понеделник, 6 май 2013 г.

Бившият премиер се скри зад нерегламентираното публикуване на разговорите

Бившият премиер се скри зад нерегламентираното публикуване на разговорите
Никой не ме е питал за подслушванията. Никой това не го интересува, на никого не пълнят джоба, нито променят начина на живот, само подменят темата. Това заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя“ по Нова телевизия.


„Хората излязоха на улицата, защото беше висока цената на тока, а им бяха ниски доходите. Виждате, оттогава нито има стачки, нито има митинги, нито са се променили цените, но никой не говори на тази тема“, подчерта Борисов и прогнозира, че темата ще излезе отново след изборите.

Той даде за пример САЩ и скандала с Уикилийкс, за който от Държавния департамент категорично отказаха коментар заради нерегламентираното оповестяване на информацията и възможността коментарите да засегнат отделни личности.

Бившият премиер припомни за какво е изтичала информация през годините – делата срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов, публикациите във вестник „Галерия“, компроматът срещу Богомил Бонев. „Това какво значи на практика? Вместо политическите партии да се занимават с политика, могат да обявят конкурс – всеки, който донесе на флашка компромат срещу някой от политическите си опоненти, ще получи еди какви си пари. И борсата за тази информация става ужасна. Вие сте неудобен журналист, някой ще поръча срещу Вас. Друг е неудобен, неправителствена организация, ще поръчат срещу тях“, убеден е той.

Борисов разкритикува неправителствените организации за атаките им срещу ГЕРБ, че правителството на партията управлява едва ли не с диктатура. „Сега видяхте, че всички медии, в огромната си част, се обърнаха и точно тези, които бяха сочени, че едва ли не са наши медии, са най-злостни в атаките си срещу нас. Сега защо не говорят неправителствените организации?“, пита той.

Бившият премиер намира единствено обяснение в участието на тези организации в заговора срещу водената от него политическа сила. „Помните ли, когато г-жа Кунева говореше, че медийната група на Делян Пеевски я атакувала нея заради мен? А сега, когато изобщо не я атакува, а атакува само нас, тя защо не се произнася?“, търси отговор Борисов ипоиска извинение от неправителствените организации по въпроса за контрола на ГЕРБ върху медиите.

По думите му Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са идвали многократни при него, но след като са разбрали, че Тузлата в Балчик не може да им бъде подарена или заменена, както се случвало при предишни правителства, а само да им се даде на концесия, се обърнали срещу него. „Същото направи Слави Трифонов. Градинката пред НДК бившият Общински съвет на София му я е дал. Той дойде при мен да поиска да строи там. Как да му дам, като кмет, да строи в парка? Същото беше и на СИК-аджиите в Южния парк. С главния архитект направихме паркове там и градинки. Софиянци искат това. Как да им разреша да строят молове или да строят къщи? И затова пратиха и на мен, и на него, букет бели рози, тогава. Анонимно“, посочи бившият премиер.

Той припомни как още първите дни, когато е станал премиер, отговорни граждани са донесли най-секретни доклади на службите, изпращани до предшественика му на поста Сергей Станишев в оригинал. „Те идват при мен или в случая при Станишев да се запознае и да даде разпореждане. Само че той вместо да ги даде, ги е дал на някой на ръка. Те са се изчели, той явно е забравил и са ги задържали, а те са много доклади – 9 мисля, че бяха. За което той носи 10-годишна отговорност да влезе в затвора, защото няма ги докладите“, отбеляза Борисов, посочвайки изрично как най-близките на Станишев са го предали веднага.

„Но аз и тогава му казах на него, когато идваше още в Бояна. Това е много тежък прецедент, това не трябва да се допуска. Тази борса не трябва да се отваря. Всеки човек става уязвим по този начин“, изтъкна той.

За него е необяснимо как се получава така, че Цветанов е подслушвал, а излизат СРС-та, които сриват имиджа на ГЕРБ.

Той обаче потвърди пълната си подкрепа за бившия министър на вътрешните работи. „Гледал съм го в очите, когато сме говорили за това, и ако ме е излъгал, си заминава веднага“, категоричен бе бившият премиер. Той обаче заяви, че чака доказателства, а не приказки, че Цветанов е подслушвал, и отрече бившият вътрешен министър да се е консултирал с него при даването на устни разпореждания за подслушване. „Сигурен съм, че не е давал такива“, подчерта Борисов.

„Цветанов е силен, когато и аз съм силен. И той го знае и го съзнава. Той е мой помощник и винаги е бил перфектен помощник“, защити го той.

Бившият премиер обяви, че вярва и на двете страни – и на разследващите органи, и на Цветанов.

По отношение на компроматите той смята, че онези, които стоят зад тях, сега държат и Станишев.

По думите му обаче БСП не се готви да управлява, защото най-тежките години за Европа не са отминали. „Всеки, който вземе властта и управлява през следващите 6 месеца или година, е политически труп“, убеден е Борисов. След година и половина, ако се тръгне по друг път, държавата ще тръгне по пътя на Кипър и Гърция, смята той.

Бившият премиер отрече наличието на външен натиск, за да запази на поста му министъра на финансите Симеон Дянков. „Само той можеше да устиска на исканията за толкова много пари от всички“, признава му тази заслуга Борисов, както и факта, че България е близо до Швеция и Германия по редица икономически показатели.

За основна грешка в управлението си той счита горделивостта, особено на част от министрите му, при него самия това не се проявявало толкова силно. „ Ние бяхме горделиви, твърде много победи имаше. Исках да огрея навсякъде, но администрацията не съумя да ме последва“, обяснява бившият премиер.

Според него искането за паралелно преброяване на изборите е продиктувано единствено от желанието на останалите политически партии да могат да оправдаят впоследствие слабите си резултати, оспорвайки честността им. Той обаче е съгласен с подобно преброяване, защото проверка на партията е показала, че за целта ще бъде наета австрийска фирма с високо реноме.


0 коментара:

Публикуване на коментар