
 Чл. 448. (1) Общинската избирателна комисия определя избраните независими кандидати в изборния район с използване на общинска избирателна квота въз основа на подадените там действителни гласове.

 (2) Независим кандидат се смята за избран, ако е получил общинската избирателна квота от гласовете в изборния район. Гласовете на независимите кандидати не участват в последващото разпределение на мандатите.
 Протоколи на общинската избирателна комисия
   Чл. 449. (1) Данните от гласуването се отразяват в протоколи на общинската избирателна комисия:

 1. за избор на общински съветници;

 2. за избор на кмет на общината;

 3. за избор на кмет на район;

 4. за избор на кмет на кметство; ако кметствата са повече от едно, за избора във всяко кметство се съставя отделен протокол.

 (2) Протоколите на общинската избирателна комисия са в два идентични екземпляра и са изработени на двупластова индигирана хартия. Протоколите са защитени с полиграфическа защита, определена с решение на Централната избирателна комисия. Преди попълване на протоколите се съставят чернови, които по форма и съдържание са еднакви с тях.

 (3) Всеки екземпляр на протоколите по ал. 1, т. 2, 3 и 4 е на един лист, а на протокола по ал. 1, т. 1 е на два листа с обособени страници. Първият екземпляр се предава в Централната избирателна комисия. Вторият екземпляр заедно с изборните книжа се предава в общината и се съхранява до следващите общи избори.

 (4) Протоколите на общинската избирателна комисия съдържат наименованията на партиите, коалициите и инициативните комитети, така както са регистрирани за участие в изборите. Наименованията се отпечатват в протоколите според поредния номер в бюлетината.
 Вписване на данни в протоколите
   Чл. 450. (1) В протоколите на общинската избирателна комисия за всеки вид избор последователно се вписват:

 1. броят на секционните избирателни комисии в общината;

 2. броят на секционните избирателни комисии, представили протоколи за гласуване;

 3. броят на избирателите според части I и II на избирателния списък;

 4. брой на избирателите, вписани в допълнителната страница на избирателния списък;

 5. регистрираните кандидатски листи за общински съветници, съответно за кметове;

 6. броят на гласувалите избиратели според положените в части I и II на избирателния списък подписи;

 7. намерените в избирателните кутии бюлетини;

 8. общият брой на действителните бюлетини, подадени в избора за кмет;

 9. действителните бюлетини, подадени за всеки кандидат за кмет;

 10. действителните бюлетини, подадени за съответната кандидатска листа за общински съветници;

 11. недействителните бюлетини;

 12. броят на недействителните бюлетини по чл. 227;

 13. броят на недействителните бюлетини по чл. 228;

 14. броят на недействителните бюлетини по чл. 427, ал. 6;

 15. броят на сгрешените бюлетини;

 16. броят на удостоверенията по чл. 40;

 17. подадените заявления, възражения, жалби и взетите по тях решения;

 18. данните от машинното гласуване, вписани в протоколите на секционните избирателни комисии.

 (2) На втория лист в протокола за избиране на общински съветници се вписва общият брой на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат за общински съветник на партия и коалиция.

 (3) Данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират, като общият брой на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини и на машинно гласувалите избиратели е равен на общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.

 (4) Данните в протоколите се вписват с думи и числа.
 Подписване на протоколите
   Чл. 451. (1) Протоколите на общинската избирателна комисия се подписват от всички членове на комисията.

 (2) Член на комисията не може да откаже да подпише протоколите на общинската избирателна комисия. Член, който не е съгласен с отразеното в протокол, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се излагат в писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола.

 (3) Когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протоколите, това се отбелязва, като се посочват и причините.

 (4) Неподписването на протокол от член на комисията не го прави недействителен.

 (5) При установяване на очевидна фактическа грешка в протокол може да бъде извършена поправка. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише "поправка".
 Определяне на резултатите от гласуването за кмет
   Чл. 452. (1) Определянето на резултатите от гласуването за кметове се извършва по методика съгласно приложение № 4.

 (2) Общинската избирателна комисия обявява резултатите от гласуването за кметове по партии, коалиции и независими кандидати и издава удостоверения на избраните кметове.

 (3) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Избран за кмет е кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове, с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7.

 (4) Когато на първия тур никой от кандидатите за кмет не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур в неработен ден.

 (5) Ако в изборния район са били регистрирани повече от двама кандидати и никой не е избран, на втория тур в избора може да участват само първите двама, получили най-много от действителните гласове. Ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур.

 (6) На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове няма избран кмет и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет.

 (7) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях почине, се произвежда нов избор.

 (8) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.
 Определяне на резултатите от гласуването за общински съветник
   Чл. 453. (1) Определянето на резултатите от гласуването за общински съветници се извършва по методика съгласно приложение № 5.

 (2) Резултатите от гласуването за общински съветници в изборите по пропорционалната система се определят по метода на Хеър-Ниимайер.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Право на участие при разпределяне на мандатите имат партиите и коалициите, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота.

 (4) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите по ал. 3, е равен на броя на членовете на общинския съвет, намален с броя на избраните независими кандидати.

 (5) Общинската избирателна комисия обявява резултатите от гласуването за общински съветници по партии, коалиции и независими кандидати, както и броя на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат за общински съветник на партия или коалиция и издава удостоверения на избраните общински съветници.
 Определяне на избраните кандидати за общински съветници според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата
   Чл. 454. (1) Определянето на избраните кандидати за общински съветници от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) по чл. 437, ал. 4 и 5 и подреждането на кандидатите в листата по методика съгласно приложение № 5.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

 (3) Кандидатите по ал. 2 се подреждат според броя на получените предпочитания (преференции), като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни предпочитания (преференции). Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б.

 (4) Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от общинската избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

 (5) Когато няма кандидати с валидни предпочитания (преференции), избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа.

