сряда, 3 септември 2014 г.

Кольо Колев, агенция "Медиана": Категорично шест партии влизат в парламента
Кольо Колев - директор на агенция "Медиана". Снимка: Сергей Антонов
Шест партии влизат категорично в следващия парламент, а „Атака" и АБВ остават на ръба под 4-процентовата бариера, пише news.bg. Това сочи проучването на социолозите от „Медиана", проведено от 27 август до 1 септември сред 998 граждани с избирателни права. Данните бяха представени на пресконференция в БТА.

Парламентарно представени в 43-ото Народно събрание ще са ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ и Патриотичния фронт (ПФ) на НФСБ и ВМРО, смята директорът на агенцията Кольо Колев.

Респондентите са дали почти 10 % преднина на ГЕРБ пред опонентите им в лицето на социалистите. Така партията на Бойко Борисов прогнозно повежда с 26,8%, БСП остават втори със 17,5%, ДПС - 9,2%, ББЦ - 4,7%, РБ - 4,4% и ПФ - 4,3%. „Атака" и АБВ все още имат шанс според „Медиана", като са съответно с по 3,7% и 3,3%.

Припомняме, настоящото проучване се разминава с това на „Сова Харис", обявено тази сутрин, което сочи, че 5 партии могат да разчитат, че ще влязат в следващия парламент. Това са: ГЕРБ, Коалицията около БСП, ДПС, Коалицията около ББЦ и Реформаторският блок. 43.2 % от гласоподавателите биха гласували за ГЕРБ, а 31.4% - за БСП. Според данните от изследването ДПС получава 11.1%, България без цензура 7.3% и Реформаторският блок 7.1%.

За ГЕРБ обаче ще е трудно да достигне своите 97 места в НС от предишния парламент, смятат от „Медиана". Според Колев вероятността за успешна коалиция с РБ е малка, като за управление на Борисов вероятно ще са нужни и трета и четвърта партия за оформяне на стабилно правителство.

Проучването показва, че българинът отново търси спасител в политическото пространство, но такъв не се намира. Социолозите смятат, че това ще са лишени от надежда избори. Това се крепи най-вече на резултата, че 3/4 от запитаните определят материалното си положение като тежко или изключително лошо, а 1/3 очакват това дори да се задълбочи.

Запитани дали това е категоричното им волеизявление за изборите, съответно по 82% и 83% от подкрепилите ГЕРБ и БСП са категорични. Колебание се наблюдава при потенциалните гласуващи за ББЦ и АБВ.

Полюсни са нагласите дали ново управление на ГЕРБ би било добре за страната. 30% са категорично „за" подобен сценарий, а 38% определят връщането на Бойко Борисов като централната властова фигура за катастрофално. 24% от запитаните не смятат, че това ще промени средата у нас. С почти 10% повече са смятащите, че ново правителство на БСП би било много лошо за страната.

1/3 от всички запитани са категорични, че нито една от съществуващите основни партии не е достойна да управлява страната. 1/4 пък смятат, че служебното правителство ще работи за честни избори. 36% обаче са на мнение, че то ще играе за една или друга политическа сила.

Анкетираните от „Медиана" са оформили и своя класация на наистина добрите политици. Челното място отново е отредено на столичния кмет Йорданка Фандъкова с цели 47%. Веднага зад нея е лидерът на АБВ Георги Първанов. С 37% трети в класацията е държавният глава Росен Плевнелиев, като само с един пункт зад него стои Бойко Борисов. По харесване доскорошният червен лидер Сергей Станишев изостава с 1% от ДПС водача Лютви Местан.

Повечето партийни лидери остават под 20% симпатии, като Радан Кънев достига доста ниските за него 13%. Зад него последните места си поделят Волен Сидеров, Касим Дал и Божидар Лукарски.


0 коментара:

Публикуване на коментар