сряда, 8 май 2013 г.

Гласувайте, за да се загуби контролираният вот, зове левицата

ГЕРБ масово купуват гласове, скочи БСП
Множество сигнали за купуване на гласове и организиране на контролиран вот са получили в БСП, съобщиха днес на пресконференция кандидат-депутатите от левицата Младен Червеняков и Жельо Бойчев.


По думите на Червеняков ГЕРБ се опитват да си осигурят служебна победа на предстоящите избори чрез купуване на гласове. По данни на левицата в момента се раздавали колосални суми, а сигнали за опити за манипулиране на вота са постъпили от Монтана, Стара Загора, Силистра, Видин, Плевен и Габрово, пише dnes.bg.

Представителите на ГЕРБ губят равновесие в последните дни, обясни Червеняков и допълни, че това се случвало заради промените в нагласите на избирателите в последно време.

Според Жельо Бойчев пък в последните дни масово представители на различни партии и хора с гражданска позиция идват в щабовете на червената партия, за да дадат информация за купуване на гласове. Според Бойчев със смяната на управлението хората започвали да осъзнават, че това, което се върши, е престъпление.

По думите на Младен Червеняков в момента се раздават колосални суми, а явлението ще нарасне в деня преди вота. Той нападна бившите управляващи от ГЕРБ като заяви, че те залагат само на купуването на гласове, за да задържат на всяка цена властта, а за сметка на това представителите им са се оттеглили от всякакви дебати.
От левицата разкриха и някои от похватите, с които се осигурявало купуването на гласове и контролирането на вота.

Според Червеняков при търговията с гласове се използвала схемата на т.нар. “индианска нишка“ - представител на СИК изнася попълнена бюлетина, дава я на избирателя, който я пуска в урната и изнася празната, която са му дали.

Призоваваме българските граждани да гласуват, за да може контролираният вот да се загуби, заяви Младен Червеняков.

Той обясни, че левицата ще вземе и други мерки, за да пресече изборната търговия: ще сезира прокуратурата, ще призове служебното правителство да направи всичко възможно да гарантира изборите и ще се обърне към държавния глава.

Според левицата нерядко регионални структури на МВР участват в купуването на гласове, като поставят чадър над част от участниците в процеса.

Жельо Бойчев пък обвини бившите управляващи, че използват общински и държавен ресурс. Той даде пример с разпространяващите се снимки, на които с коли на Социален патронаж се разнасят предизборни материали на ГЕРБ.

По думите на кандидат-депутата това е изключително фрапантно и нелепо. Той определи действията на бившите управляващи като “панически опит да съхранят властта“.

От няколко дни България е друга, страхът си отива, заяви Бойчев.

Той допълни, че в левицата разполага с достатъчно информация за схемите за контролиране на вота, имената и прякорите на участниците в схемите.


1 коментар:

  1. Факт е, че пак се пазаруват гласове – извозват се избиратели с микробуси, чистач с 300 лева заплата плаща по почти 20 лева в повече за бързо вадене на лична карта за изборите, което значи, че цената на глас вече е и доста повече от 20 лева.
    Кой купува гласове? – Всеки казва "Ето-тоз е!!!", но най-добре ще се разбере, като се провери кой печели във Факултета и в Столипиново – местата където най-лесно, евтино и доказано може да се пазарува "контролиран" вот (въпреки, че има приказка – лъже като циганин).

    ОтговорИзтриване