петък, 3 октомври 2014 г.

Промяна в гласовете за партиите от предсрочните парламентарни избори през 2013 г. до евроизборите през май 2014 г.
Промяна в гласовете за партиите от предсрочните парламентарни избори през 2013 г. до евроизборите през май 2014 г., Автор: Димитър Димитров
Анализ на резултатите от евроизборите, изготвен от политолозите от Софийския университет Димитър Димитров и Стойчо Стойчев, показва необичаен ръст на гласовете за ДПС в традиционно слаби за партията райони, пише dnevnik.bg. Според изследователите най-вероятното обяснение е контролиран вот и дори пряко купуване на гласове. Част от резултатите са предоставени на Министерството на вътрешните работи.


В текста "За електоралната динамика 2013 -2014 и следите от гласодобива", публикуван в сайта Reduta.bg, политолозите показват и че ръстът за ДПС в неочаквани райони съвпада с добри резултати на "България без цензура" на същите места. Анализаторите са направили и извадка на сто секции в страната, които показват същите връзки. Останалите партии не показват ръст в подкрепата спрямо предсрочните парламентарни избори през 2013 г.

"Не остава нищо друго, освен с голяма вероятност да предположим, че са потекли едни пари, които са мотивирали участие, и то в полза на ДПС", казва Димитър Димитров в интервю за "Дневник". И добавя, че не може да се говори непременно за споразумение между Движението и "Българя без цензура", защото партиите по-скоро биха си поделили избирателните райони.

"Собствено ръстът на ДПС в някои райони, в които избирателите са предимно от ромската общност в Северозападна България се дължи основно на факта, че Движението поставя във фокуса на своята национална политика облагородяването на малцинствения квартал", коментира на пресконференция в Хасково в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан. "Освен това ние сме единствената партия, която не говори за интеграция на ромите само на думи, а сме единстевната партия, в която ромите водят листи – цели две. И е естествено ромите да гласуват за себе си, гласувайки за ДПС", каза още той. И призова онези, които следят резултатите на ДПС, да обърнат внимание и на други партии и да обърнат внимание специално на Хасково на предстоящите парламентарни избори.


0 коментара:

Публикуване на коментар