вторник, 16 септември 2014 г.

Двойно повече че ще са СИК-овете зад граница на тези избори
Двойно повече че ще са СИК-овете зад граница на тези избори
136 секции ще бъдат отворени в Турция за изборите на 5 октомври. Само в три пък ще могат да гласуват сънародниците ни в Македония. Това потвърди говорителката на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за БНР. Общият брой на избирателните секции зад граница е два пъти по-голям в сравнение с предишните избори.

Сега те ще са 427, а на миналите избори са били 227.


Нейкова потвърди, че броят на секциите в Турция е атакуван от Патриотичен фронт във Върховния административен съд. Очаква се решение. Говорителката обясни, че за Турция има подадени най-много заявление – 8907. В Македония пък броят на разкритите секциите е малък, защото няма подадени заявления за откриване на повече, стана ясно още от думите на Нейкова.

Говорителят на ЦИК разясни, че разкриването на секции в чужбина не става само по преценка на избирателната комисия. Нейкова припомни промяната в Изборния кодекс, според която секции зад граница вече се отварят и без подадени заявления, стига на изборите през последните пет години там да са гласували повече от 100 души. Създаването на секции става и по преценка на шефовете на посолства и на консулства.

Нейкова потвърди, че има увеличение на секциите в Турция и си го обясни с промяната в Изборния кодекс. Тя съобщи, че и в Испания, Великобритания, Германия и др. държави ще има повече избирателни секции.

До 27 септември ще могат да се отстраняват непълноти и грешки в избирателните списъци, съобщи още говорителят на ЦИК. До 20 септември пък е срокът, в който всеки, който иска да гласува по настоящ адрес, може да подаде заявление за това.


0 коментара:

Публикуване на коментар