петък, 22 август 2014 г.

250 000 гласа на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ще бъдат купени, смята политолог
Експертът по изборни системи и политолог Димитър Димитров
Партиите ще си купят служебно 250 000 гласа на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това прогнозира в интервю за в. "Труд" експертът по изборни системи и политолог Димитър Димитров, пише dnevnik.bg.

"Наистина броят на лицата, които имат служебен статут по сегашния кодекс, е огромен. Първо партиите назначават членовете на комисиите. След това партиите изпращат представители, които ще контролират тези назначения. После изпращат застъпници на кандидатите, които ще наблюдават първите две категории. И накрая се появяват т.нар. наблюдатели, които ще са 80-100 хил. души. Т.е. съществува огромна армия от 200-250 хил. служебни лица на тези избори. Големият проблем е, че партиите възмездяват финансово това тяхно участие. Казано в прав текст - това са купени гласове", изчислява Димитров.

Според него практиката с купуване на гласове е напреднала много и трудно ще бъде изкоренена, но си заслужава да бъде ограничена, защото в противен случай ще се разширява. Със сигурност тази практика ще се използва от всички партии, с изключение на онези, които нямат финансов ресурс, смята Димитров.

Той посочва, че за влизане в парламента ще са необходими най-малко 140 000 гласа.

Дали ГЕРБ ще има мнозинство в следващия парламент зависи от това как ще се представят АБВ, Реформаторският блок, Патриотичният блок (НФСБ и ВМРО) и България без цензура, коментира Димитров. Ако две от тези коалиции не успеят да влязат в парламента, ГЕРБ ще получи голям бонус и ще бъде близо до 120 мандата. Но ако и четирите преминат бариерата, трудно ще вземе дори 110 мандата, смята той.


0 коментара:

Публикуване на коментар