вторник, 7 октомври 2014 г.

ПП ГЕРБ ще инициира провеждането на преговори с всички партии, които влизат в 43-то Народно събрание
ПП ГЕРБ ще инициира провеждането на преговори с всички партии, които влизат в 43-то Народно събрание. Това реши на свое заседание днес Изпълнителната комисия на партията, съобщават от нейния пресцентър. Членовете на ръководния орган на партията решиха още:

ГЕРБ излъчва преговорен екип в състав Цецка Цачева (ръководител), Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. И трите са членове на ИК на ГЕРБ.


Преговорите с парламентарно представените партии ще започнат от понеделник (13.10.2014г.) и ще се проведат в седем последователни дни в поредност според получения резултат на изборите. Разговорите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. По време на срещите ще се води стенографски протокол. След края на всяка среща представителите на двете партии ще дават съвместни изявления пред представителите на медиите.

След преговорите, ГЕРБ ще проведе втори кръг консултации. От страна на ГЕРБ, в тях ще участват членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ под ръководството на председателя на партията Бойко Борсов.

Припомняме, че резултатът на ГЕРБ от предсрочния парламентарен вот беше 32.66%, което ще позволи на партията да разполага с едва 84 депутатски места, въпреки категоричната победа над вторите - БСП, които спечелиха 15.39% от народната любов и 38 мандата в следващия парламент.

Още в нощта след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова шефовете на останалите партии "да преспят с резултатите", след което да се изказват категорично дали биха подкрепили правителство на партията му.

В деня след изборите стана ясно, че ГЕРБ ще се опита да сформира правителство на малцинството с широка парламентарна подктрепа, която ще търси от останалите партии, преминали 4-процентната бариера. Те обаче бяха категорични, че няма да влизат в коалиция с БСП и ДПС.

Въпреки това обаче ще стартират преговорите за съставяне на кабинет именно с вечния си съперник - социалистите.

Стана ясно още, че лидерът на партията-победител Бойко Борисов е готов да "отпусне" дори и министерски постове в следващото правителство в името на подкрепата. Той даде пример с шефското място в Министерството на отбраната.


0 коментара:

Публикуване на коментар