петък, 26 април 2013 г.

Меглена Кунева: Знаем как да върнем България в Европа
Г-жо Кунева, до изборите остават 18 дни. Какво правите във финалните метри на кампанията си?

Правя същото, което правех и преди година. Пътувам в страната, срещам се и говоря с хората. В момента чувствам, че в това е моята сила. Всеки ден чувам какви са реалните проблеми, с които хората се сблъскват. Чувам за хора, чийто бизнес е унищожен или откраднат, за майки, които не могат да си позволят лекарства за децата си, за хилядите загубили работата си. Важно е, преди да управляваш, да знаеш какво те очаква. Политиците нямат право да бъдат изненадани.


В партията имаше сериозни сътресения - първо в Сливен, след това в Пловдивско. Какво се случи, защо разсърдихте хората си?

Само няколко колеги напуснаха партията от Сливен и Пловдив-област. Това бяха неколцина, които не можаха да издържат на напрежението на политическата кампания и аз ги разбирам. Това, което те не бяха разбрали, е, че "България на гражданите" не е партия на професионалните политици, а партия на гражданите. Затова и не можаха да издържат на оборотите, на които се прави една кампания от партия като нашата. Нека все пак да не забравяме, че "България на гражданите" не разполага с държавните субсидии, с които другите партии разполагат. Затова нашата кампания е по-динамична, по-натоварваща и базирана изцяло на срещите с хора.

Успешна ли е? Какви резултати очаквате от изборите и вярвате ли на данните, които социологическите агенции ви дават?

За мен кампанията и изборите ще са успешни, ако спечеля доверие и подкрепа от хората. Разберете, че целта на "България на гражданите" не е да спечелим управленски мандат и след това собствените ни гласоподаватели да ни изгонят с камъни от Министерския съвет. Целта ни е да създадем дългосрочен политически проект, който постепенно да печели подкрепата на хората не с гръмък пиар, цветущ език или олигархично финансиране, а с работата, която е способен да свърши. Затова аз не меря успеха си в проценти, а се интересувам от доверието, което хората имат в мен, и от работата, която мога да свърша с екипа си.

Това правих като главен преговарящ на България с ЕС и по-късно еврокомисар - беше тежка работа, трябваше да осигурим на България място в ЕС. Тогава с екипа ми успяхме да постигнем целите си. Това целя да направим и сега с България - да я върнем в Европа.

Уморяват ме непрекъснатите изчисления кой ще влезе, с колко депутати, какви ще са коалициите - така пречим на хората да чуят програмите на партиите, идеите им как ще измъкнат страната от кризата, в която ни постави 4-годишното управление на ГЕРБ. Много по-важно е да кажем "интересувайте се, отидете да гласувате и бъдете смели". В крайна сметка всичко зависи от хората.

Какви са вашите цели и каква е вашата програма? С какво впечатлявате гражданите, когато се виждате с тях, и какво им обещавате?

Обещавам само едно - че ще работя за гражданите. Всичко друго е въпрос на умения и професионализъм - две качества, които последните години сякаш загубиха смисъла си. Така направихме и програмата на "България на гражданите" - събирахме някои от най-добрите специалисти в различните области с обикновените граждани и заедно дебатирахме какви са проблемите, как трябва да бъдат нещата и какво можем да направим, за да ги подобрим. И стигнахме до извода, че гражданите не искат много. Искат България да функционира като нормална европейска държава. Точно това е и моята цел - да върна България в Европа и да върна Европа в България. За целта първо трябва да се преборим с бедността и безработицата, да върнем икономиката по пистата на растежа. Това може да стане само ако свалим примката на държавния рекет от врата на малкия и средния бизнес и ако спрем държавната протекция на монополите. Така веднага ще се осигурят нови работни места и заплатите ще се увеличат. Веднага след това трябва да се подобри работата на трите основни държавни системи - административната, образователната и системата на здравеопазването. По този начин сме формулирали и нашата програма.

Избрахте "Да на нормалността" за слоган - защо? Какво не е нормалното на България?

Ако направим списък с нещата, които смятаме за нормални, и отбелязваме кои ги има в България и кои не, ще видим, че повечето липсват или са в толкова начална фаза на своето развитие, че са пренебрежимо малки. Ето - върховенство на закона, с което започва всяка демократична държава - при нас го няма, той не важи за всеки, институциите не го прилагат, те са подчинени на партии. Достатъчно е да си припомним, че Народното събрание не беше уважавано от изпълнителната власт, а за съдебната система се казваше "тези аз не съм ги назначавал".

Нямаме и независимост на властите, няма и свободни избори - нито за парламента, където се купуват гласове, нито в съдебната система, а самата изпълнителна власт често е плод на договорки. Нямаме и свобода на медиите - това го казват и независимите изследвания - сриваме се в тези класации. Няма и нищо нормално в икономиката - малките и средните предприятия бяха изтикани извън чертите на кръга, над който имаше чадър. Във всяка нормална икономика има място и за големи, и за средни, и за малки. Всички те създават работни места, ние отчаяно се нуждаем от това. Няма и нищо нормално в администрацията и напъплилите я калинки. Какво нормално има в това хора, от които буквално зависи животът ни, да бъдат назначавани без конкурс и без качества. Всеки български гражданин знае кое е добро и кое лошо, кое е напред и назад, кое е справедливо и кое не - положителното е нормално: работеща икономика, конкурси в администрацията, хигиенни отношения между медиите и властта. Всичко със знак плюс е нормално.

