четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Запазва се 4-процентната бариера за влизане в парламента

Листата за народни представители с праг от 7% за пренареждане
Второ четене текстове от новия Изборен кодекс
Парламентът прие праг от 7 процента за пренареждане на листата за народни представители. Депутатите гласуват на второ четене текстове от новия Изборен кодекс, като удължиха времето си до 21 часа.


Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ бариерата да бъде 5 процента. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, записаха народните представители, предаде БТА.

Преди това парламентът прие по предложение на ДПС, че когато избирателят не е посочил преференция, това ще се зачита за предпочитание за кандидата на първо място в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. Предложението беше прието без дебати, докато повечето от депутатите на ГЕРБ не бяха в залата.

Запазва се 4-процентната бариера за влизане в парламента, решиха още депутатите. Според кодекса право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво ще имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 4 на сто от действителните гласове в страната и извън нея.
Общият брой мандати за всяка партия и коалиция ще се определя от Централната избирателна комисия по определена методика. Броят на мандатите трябва да е равен на броя на народните представители в Народното събрание, намален с броя на избраните независими кандидати.

Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутати от ГЕРБ, които искаха прагът за влизане в парламента да се намали на 3 процента. За разпределяне на мандатите по изборни райони при избори за Народно събрание и за Велико Народно събрание ще се използва методът на Хеър-Ниимайер.


0 коментара:

Публикуване на коментар