петък, 10 май 2013 г.

Възможни коалиции за съставяне на правителство след изборите на 12 май
Социологическите проучвания от последните дни подсказват, че след изборите на 12 май едва ли ще може да се състави самостоятелно правителство. Формирането на мнозинство, което да излъчи кабинет, също изглежда сложно предвид на това, че в парламента със сигурност ще влязат четири партии - две двойки непримирими противници - ГЕРБ и БСП, ДПС и "Атака". Освен това и ГЕРБ, и "Атака" водиха агитация, твърдейки че няма да влизат в съюзи, пише dnevnik.bg


В последния ден на предизборната кампания обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който по принцип иска самостоятелно управление, намекна, че е склонен на коалиция с десноцентристки партии, ако влязат в парламента.

Засега лидерите на формациите не казват открито с кого биха се съюзили и с кого не с аргумента, че изчакват изборните резултати и на кого какво доверие ще гласуват избирателите. Бойко Борисов и Сергей Станишев са съмишленици в едно -  ГЕРБ и БСП няма да управляват заедно.

Ето какво казаха водещи политици от петте формации, на които социолозите дават шанс да прескочат 4-процентната бариера, по въпроса за коалиционно управление след вота на 12 май:

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, 10 май:
Аз не искам да правя програмно правителство. Сега, ако не ни стигнат гласовете, ако има по-малки партии, може да има разговори с тях. Като видим какви са ни силите и какво ни е дал народа, правим кабинет. Ако партиите в център дясно са в парламента и можем да направим с тях правителство, ще направим.

ЦСКА и Левски не могат да направят общ отбор, но когато единият е първи, другият втори и първенството е силно, хората гледат – има борба на идеи. Затова трябва да има силни партии.

7 май: БСП и ДПС няма да могат да се разберат за програмен кабинет

Румяна Бъчварова, социолог и началник на кабинета на бившия премиер Борисов, 10 април Най-вероятната прогноза за управлението след парламентарните избори на 12 май е самостоятелно правителство на ГЕРБ с подкрепа на четвъртата или петата партия в следващото Народно събрание. Формулата "програмно правителство" е като смокинов лист, който трябва да прикрие компрометираната формула на коалицията. Както и да го описваме, това ще е правителство с нечий мандат и подкрепата за него в парламента ще е като тази за коалиционното правителство на мандатоносителя.

Сергей Станишев, лидер на БСП, 9 май:Следващото правителство не може да бъде съставено по модела на тройната коалиция, защото той е изчерпан и към него няма доверие. След парламентарните избори ще видим кой какво доверие има и тогава ще разговаряме с партиите, които са получили достатъчно доверие. Никой не иска, който мисли демократично, който мисли за бъдещето на България, да прави коалиция с ГЕРБ и Борисов и Цветанов, защото те сринаха всичко.

29 априлКабинетът трябва да има широка подкрепа. Няма такава възможност за коалиция с ГЕРБ. Нямаме и не можем да имаме нищо общо с тях

Лютви Местан, лидер на ДПС, 13 април:България има нужда от демократично в същността си управление, алтернативно на управлението на ГЕРБ. По времето на двойната (НДСВ и ДПС) и тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) не бяха разгърнати предимствата на коалиционното правителство и беше допуснато да се създаде усещане за коалиционно парцелиране на властта. , каза лидерът на ДПС. 

Делян Пеевски, кандидат за депутат от ДПС, 7 май:На 12-ти измитаме ГЕРБ. ГЕРБ си отиват. Приятели, искам да знаете, че лъжите им, че ние се коалираме с тях са една огромна лъжа. Ние няма да се коалираме с тях.

Волен Сидеров, лидер на "Атака", 25 април:Заявихме ясно и аз го подчертах поне още 10 пъти, че няма да правим коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП. Това са две партии, които носят вина за управлението до момента. Оттам нататък всяко наше одобрение или неодобрение към каквото и да е действие на което и да е правителство, ще бъде премерено през призмата на националния интерес и на програмните цели, които "Атака" има.  

Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите", 24 април:Няма да ставаме патерица нито на ГЕРБ, нито на БСП. Това е. И по тази причина може пък така да се случи, че от "България на гражданите" да зависи съставянето на правителството. 

27 април:Коалиция с ГЕРБ и БСП е невъзможна. ГЕРБ не искат партньорство, а съучастничество. 

8 май: С ГЕРБ, БСП и ДПС няма да се коалирам, защото това са партиите, които не позволиха на България да стане нормалната европейска държава, за която аз и повечето хора мечтаехме. За другите партии няма нужда да говорим в момента, но за да бъда откровена, ще ви кажа коя друга партия ми е симпатична – симпатични са ми "Зелените", защото тяхната битка със силите, които ограбват българската природа е като битката между Давид и Голиат.


0 коментара:

Публикуване на коментар