петък, 3 октомври 2014 г.

490 хиляди ще са "купените" гласове на предстоящия вот на 5 октомври
Снимка: Reuters

Около 490 хиляди ще са "купените" гласове на предстоящия вот на 5 октомври според прогнозите на интегрално изследване на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/, съобщи БТА.

Анализът бе представен от ръководителя на института проф. Петър Иванов, който уточни, че данните са на база 1342 собствени анкетни карти, сравнени с резултатите на 10 социологически агенции в т.ч. една немска, фокус групи, есктрапулация, корелационен анализ и др, пише dnes.bg.

Като цяло той определи предстоящите изборите като вот с "изключително високи криминални параметри" - използване на "мъртви души", търговия с гласове, корпоративно гласуване.

Най-много избиратели "пазаруват" трите най-големи партии, вече били в управлението и с най-силни шансове за 43-тото Народно събрание, отбеляза проф. Иванов.

ГЕРБ, сочи проучването, се очаква да спечели 30,3 на сто от гласовете, от които 16,8% е същинският вот, 4,2 на сто - "купеният", 8,1% - корпоративният, 1,2% от "мъртви души".

Втори са БСП с общо 22,5% /11,4% реални гласове, 3,9 на сто "купени", 6,2% корпоративен вот, 1,0 на сто от "мъртви души"/.

ДПС печели общо 14,2 на сто - 6,7% същински вот, 4,1 на сто "купен", 2,7% - корпоративен, и 0,7 на сто "мъртви" души.

Най-големите партии купуват най-много гласове, защото те имат и най-много пари, обясни проф. Петър Иванов.

В 43-то Народно събрание /НС/, според анализа на Демографския институт към БАНИ, влизат още Патриотичният фронт с общо 9,4 на сто /9,1% реални гласове, 0,3 на сто корпоративен вот, не се отчита търговия с гласове при тях/.

Реформаторският блок взима 6,2%, от които реалните гласове са 4,2 на сто, 0,2% -"купените" и 1,8 на сто "принудени гласове".

Бариерата прескача още "България без цензура" - 4,4% /2,1 на сто реален вот, 1,0 на сто "купен", 1,3% от "принудени гласове"/.

Място зад депутатските банки намира и АБВ с 4,3 на сто, сочи още интегралното изследване, като 2,6% са същинските гласове, 0,4 на сто "купените", 1,2% - корпоративен вот, 0,1 процента са "мъртвите души".

"Атака" събира 3,3%, според данните, 2,7 на сто са истинските, 0,2% "купените", 0,4 на сто от корпоративен вот.

Изнесените цифри показват, че 14 на сто от гласовете на реалния брой избиратели ще са "купени", най-вече от осемте формации, които влизат в НС, 3 на сто от вота ще е от т.нар мъртви души /105 000 човека/, 770 000 души ще гласуват корпоративно /принудени гласове/, което е 22 на сто, 61 процента е същинският вот, коментира данните проф. Иванов.

Според учените демографи от института, 3,5 млн. българи ще е реалният брой на гласувалите от общо 6,5 млн. с право на глас, което е 54 процента.

Ако няма търговия с гласове и вот "мъртви души", в парламента ще влязат 4-5 партии, посочи ръководителят на института. При 8 формации в НС е по-голяма вероятността то да е нестабилно, отколкото при 4, защото се създават условия за нереална конкуренция и на база на предишните практики може да се направи извод, че животът на такъв парламент е между година и половина - две, обобщи акад. Григор Велев, председател на БАНИ.


0 коментара:

Публикуване на коментар