 (6) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

 (7) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати.

 (8) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е равен на броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А.
 Получаване на копие от протоколите
   Чл. 455. (1) Общинската избирателна комисия поставя на видно място пред сградата, в която се помещава, копие от подписаните протоколи по чл. 449, ал. 1, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря.

 (2) Членовете на общинската избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписаните протоколи по чл. 449, ал. 1, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря, преди предаването им в Централната избирателна комисия. Подписаните протоколи се копират в общинската избирателна комисия. Имената и единният граждански номер на лицето, получило копията, се вписват от общинската избирателна комисия в списък на лицата, получили копие от подписания протокол за съответния вид избор, по образец, утвърден от Централната избирателна комисия, след което лицето се подписва. Списъкът се подписва и от председателя и секретаря.
 Създаване на база данни
  Чл. 456. Общинската избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии в изборния район.
 Предаване на протоколите, записващите технически устройства и другите книжа на Централната избирателна комисия
   Чл. 457. (1) Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на общинската избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на Централната избирателна комисия екземплярите на протоколите на общинската избирателна комисия, екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии, предназначени за Централната избирателна комисия, копия на разписките по чл. 445, ал. 6 и записващите технически устройства от машинното гласуване не по-късно от 48 часа след получаване на последния протокол на секционна избирателна комисия в района. Протоколите на общинските избирателни комисии се предават в Централната избирателна комисия неразпластени.

 (2) Общинската избирателна комисия предава в Централната избирателна комисия и:

 1. копие от компютърната разпечатка на данните за протоколите и решението на общинската избирателна комисия за всеки вид избор, списък на получените протоколи на секционните избирателни комисии с кодовете на разписките им и компютърното предложение за протокол и решение на общинската избирателна комисия за всеки вид избор, предоставени от изчислителния пункт;

 2. два броя технически носители с числовите данни от обработката на протоколите на секционните избирателни комисии.

 (3) След проверка на книжата по ал. 1 и 2 Централната избирателна комисия издава разписка на общинската избирателна комисия и се подписва протокол за предаването и приемането между представителите на Централната избирателна комисия и общинската избирателна комисия в два идентични екземпляра.

 (4) Изборните книжа и материали на общинската избирателна комисия, с изключение на предназначените за Централната избирателна комисия, и екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии, предназначени за общинската избирателна комисия, се предават на общинската администрация, на чиято територия е разположена комисията.

 (5) Изборните книжа и материали се съхраняват от общинските администрации до следващите общи избори.
 Раздел X
Действия при предсрочно прекратяване на пълномощията

 Обявяване на избран кандидат при предсрочно прекратяване на пълномощията. Незаето място
   Чл. 458. (1) Когато пълномощията на общински съветник са предсрочно прекратени, общинската избирателна комисия обявява за съветник следващия в съответната листа кандидат.

 (2) Когато броят на кандидатите е изчерпан, мястото остава незаето до края на мандата.

 (3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 се прилагат и в случаите, когато пълномощията на общинския съвет са прекратени предсрочно, когато до края на мандата остава по-малко от една година.

 (4) При предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник, избран като независим кандидат, мястото му остава незаето до края на пълномощията на общинския съвет.

 (5) Когато има кандидат, получил валидни предпочитания (преференции) при условията на чл. 454, ал. 2, но не е обявен за избран, в случаите по ал. 1 той заема мястото на общинския съветник, чиито пълномощия са прекратени.
 Раздел ХІ
Обжалване на резултатите от изборите

 Обжалване пред административния съд
   Чл. 459. (1) Всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати за съответния вид избор, може да обжалват решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението.

 (2) Жалбата се подава чрез общинската избирателна комисия в два екземпляра. Жалбата трябва да е написана на български език и да съдържа имената и адреса, телефон, факс или електронен адрес.

 (3) Общинската избирателна комисия изпраща жалбата и преписката към нея на съответния административен съд в тридневен срок от получаването й заедно с решението, което се оспорва.

 (4) Жалбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго.

 (5) Съдът насрочва открито заседание в 7-дневен срок от постъпването на жалбата.

 (6) Сроковете за призоваване по Административнопроцесуалния кодекс не се прилагат.

 (7) Съдът се произнася по законосъобразността на решението на общинската избирателна комисия в 14-дневен срок от постъпването на жалбата в съда.

 (8) Решението на съда по ал. 7 може да бъде оспорено с касационна жалба в 7-дневен срок от обявяването му.

 (9) Върховният административен съд се произнася по жалбата в 14-дневен срок от постъпването й в съда.

 (10) Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия или да обяви избора за недействителен. Когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия – поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

 (11) Производството пред съответния административен съд и Върховния административен съд приключва в срок до два месеца от подаването на жалбата.
 Действия на влезлите в сила решения
   Чл. 460. Влезлите в сила решения на съответния административен съд и на Върховния административен съд не подлежат на отмяна.
 Компетентен орган при спряно изпълнение на решение или обявен резултат за недействителен
 Чл. 461. Когато съдът е спрял изпълнението на решението или е обявил резултата от изборите за недействителен, кметът, чийто срок на пълномощия е изтекъл, когато не е бил регистриран като кандидат, а в останалите случаи – временно изпълняващият длъжността кмет, продължава да изпълнява функциите си до полагане на клетва от новоизбрания кмет.
 Последици при недействителност
   Чл. 462. (1) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на кмет, се произвежда нов избор.

 (2) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на кандидат за общински съветник, издигнат от партия или коалиция, мястото му се заема от следващия в листата кандидат. Когато в листата няма повече кандидати, мястото остава незаето до края на мандата.

 (3) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на независим кандидат за общински съветник, мястото остава незаето до края на мандата.





0 коментара:

Публикуване на коментар