понеделник, 21 януари 2013 г.

Проучване на "Галъп": Референдумът последна проверка за изборите
"В момента около 2 милиона души казват, че ще участват (в референдума – бел. ред.) - това са нещо като 40% от всички. Тези два милиона са настроени категорично "за" - двама срещу един "против". Но ако по едно чудо биха се явили всички избиратели – победата на "да"-то би била минимална, само с няколко процента."


Това посочва социологът Андрей Райчев в днешния брой на в. "Преса", цитирайки национално представително проучване на "Галъп", проведено от 4 до 10 януари сред 1017 души.

Според него през последните 20 години социолозите са засичали "огромно, категорично мнозинство в полза на привържениците". "Но ето че след няколкомесечна агитация на десните против АЕЦ изобщо картината е рязко сменена: почти реми", смята Райчев.

При 1.5-2 млн. гласували на референдума "Станишев ще има улов в своя капан", но "ако броят им нарасне до 4 млн. той може и да загуби". "Капанът, в който Борисов се озова е в следното: гласът "за" АЕЦ е двоен - "за" централата и "против" Борисов", разсъждава Райчев по променената позиция на премиера за допитването. "С евентуалната си победа на референдума Станишев ще улучи Борисов в самото сърце: ще прекрати имиджа му на победител, на сигурен първи, а значи и образа на следваща власт", твърди още социологът.

Изследването измерва и електоралните нагласи през януари 2013 г. Според "Галъп" ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите" са четирите партии, които биха прескочили четирипроцентовата бариера, ако парламентарните избори бяха днес.

ГЕРБ събира 23.8% от гласовете на избирателите, а БСП – 19.7 на сто. И двете партии получават с процент повече и запазват разликата помежду си от декември 2012 г. През ноември ги деляха 3%.

За ДПС биха гласували 7 на сто от анкетираните, което също е с процент повече от декември, а за партията на Меглена Кунева – 4.9%.

Без шанс за влизане в следващото Народно събрание са "Атака" и "Национален фронт за спасение на България" с по 1.2%. Подкрепата за ДСБ и СДС също е под прага - съответно 1% и 0.8%. В дъното са ВМРО, коалицията на партията на Яне Янев РЗС и "Либерален алианс" на Веселин Марешки и НДСВ.

Малко над 38 на сто от запитаните няма да гласуват.

Изследването на "Галъп" отбелязва лек спад в доверието към правителството. Същевременно на въпроса "Ще получи ли ГЕРБ втори мандат?" положително са отговорили 40 на сто, а отрицателно – едва 14.


dnevnik.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар