неделя, 12 май 2013 г.

ЦИК: Намерените бюлетини няма да компрометират вота
Намерените днес бюлетини в печатница в Костинброд по никакъв начин няма да компрометират извънредните парламентарни избори, които се произвеждат утре. Това каза пред телевизия bTV говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов, пише dnes.bg.


Бюлетините, с които ще се гласува, вече са в секционните избирателни комисии и се пазят от МВР, подчерта той. Намерените бюлетини в Костинброд няма да бъдат използвани, заяви Троянов и отново подчерта, че вотът на хората е изцяло гарантиран.

Запитан дали има опасност партиите да поискат касиране на изборите, Бисер Троянов посочи, че има достатъчно механизми вотът да не бъде опорочен, но партиите имат право на мнение и ЦИК ще го очаква.

ЦИК проведе извънредно заседание и излезе със становище, че след като с намерените бюлетини няма да се гласува, вотът няма да бъде опорочен.

Поставянето на подписи отзад на гърба на бюлетината би могло да разкрие тайната на вота, коментира пред "Фокус" Троянов предложението на ДПС.

„Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота”, добави говорителят на ЦИК.


0 коментара:

Публикуване на коментар