неделя, 5 октомври 2014 г.

Три сигнала за нарушения са постъпили в ЦИК до момента
Три сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) до този момент. Това съобщи говорителят на ЦИК, Камелия Нейкова.

Първият сигнал е подаден от студенти в УНСС, чиито студентски книжки са били събрани от администрацията на университета за заверка и към момента не ги е върнала, поради което те не могат да упражнят правото си на вот.


Очаква се Комисията да даде указание по най-бързия начин книжките да бъдат върнати, ако не, на студентите да бъдат издадени съответните удостоверения, за да могат да гласуват до края на изборния ден.

Вторият сигнал е подаден от избирател от Плевен, който е с увреждане, което не му позволява да гласува извън дома си. "Искал да гласува с подвижна кутия, но не е подал заявление в законовия срок и няма как да стане това", обясни говорителят на ЦИК и допълни, че заявления за гласуване с подвижна кутия са се подавали в срок до 29 септември.

Третият сигнал е, че член на Секционна избирателна комисия и регистриран наблюдател са роднини, но това не нарушение.

Като най-сериозен от тези сигнали Нейкова определи този в УНСС, още повече, че по отношение на гласуването на студентите от страна на ЦИК бе изнесена широка разяснителна кампания как трябва да гласуват и до тази ситуация по думите й категорично не е трябвало да се стига.

На предсрочните парламентарни избори за първи път ще могат да гласуват 27 951 души.


0 коментара:

Публикуване на коментар