петък, 10 май 2013 г.

Засега 3,5% от избирателите с предложение да продадат вота си

Засега 3,5% от избирателите с предложение да продадат вота си
Над 53 на сто от избирателите посочват като основен проблем в предстоящите избори купуването на гласове. Това показват резултатите от експресно проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Сдружение "Прозрачност без граници", предаде БТА.


Изследването е направено на 7 и 8 май сред 1000 души и резултатите от него бяха представени пред медиите от програмния директор на Сдружението Ваня Нушева.

Купуването на гласове отново е във фокуса на общественото мнение, отбеляза тя и припомни, че при подобни изследвания през 2011 г. 52 на сто са посочили този проблем като основен. В изследването за настоящите избори 18% от запитаните смятат, че основният проблем е неадекватната реакция на институциите на сигнали на граждани за купуването на гласове; 17,6 на сто посочват недостатъчната информационна кампания за гражданите; липсата на достатъчно дебати - 15 на сто, а 14 процента от запитаните смятат, че проблеми не е имало.

На друг въпрос 96,6 от анкетираните посочват, че не са им предлагани средства, за да гласуват на изборите. Делът на избирателите, на които е предложен подкуп, е в рамките на 3-3,5 процента. 2,8 на сто от тях не са подали сигнал до институциите, а 0,2 на сто са информирали институции или медии.

В отговор на въпрос за дисбаланса, който се вижда - 96,6 на сто не са получавали оферта за купуване на гласа им, но в същото време 53 на сто сочат този проблем като основен, изпълнителният директор на Сдружението Калин Славов обясни, че има голяма степен на очакване и свръхфокусиране върху проблема в обществените нагласи. Експертът Антоний Гълъбов посочи, че същите резултати се получават и при изследването за корупцията - хората смятат, че корупцията се увеличава, но повечето не са били свидетели на такава практика.

Калин Славов представи проекта "Пътна карта към парламентарни избори 2013", където са посочени възможните нарушения и институциите, които могат да ги решат. На сайта на Сдружението http://samizbiram.bg/ се отбелязват сигналите за нарушения в предизборната кампания и в деня на изборите. Има и безплатен телефон - 0800 11 224, на който гражданите могат да подават такива сигнали. На сайта вече е активна и картата на България, на която върху всяка област се отбелязват процентът и видът на сигналите за нарушения.


0 коментара:

Публикуване на коментар