сряда, 24 септември 2014 г.

„Прозрачност без граници” недоволни от указанията за бюлетини без откъснат номер
Асоциация „Прозрачност без граници" настоява Централната избирателна комисия (ЦИК) да коригира указанията по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната и извън нея. В отворено писмо от асоциацията посочват, че указанията противоречат на логиката на новия Изборен кодекс. Става въпрос за това да се брои за действителен гласът, когато в избирателната кутия бъде намерена бюлетина, на която „не е откъснат долният десен ъгъл с поредния номер".

От асоциацията са категорични, че въвеждането на поредни номера в бюлетините е било отговор на практики, свързани с подмяна на бюлетините, „индианска нишка" и контрол върху избирателите.

Логиката, на която се базират настоящите методически указания, се основава на мотива, че избирателите не трябва да бъдат лишавани от избирателни права поради пропуски в работата на избирателните комисии.

В тази връзка следва да се подчертае логическото противоречие с друг признак за невалидност на бюлетината: липсата на втори печат (което също е резултат от пропуск на комисията) се приема за основание за нейната невалидност, а пропускът при откъсване на поредния номер - не. Оказва се, че едни пропуски в работата на комисиите „лишават" избирателите от право на глас, а други, които пряко и по безспорен начин индивидуализират бюлетината - не, подчертават експертите.

Фактът, че указанията позволяват отчитане на бюлетини без откъснат номер като валидни, ще стимулира членове на комисии да не спазват стриктно изискванията за закона, коментират още от Асоциация „Прозрачност без граници".


0 коментара:

Публикуване на коментар