сряда, 10 септември 2014 г.

Проблемът с "мъртвите души" прави следващото правителство нелигитимно
математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов
Няма политическа воля за изчистване на изборните списъци. А е необходимо да се промени една дума. Това обяви в ефира на ТВ7 математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов. Той добави, че според Изборния кодекс списъците се съставят по постоянен адрес. Правилният термин трябвало да бъде по настоящ.

Ако не бъде решен въпросът с "мъртвите души", следващото правителство е заплашено да бъде обявено за нелигитимно, коментира още Константинов. Той добави, че ако всички си вършат работата, проблемът с фантомите в списъците не е решаващ в крайна сметка за резултатите.

"Мъртвите души" в списъци не са задължително мъртви. По-скоро става дума за избиратели, които са регистрирани в България, а ще гласуват в чужбина, обясни още експертът. Той обвини заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, че не може да смята и отново заяви, че в списъците има около 1 млн. фантоми.

Общо в избирателните списъци присъстват около 5,8-6 млн. души. От тях до урните ще отидат между 3,5-4 млн. души в България и още около 200 хил. в чужбина, сочат прогнозите на Константинов.

ГЕРБ в следващия парламент ще имат около 105 депутати (+/- 7), БСП ще има около 60, а ДПС - 40, прогнозира изборният експерт. Той допълни, че сигурни за следващото Народно събрание са още Реформаторите и "България без цензура".

Към днешна дата вариантът за коалиция във формат "ЕНП" става все по-вероятен. Същевременно вариантът за широка коалиция става все по-малко вероятен, коментира Константинов. Той добави, че ако БСП е отново във властта, хората ще излязат на бунт.


0 коментара:

Публикуване на коментар