Как ще постигнете целите си? Много ще бъде трудно след изборите да се състави еднопартийно правителство, а вие обявихте, че няма да се коалирате нито с ГЕРБ, нито с БСП.

Това решение е единственото възможно. Ние, както и много българи сме ужасно разочаровани от управлението на ГЕРБ. То се появи с посланието, че ще бъде културна и нормална дясна партия, но всеки ден наблюдаваме точно обратното и това е много неприятно. Лично за мен най-разочароващото в управлението на Бойко Борисов беше, че загубихме доверието на европейските си партньори заради несправянето с престъпността, заради тоталния провал на икономическата политика и заради липсата на работеща съдебна система.

Точно преди 8 г. подписах договора за присъединяване на България към ЕС и никога няма да забравя каква България си представях тогава - представях си, че само след няколко години ще е успешна, просперираща и нормална държава. Най-щастлива бях от мисълта, че младото поколение ще може да отиде и да учи в най-известните университети в Европа и след това ще се върне в страната си и ще работи за нейното развитие.

Това беше моята визия и мечта за България и вярвам, че повечето българи искаха да се случат същите неща. Но партии като ГЕРБ и БСП ежедневно работят против това България да е нормална европейска страна - вижте скандалите с подслушванията, провалите в икономическата политика, държавните институции как закрилят монополите.
Тези неща не могат да се случват в страна, която е пълноправен член на европейското семейство. Затова решихме, че "България на гражданите" няма да влезе в коалиция с нито една от партиите, които пречат на европейското развитие на страната - ГЕРБ, БСП и ДПС. Това решение е взето от нашия колективен орган. Коалициите не са толкова важни, важно е кой и по какъв начин включва гражданите и им дава представителство. Бъдете сигурни, че когато мандатът за съставяне на правителство бъде връчен на "България на гражданите", което е повече от много вероятно, ние ще съставим кабинет.

Разбираме, че с ГЕРБ сте донякъде цивилизационно различни, но защо отказвате коалиция с БСП - имате донякъде едни и същи идеи, Сергей Станишев е председател на ПЕС, били сте в едно управление?

Необичайно е да се стига до голяма коалиция. Обикновено това става под заплахата от изключителен популизъм, както е ставало в Австрия или в други екстремни случаи, както би могла да се окачестви ситуацията преди влизането на България в ЕС. Коалиция се прави тогава, когато може да се постигне нещо важно за страната. За нас БСП е неправилната партия, а ГЕРБ стана неприличната.

Колкото до идеите - ние сме широко скроени и не ни се свиди, ако някой припознава нашите идеи, още по-добре. Първи поискахме да има министър на Дунавския регион, сега БСП иска агенция. Първи алармирахме, че ГЕРБ пълни администрацията с калинки, радвам се, че това стана ясно за всички. Ние обикаляме страната много преди кампанията да започне, и затова сме наясно с проблемите.

Изпълнима ли е програмата ви наистина? Как ще отворите 150 хил. нови работни места за 2 г.?

Мога да гарантирам, че всяка точка от програмата ни е напълно изпълнима. Ще ви кажа как икономистите ни изчислиха това число. Направихме анализ колко работни места се губят в икономиката заради тенденцията на държавата да закриля и проектира монополи, а да пречи на малкия и средния бизнес, като му бави парите. Излезе, че ако се премахне негативният ефект на държавата в икономиката, ще се създадат поне 150 хил. нови работни места. А ако тази първа част от нашите цели е изпълнена, можем да разчитаме, че с помощта на еврофондовете ще говорим за 5% икономически растеж на година, което ще се отрази в увеличаване на доходите с 10%.

Но не това говорим на срещите си с хората. Те искат политиците да спрат да работят за себе си и да започнат да вършат работата, за която всички им плащаме. Това е и нормалността, за която аз говоря - искам всеки да върши работата, за която е сложен.

Казахте, че е цинично политиците да яхнат протеста на хората. Какъв обаче е вашият протест, за какво вие лично бихте протестирали?

Започнах да протестирам още с кандидатирането си за президент. Тогава ме провокира възмущението ми, че бюджетът на МВР за подслушване е 100 млн. лв. Сега се вижда, че политическият ми инстинкт не ме е подвел. Да говориш истината в България, също е протест, както и да избираш къде да я говориш. Личният ми протест е, че никога не съм отишла в студиото на журналист, който е бил политически доносник за приятелите си. Това е моят начин да протестирам срещу ченгетата, които оплетоха цялата държава.

Интервю на Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите", за в-к 24 часа


0 коментара:

Публикуване на коментар