понеделник, 3 февруари 2014 г.

Десните застават зад електронен вот и мажоритарен елемент

Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев
Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев
Реформаторският блок ще подкрепи непартиен инициативен комитет, който да организира подписка за провеждане на референдум за изборните правила, предложен от президента Росен Плевнелиев, пише dnes.bg.


"Приоритет за Реформаторите е електронното гласуване, което най-вече ще помогне на българите, живеещи на територията на ЕС, да участват активно във вота у нас" обяви на пресконференция избраният за говорител на Блока Радан Кънев.

По думите му е нужно честно изборно законодателство, прозрачен избор, истинска демокрация и затова "десните" подкрепят инициативата на държавния глава, като в същото време смятат, че някои от въпросите му могат да бъдат допълнително редактирани.

Кънев допълни, че Реформаторите са "за" мажоритарен вот - за пълна, дори задължителна преференция в листите.

По думите му формацията би издигнала свой представител за български еврокомисар, но само ако има избори 2 в 1.

"Не това правителство трябва да номинира еврокомисар, той няма да се ползва с доверие, защото този кабинет не се ползва с доверие", категоричен бе лидерът на ДСБ.

Като лична победа от Реформаторския блок обявиха, че приемат суспендирания избор на главен съдебен инспектор в лицето на Веселина Тенева.

"Единственият начин е публична и открита процедура по номинация и гласуване след изслушване", заяви на свой ред лидерът на СДС Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

От Блока предупредиха още, че се готви ново ограбване на хората чрез промяна на посоката на политиката на България в сферата на енергетиката извън европейските правила. Изводът се налагал от опита да се възроди проектът АЕЦ "Белене" .

"Виждаме голямо активизиране на коалиция "Белене" между правителството, БСП, "Атака" и АБВ, гарнирана с абсурдни идеи като отваряне на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", коментира бившият енергиен министър и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Радан Кънев го допълни, че в коалицията АЕЦ" Белене" очевидно присъства и коалицията ДПС-ВМРО, зад която пък се криела "България без цензура".


0 коментара:

Публикуване на коментар