понеделник, 18 август 2014 г.

Министър на вътрешните работи: Няма да има прошка за купуването на гласове
Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов
Прошка няма да има за никого, за когото бъде установено, че се занимава с купуване на гласове, и за мен няма значение кой е организатор, кой е поръчител. Всеки, за когото има доказателства, ще бъде задържан и наказан. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в сутрешния блок на Би ти Ви, като допълни, че препоръчва на партиите да "зашият джобовете" на купувачите на гласове.

Министерството на вътрешните работи готви мерки срещу "мераклиите да купуват и продават гласове", обясни Бакалов. "Поръчителите са определени партии", подчерта той, добавяйки, че лично би сложил белезниците на поръчителите.

"Ще поканя шефовете на щабовете на политическите партии и ще им препоръчам да "зашият джобовете" на хората, които са тръгнали да купуват гласове – не ме интересуват политическите цветове", обеща Бакалов, който не крие партийното си членство в СДС. "Първото ми разпореждане беше да се проверят всички регистрирани в такива случаи лица от 2009 г. насам", обясни той, но не уточни какви мерки ще бъдат предприети срещу тях.

"Всичко при гарантирането за провеждането на един прозрачен и честен вот започва от печатницата и мога да заявя, че от ЦИК дори леко почнаха да се "оплакват", че толкова сме затегнали мерките около печатането на бюлетините, че повече няма накъде. В този вид, в който беше аферата в Костинброд, смятам, че не може да бъде преповторена към настоящия момент", заяви вътрешният министър.

"Въпросът с наблюдателите, за който се смята, че е легален начин за купуване на гласове - този въпрос е бил решен със законодателните промени, приети от моите бивши колеги депутати. Но ние сме подготвили някои изненади и затягане на мерките относно темата с наблюдателите, така че да не се повтори картината от последните избори", подчерта той.

В коментар за проблема с имиграцията към България вътрешният министър подчерта, че границата на държавата се охранява добре и екипите на Гранична полиция "виждат отдалече" идващите хора. Освен това преди два дни са били задържани и двама български каналджии, информира той.

След спасяването на 63 души, търсещи убежище, в лодка за шестима Бакалов обясни, че е необходимо политическо решение за разрешаване на проблемите с имиграцията и "изграждане на цялостно съоръжение с видеонаблюдение". "Това, което ще се случи със заловените бежанци, е абсолютно същото, което става и с всички други, които попадат на наша територия", уточни той.

"С оглед на движението на "Ислямска държава" се очаква прилив на още бежанци – заплахата от война увеличава потенциалната миграция", посочи Йордан Бакалов. "Не трябва да се допуска и проникване на джихадисти, но това е работа на МВР и службите", подчерта той.

По думите на служебния министър все още не е завършила проверката за състоянието на МВР. "Все пак съм говорил с министъра на финансите и в тази връзка нямам притеснения относно финансирането на министерството и служителите в него не трябва да се притесняват за заплатите си", каза още той.

Йордан Бакалов каза, че му е било съобщено веднага след встъпването в длъжност, че чисто статистически битовата престъпност е намаляла в последно време, но неговите лични впечатления са, че това не е точно така. Според него трябва да се постави основа за развитието на министерството. "Българите и полицията са в една лодка в борбата срещу престъпността", подчерта той.

"Този вид дейност, за да е много по-успешен, трябва държавата постепенно да преотстъпва част от своите отговорности и дейности на частни структури и охранителни фирми и това е част от нещата, които депутатите и управляващите в различните периоди не успяват явно да проумеят. Без взаимодействието обаче между полиция и гражданските структури няма да се получи добра работа в противодействието на битовата престъпност", каза още служебният министър на вътрешните работи.


0 коментара:

Публикуване на коментар