сряда, 8 май 2013 г.

84,8% от потребителите, посетили платформата "Време за избор", са настроени критично към състоянието на демокрацията в България, съобщи БГНЕС.

"Време за избор": 26,4% все още не са решили за кого ще гласуват

Проучването е проведено сред 5400 потребители, попълнили изцяло въпросника на "Време за избор", създадена на 12 април от екипа на Европейския институт, Центъра за електронна демокрация в Арау, Швейцария и Виртуалната лаборатория за публични политики на НБУ, пише actualno.com.


43,3% не са особено удовлетворени от състоянието на демокрацията у нас, а 41,5% се определят като напълно неудовлетворени от развитието й.

Повече от една четвърт (26,4%) от попълнилите въпросника, все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май 2013 година. Съществена част от попълнилите въпросника (18,8%) са посочили, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0 % са отбелязали, че няма да гласуват.

Готовността за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили: 37,2% от онези, които са гласували за ГЕРБ; 55,7% от гласувалите за Коалиция За България; 50,8% от гласувалите за Атака и 52,2% от гласувалите за Синята коалиция. Най-съществен е относителният дял на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ (28,9%) и на Коалиция За България (20,3%).

Водещо значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция има близостта на политическите идеи – 44,1% от попълнилите въпросника са отбелязали този отговор. Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните – едва 2,4% от българските избиратели са посочили това като мотивация за партийния си избор.

В Румъния, през декември 2012 година, резултатите от проведеното изследване показват отново на първо място близостта до политическите идеи, (23,9%) но на второ място като причина е посочено неодобрението към опонентите на съответната политическа партия (16,2%), а очакване за лична и семейна полза от партията са изразили 12,2%. Най-рядко посочвания аргумент за партийни предпочитания е харесването на партийния лидер – 2,6% от всички, отговорили на въпросника.

Независимо от съществените различия в политическия контекст в Гърция, проведеното през май 2012 година изследване там показва, че в най-голяма степен избирателите се идентифицират с политическата програма на партията, (33,9%) на второ място с убедеността за ефективното решаване на проблемите, (31,3%) а най-рядко определящи за избора им са личните им отношения с партията – 1,2%.

Профилът на избирателите, посочили отношението си към 30-те твърдения на платформата "Време за избор", се доближава до характеристиките на активната и високо образована част от българските избиратели. Това са хора с политическа позиция и ясно изразен интерес към развитието на политическия процес в България.


0 коментара:

Публикуване на коментар