петък, 26 септември 2014 г.

300 хил. гласа вече са купени, разкриха НПО-та
Да проследят парите в предизборните кампании на партиите за предстоящия парламентарен вот на 5 октомври официално се захванаха заедно Сметната палата и няколко неправителствени организации.

Одитният орган на държавата подписа днес меморандум за партньорство с асоциация "Прозрачност без граници", Института за развитие на публичната среда, сдружение "Българско сдружение за честни избори и граждански права - национална асоциация" и сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори".


Основната задача на това споразумение е Сметната палата и гражданските организации да направят финансирането на предизборните кампании на партиите по-прозрачно и по-публично.

Една от стъпките, които заедно ще предприемат одитният орган и неправителствените организации, е обменянето на информация и сигнали за нарушения, свързани с парите на партиите. "Неправителствените организации имат по-добро наблюдение върху изборния процес", отбеляза председателят на Сметната палата Лидия Руменова и добави, че информацията от подобно наблюдение ще помогне на палатата при изготвяме на одитния доклад за предизборните кампании на партиите.

"Вече знаем за купуването на 300 хиляди гласа. Това струва 15-20 млн. лева. От къде идват тези пари?", изтъкна от своя страна председателят на ГИСДИ проф. Михаил Мирчев и определи този въпрос като голямата болка на обществото.

За два вида финансиране на предизборните кампании - публично и скрито, сигнализира и Калин Славов от "Прозрачност без граници" и призова за това тази ножица да бъде затворена, а отчетеното след изборите да е равно на похарченото.

616 са официалните дарители за предизборните кампании до момент преди парламентарния вот на 5 октомври, а общата стойност на тези дарения е 300 500 лева.


0 коментара:

Публикуване на коментар